(10.00 hodin)
(pokračuje Radek Rozvoral)

Rádi bychom vás jako mladí, kriticky smýšlející lidé, toužící po pravdivém poznání, požádali o otevřenou diskusi. Také vás žádáme, abyste se vyjádřil k jednotlivým bodům tohoto dopisu. Jsme otevřeni novým informacím a ochotni změnit názor na základě věcných argumentů a jasných dat. Snažíme se uplatňovat znalosti tak, jak nás to učí na lékařských fakultách.

Na závěr bychom také připomněli, že primárním cílem nás studentů je především příprava na naše budoucí povolání. V důsledku nynější situace jsme ovšem nuceni místo studia apelovat na vás jakožto ministra zdravotnictví o navrácení se k původní myšlence medicíny, a tou je primum non nocere, protože kdo jiný než ministr zdravotnictví by měl mít tuto myšlenku obzvláště na paměti.

Děkujeme vám předem za možnost přehodnocení vašich stanovisek a umožnění vzájemné diskuse. S úctou a pozdravem níže podepsaní: Michael Kopecký - student 6. ročníku, Pavlína Kopecká - studentka 2. ročníku, Viktorie Tomancová - studentka 5. ročníku, Olga Ringelová - studentka 3. ročníku, Ján Dacho - student 1. ročníku, Natálie Jindrová - studentka 2. ročníku, Denisa Matláková - studentka 3. ročníku, Karolína Marklová - studentka 2. ročníku, Anna Straková - studentka 2. ročníku, Viktorie Žídková - studentka 3. ročníku, Anna Martincová - studentka 6. ročníku, Patricie Moravcová - studentka 2. ročníku."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, myslíte, že je nutné číst všechny podepsané? (Poslanec Rozvoral: Je to nutné.) Je to nutné, je to nutné pro zdůvodnění tohoto bodu. Dobře, pokračujte.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Ano, je to nutné, je to nutné. "Jakub Diviš - student 2. ročníku, Andrea Poljaková - studentka 4. ročníku, Barbara Filipová - studentka 4. ročníku, Emma Šlopková - studentka 5. ročníku, Magdaléna Šáchová - studentka 1. ročníku, Marek Špaček - student 2. ročníku, Marie Švecová - studentka 5. ročníku, Michal Harazin - student 4. ročníku, Tereza Doleželová - studentka 3. ročníku, Simona Kowaliková - studentka 1. ročníku, Alžběta Bláhová - studentka 1. ročníku, Eliška Lienertová - studentka 2. ročníku, Lucie Krátká - studentka 2. ročníku, Pavla Bukvová - studentka 1. ročníku, Anna Kolečkářová - studentka 2. ročníku, Karolína Bezecná - studentka 3. ročníku."

Pak jsou tady ještě zdroje, ze kterých studenti vycházeli.

Závěrem mi ještě dovolte tlumočit výzvu hnutí SPD ukončit restrikce a dělení společnosti na dvě kategorie Ukončeme restrikce a dělení společnosti na dvě kategorie v souvislosti s koronavirovou pandemií.

A prosím o zařazení tohoto bodu s názvem Informace vlády o ukončení restrikcí a dělení společnosti na dvě kategorie na dnes po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Další řádně přihlášený s návrhem na úpravu schůze je pan poslanec Patrik Nacher.

Obdržel jsem řadu dotazů, proč pan poslanec mohl mluvit tak dlouho. Tak jenom pro pořádek - z toho důvodu, že zastupuje předsedu klubu a má přednostní právo - na vysvětlenou. Prosím, mluvte.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, mám tady druhý bod. Ten první se týkal ochrany spotřebitele, takže to má souvislost s mojí odborností, a ten druhý se týká, že tady vystupuji teď jako pražský poslanec, protože vás chci požádat o předřazení návrhu Zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, takzvaný živnostenský zákon. Najdete to jako sněmovní tisk 41.

Poprosil bych zejména koaliční poslance, jestli by mohli dávat pozor, protože tohleto by měl spíš navrhovat koaliční poslanec z Prahy. Teď to myslím opravdu vážně. Tohleto je návrh zastupitelstva hlavního města Prahy řešící Airbnb - krátkodobé ubytování - a problém, který máme v centru hlavního města Prahy. Já jsem tam v opozici, jsem v opozici i tady, i přesto to navrhuji já, i když bych měl mít teoreticky zájem na tom, aby se v tom máchala současná koalice v Praze. Ale neudělám to, já si myslím, že to je pro dobro věci. Takže bych poprosil poslance hnutí STAN, TOP 09, KDU-ČSL, kteří jsou v koalici v Praze, jestli by tento bod mohli podpořit.

O co jde? Jde o to, že ten návrh zmocňuje jednotlivé obce k vydání nařízení a k omezení krátkodobého ubytování, jak to známe z některých jiných metropolí v Evropě. Extrém je tuším Berlín, kde to je asi na 30 dnů v roce, ale je to na rozhodnutí těch obcí. Abyste věděli, že jsem konzistentní, že to tady nedělám jenom proto, že podle mého názoru a podle mých informací stanovisko koaličních poslanců a z téže strany koaličních zastupitelů je poněkud rozdílný, tak jsem to tady navrhoval i v minulém volebním období, na to navazuji. A jde o to, že obec bude moct, když to bude považovat za potřebné, omezit krátkodobé ubytování na určitý časový úsek, bude moct stanovit podmínky, za kterých bude možné takovou službu, zejména v bytových domech, poskytnout. Tahleta tematika se týká zejména hlavně města Prahy, v menší míře Karlových Varů, možná jsem něco slyšel v Brně a možná Český Krumlov.

Rád bych to zařadil jako bod po finančním arbitrovi, ale aby v tom neměl pan předsedající zmatek, já jsem tam měl tři různé varianty, tak bych poprosil o všechny tři varianty: buď jestli bude vůle, protože tady není co, tady to můžeme pustit do druhého čtení a tam si to pak můžeme vypovídat, a když nebude vůle, tak to zařadit i za tu korespondenční volbu, to znamená za finančního arbitra, který bude za korespondenční volbou, tedy za tyhlety dvě varianty vás poprosím.

A znovu opakuji, je to návrh, na kterém se shodlo Zastupitelstvo hlavního města Prahy, kde primátor - jo, pardon, já jsem předtím zapomněl ještě říci ještě Pirátskou stranu, tu bych o tu podporu požádal, to znamená STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti, Piráti tam mají primátora. Je to návrh zastupitelstva pod vedením pirátského primátora, a doufám, že to, kolegové, podpoříte, protože já o tom budu informovat na příštím zastupitelstvu, jak se poslanci koaličních subjektů postavili k zákonu řešící Airbnb. Rozumím tomu, že mimo Prahu to ty lidi a poslance třeba tak nezajímá, ale pražské poslance napříč politickým spektrem by to zajímat mělo.

Znovu opakuji, je to číslo 41. Děkuji za vaši podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za přečtení návrhu. Nyní vystoupí k pořadu schůze pan poslanec Radek Vondráček, připraví se Berenika Peštová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Ani jsem nedoufal, že to bude tak rychle.

Přicházím se svým evergreenem, se zákonem o lobbování - tisk číslo 1 a související zákon, tisk číslo 2. Včera na něj málem došlo. Myslím si, že se stal takovou vedlejší nechtěnou obětí toho, co se tady včera ve Sněmovně dělo. Myslím si, že to byl výjimečně proces nechtěný, tak doufám, že když ten tisk měl šanci včera, tak by mohl mít šanci i dnes.

Navrhuji ho tedy jako úplně první bod dnešního jednání. Nebude-li takto prohlasován, tak ho navrhuji jako první bod po pevně zařazených bodech, které budou zařazeny hlasováním přede mnou. Legislativní snahy o zařazení lobbingu do našeho právního řádu se objevují opakovaně, nicméně doposud nevyústily v žádné komplexní řešení, které by mělo ambici zvýšit transparentnost lobbistické činnosti a legitimizovat lobbing jako činnost prospívající politickému systému. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP