(12.00 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Já bych tady ještě nerad citoval nějaké ty články, kde docházelo k nějakým změnám, abychom si ještě mohli říct, co se tam vlastně měnilo, ale možná bych tady vypíchl alespoň dva články, nicméně je nějak nemůžu najít.

Asi nejdůležitější jsou tedy ty změny, a to si myslím, že je dobře, že se tam zavedla další kategorie, což byly slepecké zásilky do 7 kilogramů, a ty jsou specifikované v řádu. Další byly zvláštní pytle obsahující noviny, periodika, knihy a podobné tištěné dokumenty pro stejného adresáta ve stejném místě určení, nazývané tiskovinové pytle typu M. Ty mohou mít váhu do 30 kilogramů a jejich specifikace je specifikována v řádu.

Dalším z bodů doplňkových služeb je bod číslo 2 článku 2. Je to změněný článek 18 a je to bod 2, že členské země mohou zajišťovat poskytování následujících nepovinných doplňkových služeb ve styku mezi určenými provozovateli, kteří se na poskytování těchto služeb dohodli. Jedná se tedy o službu zásilek s udanou cenou u listovních zásilek a balíků, dále službu zásilek na dobírku u listovních zásilek a balíků, službu sledování dodání u listovních zásilek - ta je velmi důležitá, protože v případě, že čekáte nějakou zásilku a nemáte možnost si ověřit, kde se ta zásilka nachází, tak samozřejmě tohle je posun dobrým směrem a myslím si, že to tam patří, dále službu dodání do vlastních rukou u doporučených nebo cenných listovních zásilek, službu zásilek dodávaných bez sazeb a poplatků u listovních zásilek a balíků a službu neskladných balíků. Dále služba konsignace u sdružených zásilek od jednoho odesílatele určených do zahraničí, a potom tedy i kvůli e-shopům tam musí být služba vrácení zboží, která spočívá ve vrácení zboží adresátem původnímu odesílateli, tedy prodávajícímu, a to s jeho souhlasem.

To si myslím, že jsou poměrně důležité změny, které tam tedy proběhly. Potom jsou tady ty další změny, jsou tady vypsány bodově, ale tím bych vás skutečně nezatěžoval. V podstatě je tady ještě jedna důležitá změna, a to je článek 1, změněný článek původního číslování 103. Je to funkce kongresu a je tam trošku změněná volba, kdy volí členské země do Administrativní rady a Rady poštovního provozu, mimo jiné v souladu s volebními postupy stanovenými kongresovými rezolucemi týkajícími se této věci, tedy voleb do orgánů.

Já si myslím, že jsme si to tady už vysvětlili celkem dobře. Já vám děkuji za pozornost a budeme doufat, že si to tady odsouhlasíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Krásné poledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ujala jsem se řízení schůze.

V tuto chvíli jsme v obecné rozpravě sněmovního tisku 92, první čtení. Do obecné rozpravy hovořil Radek Koten.

V tuto chvíli přečtu omluvy. Mám zde omluvu pana ministra vnitra Víta Rakušana, a to z dnešního jednání od 12 hodin z pracovních důvodů. A zároveň bych ráda konstatovala, že Jan Skopeček, můj kolega, bude hlasovat s náhradní kartou 24.

Jsme v obecné rozpravě. Zeptám se v tuto chvíli, protože není nikdo další přihlášen, hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, takže končím obecnou rozpravu.

Zeptám se, zda chce pan ministr průmyslu a obchodu závěrečné slovo? Dále se zeptám pana zpravodaje, pana poslance Jaroslava Bžocha? Také nechce závěrečné slovo.

 

Nyní zagonguji a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Ještě jednou zagonguji. Je tady návrh na odhlášení, takže vás v tuto chvíli všechny odhlásím, požádám vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Je zde v tuto chvíli návrh, aby organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Zeptám se - má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím, takže o tomto návrhu budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

hlasování pořadové číslo 106 přihlášeno 138 poslanců, pro 137, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli musím konstatovat, že jsem zapomněla hlasovat, takže pouze pro stenozáznam. (Veselost v sále.) Na sjetině mám "zdržela jsem se", takže jsem chtěla hlasovat pro. Nezpochybňuji hlasování a tímto se omlouvám.

V tuto chvíli jsme přikázali zahraničnímu výboru a chtěla bych se zeptat, jestli je tady ještě návrh na přikázání jinému výboru? V tuto chvíli budu konstatovat, že tedy bylo přikázáno pouze zahraničnímu výboru.

A zeptám se - má ještě někdo něco k projednávání tohoto sněmovního tisku? Není tomu tak, takže končím projednávání tohoto sněmovního tisku.

 

Otevírám bod

 

36.
Návrh Zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 41/ - prvé čtení

Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 41/1. Z pověření zastupitelstva předložený návrh zákona uvede radní hlavního města Prahy Hana Kordová Marvanová, kterou tady mezi námi vítám, a zároveň požádám i zpravodaje Vojtěcha Munzara, aby zaujal místo pro zpravodaje.

Poprosím paní radní hlavního města Prahy, paní Hanu Kordovou Marvanovou, kterou tady mezi námi vítám, aby se ujala úvodního slova k tomuto sněmovnímu tisku. Paní radní, máte slovo.

 

Členka rady hl. m. Prahy Hana Kordová Marvanová:/b> Dobrý den. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych za Zastupitelstvo hlavního města Prahy, a tedy za Prahu jako takovou, předložila stručný návrh novely zákona o živnostenském podnikání. (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Paní radní, já vás přeruším. Já bych poprosila Sněmovnu a všechny poslance a poslankyně o klid a znovu bych vás chtěla požádat, že pokud si něco potřebujete vyřídit, abyste šli do předsálí jednacího sálu. Ještě chvilku počkám. Paní radní, omlouvám se a máte slovo. ***