(11.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady samozřejmě je problémem to, že z těch předcházejících zmatečných a protiústavních opatření předchozí vlády bohužel víme, že lidská práva nás všech tu neomezovali jen ministři, ale také skupina anonymních úředníků, kteří psali nelogická, nezákonná opatření, a ministři je podepisovali.

Když se vrátím k té analýze, tak právě k tomu rozšíření pravomocí i na Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra, tak tady právníci sdělují, je to ten Institut práv a občanských svobod, že ani důvodová zpráva dostatečně nevysvětluje, proč by měla být pravomoc k vydávání mimořádných opatření rozšířena na Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra. Jak vyplývá z celkové argumentace předkladatele, onemocnění covid-19 zasahuje celou společnost. Vojáci ani další pracovníci podřízení strukturám Ministerstva obrany ani policisté a další pracovníci Ministerstva vnitra nepředstavují zvláštní ohroženou či ohrožující skupinu obyvatel. Je proto nepřijatelné, aby uvedená ministerstva směla vydávat omezení pouze ve své oblasti. To by mohlo vést až k takovému stavu, kdy určitá část obyvatel, vojáci, policisté a tak podobně, bude omezena na svých právech zcela jinak než jiná skupina obyvatel, ačkoliv hrozba je pro všechny osoby stejná. Takový stav je protiústavní, zcela v rozporu s článkem 3 odstavec 1 a článkem 4 odstavec 3 Listiny základních práv a svobod.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, já se velmi omlouvám. Vy jste přihlášen do rozpravy o tom, že budeme potvrzovat stav legislativní nouze. Já nevím, jestli si to uvědomujete, protože jste i nadále potom přihlášen k bodu do rozpravy. Čili jenom připomínám, že nyní rozhodujeme a hovoříme k bodu, budeme potvrzovat stav legislativní nouze, tak jenom...

 

Poslanec Tomio Okamura: A můžete mi říct, jestli, paní místopředsedkyně, je v jednacím řádu pro mě nějaké časové omezení pro to, když chci zdůvodnit to, proč tedy to má být či nemá být v legislativní nouzi?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To rozhodně není časové... (Poslanec Okamura: Takže vidíte, takže mě laskavě prosím nepřerušujte.) Prosím, nechte mě... vy jste mě se dotazoval, já vám odpovídám. Já jenom připomínám, že jsme v bodě... (Poslanec Okamura: Tak ale jsem...) že jsme v bodě rozprava o potvrzení stavu legislativní nouze, a vy vystupujete jako byste byl už v rozpravě k otevřenému bodu číslo 1. Jenom připomínám. (Poslanec Okamura: Tak a můžu...) Nejedná se o časové omezení. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: A můžu vám připomenout, víte, že je v jednacím řádu ještě jedno ustanovení, že řečník nemá být přerušován kromě přesně konkrétních bodů, proč mě můžete přerušit? (Předsedající Kovářová: Ano.) Víte, které to jsou body v případě řečníka, který má přednostní právo?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, samozřejmě. Můžu vás přerušit i v případě, že se nevyjadřujete k věci. Jenom jsem dala upozornění. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: No tak to se netýká řečníka s přednostním právem, to máte přečteno špatně. Je to například, když tady bych mluvil vulgárně a podobně. Takže já vás kdyžtak příště můžu proškolit, ale u řečníka s přednostním právem, ten může mluvit o čemkoliv, paní místopředsedkyně. Nezlobte se na mě, a já se tady snažím, takže nejsem časově omezen, to jsme se shodli. Mluvím o stavu legislativní nouze, ale není žádné časové omezení pro to, jak to má zdůvodnit. Nebo už byste mi rádi ve vládní koalici vysvětlili... Nechcete mi to napsat vlastně, to zdůvodnění? Že bych přečetl to, co mi tady nadiktujete, a že byste si společně, pětikoalice, na to sedli, o čem má Okamura vlastně mluvit? Jo, to si myslím, že by jako nebylo adekvátní. A nemějte obavu, já mám připraveno, i tady, jak jsem přihlášen k tomu pandemickému zákonu, jo, to tady mám další podklady.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím pěkně, já nepotřebuji žádné školení. Já jsem vás pouze upozornila na to, že pravděpodobně jste si zmýlil bod... (Poslanec Okamura: Ne, nezmýlil, já to znám velmi, velmi dobře.) přihlášky, to za prvé. A za druhé, i řečník s přednostním právem by se měl držet věci. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: No a co když tady tedy četl pan Kalousek? Z čeho to četl ty úryvky, z Karkulky? Nebo to byla Babička? (Předsedající Kovářová: Pane předsedo...) Tak to bylo k věci? Teď tomu nerozumím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já bych vás poprosila, abychom se nevraceli. (Poslanec Okamura: A pan Stanjura tady četl taky knížku.) Já jsem nehovořila o panu Kalouskovi, hovořila jsem o vás, prosím, a tímto to považuji za vyřízené. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, já to nepovažuji za vyřízené, protože máte dvojí metr. Já si myslím, že poslanci jsou si všichni rovni a už s tím porušováním ústavy by bylo dobré jako opravdu už to pomalu ukončit, tyhle manýry, protože já nechápu, jak vládní poslanci, současní vládní poslanci tady, jestli si dobře pamatuji, tak tady pan Kalousek četl úryvek, citát tady z nějaké Karkulky, nebo teď nevím, jestli to byla Babička, tuším, že to byla Karkulka, tuším, Červená Karkulka to byla nebo něco takového, takže to bylo v pořádku z vašeho pohledu, když to váš kolega četl.

Ale já tady nic nepředčítám, já tady celou dobu mluvím konkrétně o tom vašem zákonu, a proč by to nemělo být v legislativní nouzi? Já tady vůbec nepředčítám něco, co není k věci. Já teď tomu nerozumím. Takže Karkulka ano, anebo Babička, a já tady cituji analýzu právníků k aktuálnímu návrhu novely zákona o mimořádných opatřeních při epidemii covid-19 a změně souvisejících zákonů a to je špatně? Tak to teda... nebo že byste jim to chtěli ještě nadiktovat, těm právníkům, jak to mají napsat, aby se vám to líbilo?

No, no nic, já jako beru v potaz to, co jste řekla, ale budu se držet jako... já znovu říkám, přednostní právo, my můžeme vystoupit na cokoliv právě proto třeba, když je nějaká událost, tak si vzpomeňte, že tady poslanci, a akceptovali jsme to, třeba se něco stalo ve světě, ani to nebylo na programu, tak vystoupili, aby to okomentovali, a třeba požádali o minutu ticha a tak dále. Přece je to přednostní právo těch lidí s tím přednostním právem, že můžou i k nějaké aktuální kauze, bylo to tady stokrát, třeba se stala nějaká korupční kauza něčeho nebo něco, tak i vaši poslanci přeci šli hned na mikrofon s přednostním právem, hned navrhli, že je to potřeba projednat, vůbec to nebylo ani k pořadu schůze. To je přece normální. To je prostě demokratické a já jsem pro to, abychom tady vzájemně k sobě tu demokracii měli, ale i vůči občanům. Takže přece ty kauzy nebo ty případy, těch je tady spousta, kdy se to netýká pro ty s přednostním právem k té dané věci. Ale já tedy mluvím k věci, jo? Takže jsem jenom chtěl na to poukázat, že by bylo dobré, abychom neměli dvojí metr přeci, jo? (Předsedající Kovářová: Dobře, pokračujte.) Tak pokračujme.

Takže v každém případě, co se týče té legislativní nouze, tak je opravdu problémem i to... a já se tady snažím poukázat, dobře, já to tady jednou větou trošku upřesním, abyste byli spokojeni. Já se snažím popsat, že takovýhle zákon, který zásadně omezuje - tedy abych to tady uvedl do těch mantinelů, jestli jsme si nerozuměli - který takto plošně omezuje základní ústavou garantovaná práva svobody občanů, že nelze projednávat v legislativní nouzi, se snažím říct. Já se snažím říct - a to je ta pointa mého vystoupení, tak já jsem myslel, že je to pochopitelné - a snažím se vysvětlit, že minimálně jste to měli dát do normálního legislativního procesu, i když my s tím samozřejmě zásadně nesouhlasíme, s tím zákonem, ale to je ta pointa, proč to vysvětluji, takže doufám, že už si rozumíme, a já se tady snažím popsat, jakým způsobem vy vlastně omezujete ta základní práva a svobody občanů garantovaná ústavou a proč tedy by to nemělo být v té legislativní nouzi. Takže doufám, že už si rozumíme, proč to je potřeba obšírně popsat, protože mně nepřipadá jako opravdu v pořádku brát na lehkou váhu a omezit na pět minut diskusi, což prý plánujete, když tady potom budete nakazovat lidem, že nesmí třeba ani podnikat, jo, což je v tom vašem návrhu.

Co se týče té vaší vládní novely, tak právě vy tam rozšiřujete ten výčet těch mimořádných opatření, která lze podle pandemického zákona za nepříznivé epidemické situace přijmout. A úřady, a o tom jsem zrovna tady mluvil, budou moci omezit podnikatelskou a jinou činnost v provozovně, v obchodním centru, na tržišti či v tržnici a bude možné regulovat i provozní dobu. A omezení bude možné také u všech činností, při kterých je člověk v přímém kontaktu s někým dalším. A znovu, já tady o tom říkám, že to je prostě další příklad těch konkrétních věcí, které vy tady omezujete, a to je dokonce ústavou zaručené právo, je to v Listině práv a svobod, právo podnikat, a nelze to projednávat v legislativní nouzi a snažím se vám to tady vysvětlit, že toto je potřeba projednat velmi široce a do hloubky to prodiskutovat. Samozřejmě naše stanovisko je jasné, že jsme proti.

Takže já se to tady snažím všechno... Dobře, tak to budu zdůrazňovat tedy, proč o tom mluvím, aby tedy bylo jasné, že mluvím právě o tom, proč to nemá být v té legislativní nouzi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP