(10.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ten problém je dneska v tom, že ten, kdo tenkrát rozhodl, a je otázka, jestli správně, či nesprávně, ve prospěch firmy REMA, byl pan ministr Ambrozek, který se obloukem vrací na Ministerstvo životního prostředí a dneska bude dělat poradce paní ministryně životního prostředí. Paradoxně tam může dojít k situaci, kdyby skutečně ta REMA ten soud vyhrála - to nespekulujme, může vyhrát i nemusí vyhrát - tak se poté bude ta částka, pravděpodobně ne celá, ale do určité výše, vymáhat i po bývalém ministru životního prostředí. Ale to už je příběh vedlejší, který mi popravdě nepřísluší komentovat. Co nám přísluší komentovat v rámci poskytnutí daru hnutí STAN, je to, že firma, která ho poskytla, současně v dané chvíli má otevřený soudní spor s Ministerstvem pro životní prostředí, kde mj. předpokládám může být i politický náměstek z hnutí STAN, a ten spor není rozhodně zanedbatelný, jedná se o jednu miliardu korun.

Považoval jsem za správné to říct v kontextu toho, co zde padlo už od paní vicepremiérky Schillerové a od jiných poslanců. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Tomio Okamura a připraví se s přednostním právem pan předseda Jakub Michálek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem tady poslouchal vystoupení prvního vicepremiéra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana a Vít Rakušan vůbec neodpověděl na ty klíčové otázky, takže já to zopakuji.

Pane předsedo Víte Rakušane a ministře vnitra, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickými osobami, těch firem, tedy tou fyzickou osobou, která vlastní ty kyperské firmy, které sponzorují STAN? To je otázka číslo jedna. Takže já ji zopakuji, abyste to slyšel tedy dobře, protože jste neodpověděl na tu otázku. To je jedna z klíčových otázek. Takže řekněte, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickou osobou, případně fyzickými osobami, které vlastní ty kyperské firmy, které sponzorují hnutí STAN. To je otázka.

Druhou otázkou je, odhalte tu zastřenou strukturu kyperských firem, aby lidé věděli, z jaké činnosti a od jakých konkrétních fyzických osob - podnikatelů ty peníze, kterými je sponzorován STAN, pocházejí. To jsou dvě otázky. Vy jste tady na ně neodpověděl, takže znova je opakuji. Kdo - fyzické osoby, aby bylo jasné - kdo vás sponzoruje? Aby to občané věděli. Jste ministr vnitra, jste vládní strana, aby lidé věděli, kdo vás sponzoruje, v čem podnikají a co je tím jejich cílem tedy.

A k tomu bych dodal třetí věc. V minulém volebním období jste prosazovali zákon o skutečných majitelích, tak proč ho najednou neprosazujete? Proč najednou nejdete příkladem?

A otázka je také na Piráty. Takže jsem rád, že se tady hlásí - možná za jiným účelem - pan poslanec Michálek, ale to je dobře, že jste přihlášen za mnou, tak už tady přidám ten dotaz. Nevím, o čem jste chtěl mluvit. A vám to nevadí jako Pirátům, že není jasné, kdo vám sponzoroval kampaň? Nebo sponzoruje ještě třeba? Protože vy jste kandidovali v koalici Piráti - STAN. Takže vám nevadí, že váš partner, že váš koaliční partner, který také přispíval na vaši volební kampaň z těchto peněz, že přišly na váš účet... No tak kroutíte hlavou, tady pan Michálek kroutí hlavou, takže vám nevadí, že není jasné, kdo sponzoruje kampaň, kdo sponzoruje vašeho koaličního partnera hnutí STAN? Vždyť vy jste také mluvili o zákonu o skutečných majitelích, tak proč teď mlčíte? Takže já očekávám, že tady pan poslanec Michálek za Piráty také vyzve Víta Rakušana nebo pana Gazdíka tady, aby odpověděl na tyto dvě otázky. To jsou ty klíčové otázky, takže na ně odpovězte, jestli máte čisté svědomí! (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. A nyní tedy poslední přihlášený, pan předseda Jakub Michálek s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí občané, vzhledem k tomu, že jsem byl vyzván, abych se k tomu vyjádřil - což sice není nutné, abychom se všichni vyjadřovali ke všemu, že? To jsme dělali už včera. Ale vzhledem k tomu, že jde o našeho koaličního partnera, tak si myslím, že je vhodné k tomu říci pár slov.

Pirátská strana dlouhodobě prosazuje čisté financování politiky. Jsme přesvědčeni, že jedině tak mohou politické strany splnit svůj hlavní úkol v demokracii, tedy sloužit všem občanům. Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. Je to vždy odpovědnost té které politické strany. A je samozřejmě fakt, že v některých případech se to zjistí pozdě, dodatečně, protože ne všechny problematické údaje jsou dostupné, a v takovém případě je potřeba zjednat dodatečně nápravu. Zastáváme stanovisko, že ve sporných případech by bylo vhodné peníze vrátit. Nemyslím si, že tento morální postoj je věc, kvůli které bychom tady měli celý den schůzovat.

Důležité je doplnit, že pokud chceme k té záležitosti přistoupit spravedlivě, měli bychom měřit všem stejně, aby nebyl dvojí metr, jak říká můj kolega Patrik Nacher. Pan předseda Rakušan se zde zavázal, že pokud zde bude konkrétní podezření na spojení s trestnou činností nebo s něčím podobným, tak ty peníze vrátí. Ale je potřeba říci, že ti, kteří to tady kritizují, by se primárně měli podívat na svoje finance, protože hnutí ANO je ve velmi podobné situaci. Třicet milionů korun dostalo na darech od trestně stíhané osoby. Třicet milionů korun. A dále od společnosti, kterou ovládá tato trestně stíhaná osoba, dostalo dalších 11,5 milionu korun. To znamená 41 milionů korun od trestně stíhané osoby nebo společností, které vlastní. Podle Hlídače státu tato trestně stíhaná osoba má, resp. koncern nebo obchodní společnosti, které jsou tam zařazeny, má od roku 2016 celkem 8 684 smluv v celkové výši 79 miliard korun. Je tam 153 navázaných společností. A tato trestně stíhaná osoba, která sponzorovala hnutí ANO, dostala 8 402 dotací v celkové hodnotě 12 927 823 790 korun. (Potlesk poslanců Pirátů a STAN.) Dalších 140 milionů korun dostala od veřejné správy, od ministerstev, od dalších úřadů, krajských úřadů apod., byly zakázky pro holding Mafra, který je opět vlastněn touto trestně stíhanou osobou podle týdeníku Forum.

Já budu první, kdo podepíše návrh zákona, který ještě více zprůhlední financování politických stran. Pojďme to udělat klidně společně, nemám s tím vůbec problém. Ale je potřeba, aby se na tom podíleli všichni, všichni stejnou měrou, abychom opustili tohle pokrytectví, kdy někdo vidí třísku u svého bližního a nevidí trám ve svém vlastním oku. (Potlesk poslanců Pirátů a STAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. A nyní s přednostním právem pan ministr Petr Gazdík. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Hezké dobré poledne, milé kolegyně, milí kolegové, já jenom ve stručnosti odpovím na dvě otázky, které tady padly.

Nejprve na pana Okamuru. Vážený pane kolego, nemáme žádnou zastřenou strukturu. To musím bohužel znovu zopakovat, že máme i podle našich externích právníků jasně ověřeno, že dary od našich podporovatelů jsou v souladu se zákonem o financování politických stran a hnutí. Nic jsme neporušili, a pokud se domníváte, že ten zákon je nedostatečný, připojuji se k výzvě Jakuba Michálka, pojďme ho změnit. Pokud se vám v minulosti zdál nedostatečný a toto není jenom účelový útok na hnutí STAN, mohli jste tak učinit. Pokud vím, neučinili jste.

Pak se pan poslanec Havlíček ptal na firmu REMA. Tu jsme taktéž prověřovali. Firma REMA není výlučným provozovatelem kolektivního systému, má i jiné obchodní činnosti. Zástupci firmy nás ujistili, že sponzorský dar pochází právě z těchto činností, nikoliv z poplatků, a odpovídá tak požadavkům zákona. Děkuji. (Potlesk poslanců Pirátů a STAN.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP