(14.10 hodin)
(pokračuje Jaroslav Bašta)

Občas mi způsob toho prosazování silou připadá podle některých těch projevů tak, že jak jsem již zmínil toho George Orwella, tak někdy si vzpomenu také na Farmu zvířat. Proto bych docela rád, kdyby tato Sněmovna, a zejména pak vládní koalice, si uvědomila, že přijetí podobného zákona v sobě skrývá obrovská nebezpečí do budoucna. A způsob, kterým je prosazován, to znamená, naprosto bezprecedentně se rozhodnete v době, kdy všechny státy kolem nás uvolňují pandemická opatření, tak najednou Česká republika usoudí, že tady pandemie řádí takovým způsobem, že si zaslouží pandemický zákon, který překonává i všechno, co bylo předtím, on jistým způsobem tedy překračuje i ty možnosti, které dává nouzový stav. Asi nejlepší způsob, jak se s tím vypořádat, je stáhnout ten zákon a začít ho projednávat normálním způsobem a změnit ho natolik, aby byl přijatelný ze všech hledisek, ale především z hlediska demokracie a z hlediska budoucnosti České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Výborný. Jinak přečtu pořadí, s přednostním právem se hlásila pak paní ministryně (předsedkyně) Schillerová a pak bychom pokračovali v písemných přihláškách. To znamená, že se připraví pan poslanec Kobza, poté pan poslanec Koten a nakonec propadla přihláška pana předsedy Radima Fialy. Tak to jenom, jak je to s pořadím jednotlivých vystupujících.

A teď faktická poznámka, pan poslanec Výborný. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za slovo. Já bych se rád vyjádřil k tomu stavu rozpravy, kterou tady vedeme o potvrzení - připomínám - o potvrzení stavu legislativní nouze podle § 99 odst. 4 jednacího řádu.

Já jsem pečlivě poslouchal pana poslance Baštu a neměl jsem ten dojem, že by zde ve svém vystoupení hovořil čistě o stavu legislativní nouze, až na samém konci svého příspěvku. V tuto chvíli skutečně nemáme probírat věcnost samotného návrhu, o kterém máme potom jednat v legislativní nouzi, a to je novela pandemického zákona, ale máme se bavit o tom, zda trvá, či netrvá a je důvodné, či není důvodné projednávání tohoto zákona ve stavu legislativní nouze podle § 95 odst. 5 zákona o jednacím řádu.

Na základě toho, co jsem zde nyní řekl, se domnívám, i na základě stanoviska legislativního odboru Poslanecké sněmovny, že proto, abychom skutečně dodrželi to, že jednáme o zákonu, který potřebujeme schválit, který byl předložen tak, aby byl schválen ve zrychleném řízení ve stavu legislativní nouze, tak je zde důvodný zájem na tom, abychom to jednání vedli racionálně, a to také v nějakých přiměřených časových možnostech, tak aby opozice byla slyšena, ale tak aby také se o zákonu mohlo věcně jednat a hlasovat. Proto mi dovolte navrhnout teď procedurální hlasování a omezit řečnickou dobu v rozpravě o stavu legislativní nouze podle § 99 odst. 4 na dvakrát pět minut, a to v souladu s § 59 odst. 1 a 2 jednacího řádu.

Ještě jednou tedy prosím, pane místopředsedo, abyste dal teď bezprostředně hlasovat procedurálně o omezení řečnické doby na dvakrát pět minut v této rozpravě o stavu legislativní nouze. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Vnímám žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se znovu přihlásili svými registračními kartami. Mezitím jsem zagongoval, aby mohli do sálu dorazit i ostatní poslanci. Zazněl procedurální návrh, o kterém bychom měli hlasovat bezprostředně. Počkám, až se ustálí počet přihlášených.

 

Jenom zopakuji, že pan předseda Výborný navrhl procedurální návrh omezení řečnické doby na dvakrát pět minut v rozpravě k potvrzení stavu legislativní nouze. Počet poslanců se ustálil.

Já tedy zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 78, proti 58, 1 se zdržel. Tento procedurální návrh byl přijat. Konstatuji, že nadále budeme postupovat tak, že každý řečník může vystoupit dvakrát po pěti minutách.

 

Já se vrátím k rozpravě. Do té, jak jsem avizoval, byla s přednostním právem přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Pak se hlásí s přednostním právem pan poslanec Fiala. Paní poslankyně, máte slovo. (V sále je hlučno.)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové... Počkám chvíli...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, prosím, abyste se ztišili, případně šli diskutovat do a umožnili paní předsedkyni hovořit. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Dnes tu máme projednat novelu pandemického zákona, jeden ze zákonů, který rozděluje nejen politickou scénu, ale, a to já považuji za mnohem podstatnější, rozděluje společnost. Všichni jsme to mohli vidět minulý týden, kdy se zde před Sněmovnou spolu s demonstranty objevila dokonce šibenice. Tedy symbol, který do demokratického světa nepatří. I proto jsem ho hned odsoudila. A nejen já, ale i řada dalších poslanců a politiků. Tím to ovšem nekončí. Nyní o víkendu se situace posunula ještě dál. Tentokrát se totiž šibenice objevila již přímo před domem mého stranického kolegy Iva Vondráka. Bez jakékoliv nadsázky bych chtěla říct, že toto je opravdu za hranou. My všichni bychom si zde měli uvědomit vážnost situace a přestat ji bagatelizovat slovy, že protesty proti tomuto zákonu vede jen malá část společnosti. Tím to ovšem nekončí. Tisíce e-mailů, činy jako tento, protesty veřejnosti a tak podobně, to vše by pro nás zákonodárce mělo být jasným signálem, že ten sporný návrh je třeba důkladně probrat. Nechat smysluplnost posoudit odborníky, a především ho musíme vysvětlovat veřejnosti. Měli bychom naslouchat i jejímu názoru. Teprve pak dělejme další rozhodnutí. To musí platit především pro vládu.

Ostatně je pravda, že už přijetí původního zákona neprobíhalo tak, jak by mělo. Byl přijímán narychlo, pod neskutečným tlakem tehdejší opozice, a navíc ještě v mimořádně složité pandemické situaci. A co si budeme povídat, také se to plně ukázalo, když řadu důležitých opatření shazoval soud. Mám pocit, že teď se chce vláda zachovat ještě hůře. Epidemická situace je jiná, než byla, opozice ji nikam netlačí, na diskusi je čas, stejně jako na vysvětlování veřejnosti. Ale my jsme zase ve stejné situaci jako před pár měsíci. Jen nyní už ne opoziční, ale vládní koalice chce opět protlačit na stůl svoje představy a nápady bez ohledu na to, zda to dává smysl, nebo ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP