(Ve 22.15 místopředsedkyně Mračková Vildumetzová oznámila, že přestávka bude prodloužena do 22.30 hodin. Jednání pokračovalo ve 22.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 22.30 hodin a budeme pokračovat v jednání. Nejdříve bych si dovolila přečíst omluvy. Dovoluji si omluvit paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, paní Markétu Pekarovou Adamovou, a to na dnešní den z důvodu zahraniční cesty. Dále zde mám omluvu paní poslankyně Michaely Opltové, a to dnes mezi 22.15 a 24. hodinou z důvodů rodinných. A pak je tady omluva ministra spravedlnosti pana Pavla Blažka, a to z dnešní schůze od 21 hodin z pracovních důvodů do konce jednacího času.

V tuto chvíli bych konstatovala, že jsme se tedy vypořádali a potvrdili, že pokračuje stav legislativní nouze. A nyní tedy přistoupíme k návrhu pořadu 8. schůze, tak jak je uveden na pozvánce, a já v tuto chvíli otevřu případná vystoupení k návrhu pořadu schůze. S přednostním právem k pořadu schůze se mi již hlásil předseda SPD Tomio Okamura.

Mám tady dotaz od pana ministra financí, ten samý dotaz jsem měla dnes na legislativu: protože jednáme ve stavu legislativní nouze, tak se může program jakkoliv doplňovat. Takže pane předsedo, máte slovo. Bylo to vysvětlení i pro ostatní poslance. Určitě jsme si jako předsedající schůze všichni ten postup ověřovali. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vládní koalice, což je ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráti, nám ve čtvrtek zamítla opoziční okénko. Takže my si ho tady otevřeme teď znovu. Takže my navrhneme samozřejmě body na změnu programu této schůze a vyjádří se k tomu pochopitelně všichni naši poslanci, všech nás dvacet, protože všichni máme návrhy bodů, a ne jenom jeden. A je potřeba si říci, na úvod bych tady hlavně chtěl vyvrátit, v médiích jsem slyšel nějaké lži tady některých vládních poslanců, že prý my jako SPD jsme byli proti opozičnímu okénku ve čtvrtek. Takže vy jste nám nejprve zamítli ve čtvrtek ráno naše návrhy zákonů. My jsme navrhovali zařadit do opozičního okénka tři návrhy. Takže vy jste nám je nejdřív zamítli, a pak logicky my jsme hlasovali proti opozičnímu okénku, když jsme tam neměli žádný náš návrh. Takže s touto komedií bychom měli přestat. Hlavně s těmito výmysly.

Já bych samozřejmě jenom připomněl, jaké tři návrhy my jsme navrhovali. Za prvé jsme navrhovali na čtvrtek a dnes ten návrh kolegové z SPD zopakují, moji kolegové poslanci, my jsme chtěli zařadit ve čtvrtek - já mluvím ještě o tom, co jsme chtěli zařadit ve čtvrtek. Pak tady kolegové dají ten návrh, abychom ho zařadili na tento program, a podrobně ho pochopitelně zdůvodní. Pak bychom chtěli zařadit zákon o referendu a potom jsme chtěli zařadit zákon ohledně zdanění vyvádění nezdaněných zisků nadnárodními korporacemi z České republiky. A potom jsme chtěli zařadit návrh, náš návrh zákona, s názvem Můj dům, můj hrad, to znamená, na zvýšení možnosti sebeobrany pro slušné občany, kteří jsou doma přepadeni. Ale to už zdůvodní naši poslanci a navrhnou to na dnešní program schůze.

Já za sebe bych chtěl spíše zdůraznit, a tady jednou větou u toho zůstanu, o té nedemokratické podstatě té pětikoalice, a víc už to zdůvodní náš poslanec Jan Hrnčíř. Protože my jsme poslední ze dvou zemí v EU, která nemá zákon o referendu. My a Kypr. Tak to jenom aby bylo jasné, jak se chováte.

Tak a teď pojďme k mým návrhům bodů. Takže za prvé já navrhuji jako první bod s názvem Vláda prosazuje pandemický zákon, který je protiústavní, a zavádí covidovou diktaturu. Takže to je název mého bodu. Ještě ho jednou zopakuju. Já bych to rád prodiskutoval, tento bod. Protože vy tady omezujete diskusi a já si myslím, že je to potřeba zvlášť prodiskutovat, tento bod, zcela individuálně. Takže já navrhuji bod Vláda navrhuje pandemický zákon, který je protiústavní, a zavádí covidovou diktaturu. To je název toho bodu, aby to všichni slyšeli, aby ten název byl jasný, abychom věděli, o čem tady chceme diskutovat. A pochopitelně když ten bod schválíme, tak nás dvacet poslanců pochopitelně bude diskutovat a budeme si to tady znovu a znovu vysvětlovat. Ale vy se nechováte demokraticky pochopitelně a bojíte se toho, abychom diskutovali, máte strach, že nemáte argumenty. Proto očekávám, že nám to zamítnete. Že nemáte argumenty. A to provází dnešní den toho jednání, že my vás tady vyzýváme, abyste argumentovali, argumentujeme ústavními rozsudky, právními posudky a všichni z vládní koalice v podstatě sedí jak pecky a mlčí.

Takže teď bych rád zdůvodnil tento svůj návrh. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 svolala na 1. února, to znamená dnes, ve stavu legislativní nouze schůzi Sněmovny k projednání novely takzvaného pandemického zákona, jehož platnost má ke konci února skončit. Pandemický zákon hnutí SPD kritizuje od samého počátku a považujeme i tuto vládou předkládanou novelu za další legislativní paskvil. Jedná se v podstatě o kodifikaci nouzového stavu, který je ale součástí opatření v rámci ústavního zákona o bezpečnosti, ten nouzový stav, kterým jsou občané omezováni na svých právech, a proto tento ústavní zákon nemůže být nahrazen v uvozovkách obyčejným prováděcím zákonem, v tomto případě pandemickým zákonem. Já si myslím, že je potřeba to opravdu znovu a znovu tady prodiskutovat, protože vláda opravdu, ty vaše totalitní manýry, kdy v podstatě překlápíte do toho nouzového stavu, překlápíte ta ustanovení nouzového stavu, z 95 % překlápíte do toho takzvaného pandemického zákona. Takže chcete omezovat občany na jejich ústavně garantovaných právech a svobodách. A jak jsme už avizovali, tak poslanecký klub SPD udělá opět maximum, abychom tady tu novelu neschválili.

Pandemický zákon, ten váš vládní pandemický zákon, omezuje základní svobody, například svobodu podnikání. Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby i po 28. únoru 2022 Ministerstvo zdravotnictví mělo příležitost regulovat hospody, provozovny, základní a střední školy podle svého vlastního uvážení a i další oblasti lidského života a práva garantovaná ústavou. Mimochodem v ústavě je asi napsáno, konkrétně v Listině práv a svobod...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane předsedo, já se omlouvám, já vás přeruším a poprosím všechny poslance o klid v jednacím sále. A pokud si potřebujete něco vyřídit, o něčem diskutovat, prosím, běžte do předsálí jednacího sálu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP