(2.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. Další přihlášený k programu schůze je pan poslanec Vladimír Zlínský. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážení zástupci vlády, žádám o zařazení mimořádného bodu na pořad této schůze, a to diskusi na téma porovnání systému sociálních kreditů v Číně a proticovidových opatření v České republice.

Během brouzdání po internetu, když jsem se připravoval na toto zasedání, jsem narazil na zajímavý článek na webu Centra po lidská práva, který se jmenuje Budování Velkého bratra: systém sociálních kreditů v Číně. Se zájmem jsem si ho přečetl a s hrůzou jsem zjistil určité podobnosti s naší současnou situací. Já vás s tímto článkem seznámím a budu upozorňovat na ty podobnosti, aspoň tak, jak se to zdá mně, kde ta podobnost přímo na mě vyskakuje.

Čína v současnosti testuje nový systém sociálních kreditů, které představují nástroj k hodnocení každodenního chování čínských občanů. Ti jsou sledováni pomocí nejmodernějších technologií a následně za své chování zvýhodňováni či sankcionováni. Již od roku 2014 probíhá testování nového systému, který má dle čínské vlády do tamní společnosti přinést větší efektivitu, transparentnost, důvěru. - Já bych to přeložil do současných reálií našich: zabránit přeplnění nemocničních zařízení a kolapsu zdravotnického systému.

Systém spočívá v udělování takzvaných sociálních kreditů. Občané dostávají kredity za dobré chování - v našem případě očkovaní mohou za sportem a zábavou - a za špatné jsou jim kredity naopak odebírány - neočkovaní nemohou do těchto zařízení, pokud neprodělali covid-19.

Za špatné chování je považováno jak chování v rozporu s právem, jakým je neplacení daní, parkování na zakázaných místech nebo jízda nadměrnou rychlostí, tak i chování, které není v rozporu s psaným předpisem, ale vláda jej považuje za špatné. Příkladem může být nadměrné utrácení nebo nadměrné hraní videoher, kupování alkoholu, užívání drog nebo i příliš času stráveného na sociálních sítích. - Naše reálie: za špatné chování se považuje odmítání očkování proti covid-19.

Za špatné chování se považuje i kritika systému nebo samotné vlády. - Tak tady by byla asi taky shoda.

Za toto chování jsou občané trestáni například omezením možnosti cestovat - tak to by bylo taky velmi podobné. - Se špatným hodnocením si čínský občan nemůže koupit třeba jízdenku do první třídy nebo letenku. - Tak v některých evropských zemích se doslýcháme, že už se to děje. - Také nedosáhne na povýšení a jeho dětem je znemožněno přihlásit se na prestižní školy. - V našich reáliích, pokud je zaměstnanec proti očkování nebo covidovým opatřením, je mu znepříjemňována pracovní činnost nátlakem nadřízených a spolupracovníků.

Zároveň čínský systém využívá takzvaný peer pressure. Občané se špatným chováním, tedy například ti lidé, kteří přejdou přechod na červenou - u nás, vystupují veřejně proti očkování a nesmyslným covid opatřením - jsou poté zobrazeni na velkých tabulích. - U nás jsou zobrazeni v České televizi jako šiřitelé dezinformací. - Tento systém má odradit občany od porušování pravidel a špatného chování na základě jejich strachu z veřejného zostuzení.

Za nejvyšší trest je považováno označení slovem nedůvěryhodný. Tito občané jsou na takzvaném blacklistu - i u nás jsou známy podobné blacklisty, sice o nich se nesmí mluvit, ale známe je - který je spravován čínskými soudy. Pro nedůvěryhodné platí ta nejpřísnější omezení. Možná je však překvapivé, že k vymazání ze seznamu nedůvěryhodných stačí zaplacení administrativního poplatku. - U nás zatím tohle není, ale uvažovalo se o tom v případě povinného očkování, že by se lidi mohli vykoupit jednorázovou pokutou nebo placením opakované pokuty.

Peníze jsou vždy třeba. Systém je totiž finančně velmi náročný. Odměna za dobré skutky. Na druhou stranu, přispívání na charitu, vrácení nalezené peněženky nebo včasné splacení dluhu - v našem případě podstoupení očkování a přesvědčování neočkovaných po dobrém i po zlém - je považováno za dobré chování, za které náleží odměna. Ta spočívá například v získání různých slev na cestování nebo bydlení. Takto je občanům například snížena záloha při uzavření nájemní smlouvy. - V našich reáliích je jim umožněna návštěva kulturních a sportovních akcí a zařízení, mohou cestovat do zahraničí. - Jsou pro ně zjednodušeny administrativní úkony a také nemusí dlouho čekat u lékaře. - V našem případě jsou lidé, kteří jsou neočkováni, mnohdy u lékařů lustrováni. Mohu to dosvědčit ze své vlastní zkušenosti. - Systém tak zasahuje téměř do všech sfér života čínské společnosti.

Nejednotnost systému. Jelikož je celý systém dosud ve fázi testování, stále neexistuje centrální orgán sběru dat a jejich hodnocení. Data o občanech sbírají jak orgány státní správy, tak soukromé společnosti. - To se bezpochyby děje i v našich reáliích. - Subjekty sbírají data ze sociálních sítí, nákupních portálů, finančních institucí, lékařských záznamů, ale také data z kamerových systémů. - Myslím si, že se to významně neliší, jenom v našich reáliích ta data z kamerových systémů, ten systém není tak propracován. - A právě na ty tento systém Čína velmi spoléhá. Čína je jednou z nejvyspělejších zemí, co se týká technologií, včetně těch, které dokážou rozpoznat obličej. Právě tyto technologie jsou využívány pro sledování chování občanů. - Předpokládám, že během několika let se octnou i u nás. - V některých regionech využívají příslušníci policie chytré brýle, které dokážou na základě obličeje identifikovat jednotlivé občany a poskytnout policii základní údaje přímo na místě.

Nejednotný je prozatím nejenom sběr dat, ale i způsob využívání systému. Ne všechny regiony zavedly systém v plné míře, liší se vyhodnocování dat i intenzita sledování na různých místech. - To ovšem platí i pro evropské státy. - Dvě podobné křižovatky nebo dvě podobná parkoviště ve stejném místě nemusí být sledována stejným způsobem.

Situace ale se změní od příštího roku, kdy má být systém oficiálně a povinně funkční po celé zemi. To, že je nyní systém ve fázi testování a je funkčně a teritoriálně roztříštěn, však neznamená, že by současná verze již neovlivňovala životy mnoha milionů čínských občanů. Doposud byla nejméně dvaceti milionům lidí omezena svoboda pohybu - tak v tom asi moc nezaostáváme v Evropě - a to tak, že občanům s nízkým skóre nebylo dovoleno koupit si letenku nebo lístek na vlak. Asi třem stům tisícům lidí bylo odepřeno povýšení na základě jejich nízkého skóre a přibližně stu lidí bylo dokonce zakázáno vycestovat ze země kvůli neplacení daní.

Podle oficiálních prohlášení vlády se má jednat o systém, který má zlepšit fungování a efektivitu celé společnosti. Zatím se zdá, že i čínští občané, dlouhodobě zvyklí žít pod drobnohledem čínské komunistické vlády, cenzurou a četnými restrikcemi, nevnímají nový systém jako příliš velký zásah do jejich životů. - To by taky mohlo být podobné jako u nás, ale teď už se to začíná měnit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP