(15.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ale to, na co vy narážíte, to jsou slova Mariana Jurečky, která odpovídají volebnímu programu. My jsme řekli, že je možné upravit spotřební daně na základě škodlivosti a že je také možné upravit daně zase na druhé straně, třeba pokud se to týká věcí, které jsou ekologicky přijatelné. To máme v našem programovém prohlášení vlády, ale to není dohromady zvyšování daní. Myslím, že toto je zcela jasné, je to tam jasně napsáno. A neznamená to, že se nedá pohnout s nějakou položkou v rámci spotřební daně, nic takového jsme nikdy neřekli. Ale občanům můžeme garantovat, že daně a celková daňová zátěž se zvyšovat za naší vlády nebude a že problémy deficitu budeme vždycky řešit úsporami na výdajové stránce rozpočtu, a ne zvyšováním daní. Takže tady je to všechno jasné a žádný rozpor tu není.

Není pravda, že jsem se nezeptal hnutí STAN, jak je to s jeho financováním, a nemám důvod nevěřit panu prvnímu místopředsedovi vlády Vítu Rakušanovi, který řekl, že financování STANu není v rozporu se zákonem. Oceňuji i to, že hnutí Starostové a nezávislí se rozhodlo vrátit všechny dary od právnických osob, které dostalo od loňských sněmovních voleb, celkem ve výši 3,42 milionu korun. To si myslím, že je jasné gesto. I tam, kde nebyly pochybnosti, všechny dary od právnických osob vrátili. STAN vyjádřil také ochotu uplatňovat přísnější pravidla na financování, než jsou stanoveny zákonem a než mají třeba jiné politické strany, právě proto, aby odstranili všechny pochybnosti. A to si myslím, že jsou jasná slova, a nejenom jasná slova, jsou to i jasné činy. Hnutí STAN vrátilo 3,42 milionu korun, aby vyvrátilo všechny pochybnosti. To se mi zdá jako odpovědné řešení stávající situace. A jenom věřím, že podobně ke svému financování přistoupí i další politické strany, pokud se tam objeví problémy s jejich financováním. Určitě i vaše SPD půjde v této věci příkladem.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji předsedovi vlády za odpověď a zeptám se, zda pan předseda Tomio Okamura chce položit... Vidím, že chce položit doplňující otázku. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pane premiére, zapomněl jste odpovědět na pana Bartoše, ale určitě ještě doodpovíte.

Co se týče zdražování, všichni vidí, i občané na svých peněženkách, že jste nic konkrétního nenavrhli. Výsledek není a ani nebude, protože vy to nevyřešíte, protože to byste se museli postavit Zelenému údělu, takzvanému Green Dealu Evropské unie a také byste museli odmítnout systém obchodování s emisními povolenkami EU, který zdražuje občanům energie. To vy ale neuděláte, protože jste servilní vůči Bruselu a nebudete hájit zájmy občanů České republiky.

Mluvil jste o snížení daní, zatím jste nic nenavrhli. Jediné, co jste snížili, byly slevy na dopravu pro seniory a studenty. Všem se zdražují náklady a vy jste jim ještě vzali peníze. Říkali jste, že budete dělat úspory, tak to už jste předvedli. Vzali jste peníze hasičům, policistům, vojákům a tak podobně, místo abyste škrtli peníze solárním baronům. Ale to opět nemůžete udělat, protože je to projekt EU.

A STAN vrátili část peněz. Oni dostali přes ty firmy à la Kypr přes 20 milionů. Ale důležité je, kdo a proč je sponzoroval, protože potom vidíme, čí zájmy hájí. A to vy nechcete slyšet a to je problém.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za položení doplňující otázky. V tuto chvíli opět požádám předsedu vlády Petra Fialu o odpověď na doplňující přednesenou otázku. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: To máte pravdu, pane předsedo Okamuro. Já jsem opravdu neodpověděl na vaši otázku týkající se dodržování pirátského kodexu. Mě totiž to, co je v pirátském kodexu, fakt tak netrápí. Já se zajímám o to, aby dobře fungovala vláda, aby fungovala naše pětikoalice. Myslel jsem si, že o pirátský kodex se starají především členové Pirátské strany. Vidím, že se o to staráte i vy, což mě překvapuje, protože vás nepodezírám z toho, že byste se tajně stal členem Pirátské strany.

Jinak pokud jde o dotazy, které se týkají lidí a toho, co na ně dopadá, myslím, že jsem tady jasně ukázal, co všechno řešíme. Řešíme ceny energií a pomohli jsme těm, na které ty ceny energií dopadly. Pomohli jsme adresně, konkrétně, a lidé to pociťují a vědí o tom. A ještě děláme k tomu i informační kampaň, aby všichni ti, kteří mají nárok na sociální dávku v důsledku cen energií, aby o tom věděli, mohli to využít a dostali se z problémů. Řešíme problémy, které lidé mají se zdražováním prakticky všeho a které mají také s tím, že se jim znehodnocují úspory. To je inflace. A první signál, který můžeme dát - a my jsme u vlády pět týdnů, tak nemůžeme vyřešit všechno, co se tu za poslední roky zanedbalo - ale první signál, který vláda může dát, a ten je jasný - je, že chce s inflací něco dělat. A to dělá tím, že lépe hospodaří, že šetří na výdajové straně, že šetří na provozu státu. To přece občané pocítí, protože se zbrzdí inflace a zbrzdí se znehodnocování peněz, které občany samozřejmě trápí. To, že je tu spousta dalších věcí, které se neřešily, od důchodové reformy po ceny bydlení, špatnou perspektivu pro mladé rodiny, kvalita vzdělávání a další věci, to všechno je pravda. Vším tím se bude naše vláda zabývat. Já jsem to i slíbil i před touto Poslaneckou sněmovnou. (Předsedající: Pane předsedo, čas.) A ty sliby také dodržíme.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za odpověď předsedovi vlády na doplňující otázku. Nyní s další interpelací vystoupí paní poslankyně Margita Balaštíková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Vážený pane premiére, dle vyjádření zástupců zemědělské veřejnosti, což je Agrární komora a Zemědělský svaz, jste se na opakované výzvy odmítl setkat a jednat se zástupci těchto profesních zemědělských organizací, přestože vás o to žádala Agrární komora České republiky prostřednictvím svého prezidenta, inženýra Jana Doležala. Já bych vás ráda, pane premiére, upozornila, že Agrární komora České republiky je profesní organizace sdružující zemědělce a zemědělské profesní organizace a je ustanovena dle zákona České republiky. Chci se vás zeptat, zda je to tak skutečně a zda média uvedla pravdu, v nichž jste oznámil, že se nebudete setkávat s nátlakovými skupinami? Protože já se domnívám, že organizace, která je zde ustanovena zákonem, určitě není nátlakovou skupinou.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji paní poslankyni Margit Balaštíkové za přednesení ústní interpelace. A poprosím o odpověď předsedu vlády Petra Fialu. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážená paní poslankyně, děkuji za tu otázku, protože pokud někdo poslouchá opravdu pozorně názory ostatních i názory vlivných zájmových skupin, ať už jsou to zástupci zaměstnanců, zaměstnavatelů, profesní skupiny, reprezentanti podnikatelů, tak pokud to někdo je, tak jsem to já a naše vláda. My to neděláme jenom teď. My jsme se s profesními organizacemi vždy setkávali, i když jsme byli v opozici. Pracovali jsme s nimi při přípravě našeho volebního programu a debaty jsme vedli včetně Agrární komory, Zemědělského svazu nebo Asociace soukromých zemědělců. Já si vážím práce profesních skupin, ale i nevládních a neziskových organizací a dalších, kteří něco dělají pro společnost a reprezentují jejich segment.

Udělali jsme i něco, co nebývalo zvykem při přípravě programového prohlášení vlády, a to je, že jsme jednali se zástupci zájmových skupin, reprezentanty jednotlivých svazů, oslovili jsme je, nechali jsme je napsat připomínky, ty připomínky jsme s nimi vypořádali. Budeme samozřejmě v této politice diskuse a dialogu s vlivnými zájmovými skupinami postupovat. Zájmové skupiny samozřejmě mohou vyvíjet i nátlak. Tím neříkám, že to jsou nátlakové skupiny. To dokážu dobře rozlišit, i když zájmové skupiny jsou někdy i v odborné literatuře označovány jako nátlakové skupiny a nemyslí se tím nic negativního. Ale jde o to, v jaké situaci ta jednání probíhají a jakým způsobem jsou vedena, a já jsem se neodmítl setkat se zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu, ale odmítl jsem pozvání na jednání, na jedno konkrétní jednání ve chvíli, kdy to pozvání přišlo spolu s oznámením demonstrace těchto organizací před Úřadem vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP