(22.40 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuju. Takže jenom bych připomenul, že součástí české ústavy, konkrétně Listiny práv a svobod, je právo na podnikání, právo na soukromý a společenský život a také právo na vzdělání. Navíc se má podle vaší vládní novely také rozšířit okruh zařízení, která vláda může omezit. Prostě čistě že si ukáže ministr zdravotnictví, ministr obrany a ministr vnitra, jasně, jestli to pak ještě dodatečně odsouhlasí vláda, tak jako tak prostě chcete dělat omezení a restrikce a určovat lidem, jak mají žít, přestože jsou to ústavou garantovaná práva, a vy to chcete normálním zákonem, tady omezovat lidi. To je prostě nepřijatelné. Znovu zdůrazňuji, že od toho, když tady není nouzový stav a nejsou tady podmínky pro nouzový stav, tak je tady zákon na ochranu veřejného zdraví, krizový zákon, takže samozřejmě dneska legislativa České republiky dokáže ošetřit to, abychom se postarali o zdraví našich občanů. Podle návrhu vládní novely mohou opatření dokonce nově vydávat nejen Ministerstvo zdravotnictví, ale také ministerstva obrany a vnitra.

Navíc bude možné obecným mimořádným opatřením stanovit plošně jakousi samokaranténu všem lidem, kteří mají pozitivní antigenní test nebo se vracejí ze zahraničí z nějaké rizikové oblasti, přičemž riziková oblast návrhu není ani blíže specifikována. Znamená to de facto, že jsou třeba pomocí SMS na jednotlivce zacílená razantní omezení svobody, jako je povinnost žít odděleně od ostatních osob. To je neuvěřitelné. To je neuvěřitelné. A my bychom to tady rádi diskutovali, aby nám konečně vládní poslanci vysvětlili, hlavně ministr zdravotnictví pan Válek a další, co to vlastně zamýšlí.

Správně se panu ministrovi vysmála řada diskutujících, tuším, že to byly Novinky nebo něco, které říkaly, že Okamura oddaluje kompenzace. A schválně se mu vysmáli, že když přece nebudou omezující opatření, tak nejsou potřeba kompenzace. Takže pan ministr zase tady splácal všechno a oprávněně se mu občané vysmáli za ty nesmysly, co zase říká. Pan ministr má plnou hlavu jenom těch omezení, a omezit lidi, omezit, omezit, omezit, že úplně už jeho vyjádření ztratilo logiku jakoukoli. Prostě on je zabalený v té své bublině, jenom omezovat, omezovat, omezovat, přitom je jasné, že když nebudou omezení, tak není potřeba kompenzace. to je konečně ten návrat do normálního života, jak jsme žili ještě před dvěma roky. To je neuvěřitelný, jak se to všechno pomotalo. Chaos na chaos, zmatek nad zmatek! Vy jste slibovali, obelhali jste voliče, říkali jste, jak všechno bude srozumitelné. Když se zeptáte občanů na ulici, tak vůbec nevědí, jaká jsou opatření, co vlastně navrhujete. To znamená, to je dneska ten stav. Takže už se i pan ministr zamotává vlastně do svých vyjádření, a dokonce si protiřečí. Jaké kompenzace, když přece nebudou opatření už prostě. To je neuvěřitelný. Takže takový nesmysly dokonce. A já jsem rád, že občané to viděli a také to dali panu ministrovi v diskusi jasně najevo, ať prostě přestane říkat nesmysly.

Dále jsem chtěl říci... no tak samozřejmě tyhle návrhy na omezení, razantní omezení svobody občanů, jako je povinnost žít odděleně od ostatních osob, no tak to je přece úplně nepřijatelné. Nikde například není zákonem upravena povinnost být držitelem mobilního telefonu. Nikdo nemá povinnost mít u sebe neustále mobilní telefon a číst SMS zprávy z neznámých čísel, což se netýká pouze našich seniorů. A výhrad k pandemickému zákonu máme samozřejmě mnohem více, ale to už jsem tady dneska ve svých předešlých dvou vystoupeních cca ve čtyřech hodinách vysvětlil a samozřejmě si budeme vysvětlovat ještě nadále.

Takže podle SPD se jedná v případě přijetí pandemického zákona pouze o jinak pojmenovaný nouzový stav a to je pro nás nepřijatelné. Ostatní země přemýšlejí nad rozvolněním, přemýšlejí nad návratem normálního života, ale česká vláda Petra Fialy přemýšlí, jak ještě více omezit lidi. No to je šílený. To je úplně šílený.

Takže prostě krátce řečeno, ta pětikoaliční vláda chce zákonem, tím pandemickým zákonem zavést covidovou diktaturu. Tak bych to nazval. Myslím si, že to jiný název už ani nezasluhuje. Fialova vláda tvrdila, že bude v případě pandemie postupovat jinak než Babišova vláda, ale myslím, že už i občané vidí, a sledujeme dneska tu diskuzi i na těch sociálních sítích, že tato nová vláda s ničím novým nepřichází. Není schopna řídit stát v době krize stávající legislativou, například zákonem na ochranu veřejného zdraví nebo krizovým zákonem.

Takže já bych zopakoval, že první bod, co navrhuji, je bod s názvem, a navrhuji to jako první bod, navrhuji to jako první bod na jednání schůze Poslanecké sněmovny, a znovu bych zopakoval ten název, že Vládní návrh pandemického zákona, který je protiústavní a zavádí covidovou diktaturu. To je, myslím, ten název, který plně vystihuje návrh vládní koalice. Teď bych rád navrhl druhý bod.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Omlouvám se, pane předsedo. Mohl byste mi ještě jednou říci název toho bodu?

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, rád vám ho řeknu. Rád ho zopakuji. Ano.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Musím konstatovat, že tak jak jsem si značila, tak vždycky to bylo jinak. Mám poznačeno: Vláda prosazuje zákon, který je protiústavní...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, ne, ne. Název toho bodu je: Vládní pandemický zákon, který je protiústavní a zavádí covidovou diktaturu. Ale klidně vám to zopakuji ještě mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Není potřeba, opravdu jste to říkal...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, ne, já to myslím v dobrém, protože...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Říkal jste to, já si to všechno pečlivě značím, a říkal jste to teď jinak.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem to teď nemyslel na vás, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, já jsem to myslel tak, že to rád zopakuji pro diváky, protože je potřeba, aby si vštípili název toho bodu. Já samozřejmě vím, že vy už jste si poznamenala. To není na vás. Já naopak mám, celkem jsem rád, že to můžu zdůraznit. Naopak děkuju za ten dotaz, takhle bych to formuloval. Takže pochopitelně i u dalších bodů vám rád zopakuji, abychom si to poznamenali zcela přesně. Protože druhý návrh bodu, který mám, tak souvisí s tím, že hnutí SPD prosazuje, hnutí SPD je pro okamžité zrušení plošných protiepidemických opatření souvisejících s onemocněním covid-19. A my prosazujeme ukončení diskriminace neočkovaných. Tady bych rád tedy zdůraznil, proč my to prosazujeme. Já vám hned potom naformuluji název toho bodu.

Masivní testování ve školách a firmách je v současné době neopodstatněné, zcela nesmyslné a stojí nás všechny nadále 3 miliardy korun měsíčně. Některé země jako Irsko, Španělsko, Velká Británie rozvolňují protiepidemická opatření bez ohledu na šíření omikronu, a u nás se stále Fialova vláda ke slibovaným rozvolněním zatím neodhodlala. No a kompenzace za ušlý zisk podnikatelé také stále nedostali. Nemůžeme z vládních představitelů prostě dostat informaci, kdy to bude, kdy budou realizovat ty sliby. Nám zoufale volají podnikatelé, živnostníci, všichni nám tady různě volají, co tedy bude, že ministerstvo nereaguje, že ministerstvo jim vůbec nic nevysvětluje. Dokonce jsme v této souvislosti ve čtvrtek interpelovali, no a z vlády nemůžete vůbec nic dostat. Oni nekomunikují, nebo komunikují málo, nedostatečně.

Není tajemstvím, že už se v podstatě všude po médiích šíří, že zástupci vlády nechtějí chodit ani do televize. Třeba když já jdu do televize, tak mají problém média sehnat proti mně protivníka, protože se poslanci bojí. (Smích v sále.) No tak ano. Paní Pekarová přímo řekla po pořadu se mnou, a řekla to veřejně před mnoha svědky, že proti Okamurovi už jít nechce, protože prostě nemá argumenty. Takže se smějete, ale tady vám říkám přímo na rovinu. Ti, co se smějete, tak já vás zvu proti sobě do médií do přímého přenosu, doufám, dobře, můžeme se zasmát, a pojďte. Pojďte. (Potlesk vlevo.) Je to v pořádku, já problémy nemám. (Smích.) Já problém nemám. Já neříkám, pojďte ven nebo co. Mluvím o demokratickém souboji argumentů. Já s tím problém nemám, ale to si stěžují média na vás. Já vám jenom říkám, že já nevím, proč se bojíte, řada z vašich poslanců, a to vám jenom říkám, v podstatě všechna média mají problém sehnat respondenty, protože informace zní, že se bojíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP