(5.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já bych vás chtěl požádat, abychom se tady nenapadali. Celou dobu nám jde o to, že nesouhlasíme s pandemických zákonem, stejně tak nesouhlasíme s korespondenční volbou. My jsme vám to přeci férově řekli předem, tak to vy jste profesionální politici, tak my jsme vám férově řekli předem, že dva zákony máme problém. Každý se na to mohl připravit. Takže my jsme udělali všechno pro to, abychom tady neudělali nic, co by odporovalo té elementární vzájemné politické kultuře. Nic. Takže já bych chtěl požádat i následující řečníky, nenapadejme se tady, pojďme tady normálně jednat, holt to ten čas bude stát, nepokřikujme tady na sebe nějaké přehnané věci. Já chápu, že občas k tomu výkřik patří, já občas tady také něco řeknu nahlas, samozřejmě uznávám, jako asi každý mnohý z nás. Ale prosím vás, nepřehánějme to. Prostě to projednáme, bude to ještě nějaký čas trvat a potom se prostě rozejdeme a zase se tady po téměř čtyři roky budeme vídat, tak já prostě navrhuji, abychom to brali takhle. A nám se už ani nechce chodit na mikrofon jinak než ohledně těch návrhů a se tady dohadovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr Jurečka. Já potom poprosím pana místopředsedu Bartoška, aby mě vystřídal, protože se také chci přihlásit do diskuse, chci odůvodnit ten postup ještě jednou z řečnického pultíku, abych nebyl nařknut, že zneužívám své místopředsednické role při řízení schůze. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré ráno, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já navážu vlastně tam, kde pan předseda Okamura skončil, a to je jeho důraz a apel, aby se postupovalo v souladu s jednacím řádem, což tady předsedající této Poslanecké sněmovny v minulých minutách učinil. Protože si myslím, že každý soudný člověk, i ti, kteří nás sledují venku, i ti, kteří jsou naši příznivci, i ti, kteří jsou vaši příznivci, tak chápou, když člověk přijde a řekne: chci navrhnout nějaký bod na jednání Sněmovny, tak normální poslanec je schopen zdůvodnění říct v řádu pěti, deseti, patnácti, dvaceti minut. Já neříkám, že to je omezené. Jsou případy, kdy omezené to je, jsou případy, kde to omezené není. Já říkám, že normální člověk je schopen přijít a říci v nějakém běžném časovém horizontu to zdůvodnění, tu podstatu, proč ten bod má být navržen. Myslím, že tady to bylo v minulosti zvykem, že to takto bylo vidět. Vidíme to i na začátku běžných schůzí. Ale když tady poslanec pro zdůvodnění svého bodu hovoří déle než hodinu, předčítá tady této Sněmovně čísla jednotlivých evropských směrnic, které s tím nemají souvislost, s tím opodstatněním a odůvodněním projednání toho zákona a jeho navržení na bod programu schůze, to fakt nedává logiku.

A vy jste, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, vlastně i sám řekl, že jste řekli, že budete dělat politické obstrukce, a zároveň jste řekl, že jsme to dělali i my. Ale já tady si dovolím upozornit na jednu podstatou věc a to je ten rozdíl. My jsme jako opozice nedělali politické obstrukce při schvalování programu ve stavu legislativní nouze. To, že jsme vedli debaty a byli jsme tady soupeřem, který si myslím, že dost často dával silné argumenty v té debatě předchozí vládní koalici, to je pravda, ale nikoliv při schvalování programu schůze ve stavu legislativní nouze, to se tady nikdy debata, která trvá 17 hodin, nevedla. A vy sám jste řekl, a to tady znovu zopakuju i pro tu veřejnost, že jste se rozhodli politickou obstrukci v případu legislativní nouze. To je situace, kterou já za devět let Poslanecké sněmovny nepamatuji. Kdybyste v obecné rozpravě vedli podrobnou vaši argumentační bitvu, proč a v čem s tou novelou nesouhlasíte, je to věc, která je naprosto jasně v souladu s jednacím řádem. Ale vracím se k tomu, že tady vidíme z vaší strany, ze strany vašich poslanců, nerespektování jednacího řádu, kdy poslanec má mluvit k věci. Nemá tady předčítat desítky minut dlouhé texty, které přímo s návrhem na zařazení toho programu nesouvisí.

Tak to jenom proto, abychom vyjasnili, v jaké situaci my jsme. My nejsme v obecné rozpravě na schůzi, která by měla schválený program. My tady vedeme debatu už 17 hodin. Nebo dobře, polovina té debaty byla o stavu legislativní nouze, druhá polovina v tento okamžik už se vede o návrhu toho programu. Takže to jenom připomínám ten rozdíl oproti situaci z minulého období. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další s přednostním právem... jenom přečtu pořadí, než vám udělím slovo. První pan předseda Výborný, po něm pan místopředseda Skopeček, po něm pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně, kolegové, dobré ráno přeju. Já bych chtěl navázat na pana vicepremiéra Jurečku a současně tady na začátku se vrátit k tomu, co tady říkal pan předseda Okamura. On skončil v takovém velmi mírumilovném tónu, já bych byl velmi rád, kdyby tady to jednání takto pokračovalo, jak on ho zakončil.

Nicméně, a to tady je potřeba říci úplně jasně, na začátku zcela nedůvodně napadl pana místopředsedu Skopečka ve věci řízení schůze. Já chci naopak poděkovat a zastat se pana místopředsedy, protože on postupoval přesně v souladu s jednacím řádem. A dovolím si odcitovat panu předsedovi Okamurovi, protože možná ten odstavec § 59 úplně nezná: Poslanec má mluvit k projednávané věci. Odchyluje-li se od ní nebo překročí-li stanovenou řečnickou lhůtu - to se v této věci netýká - může na to předsedající poslance upozornit a volat jej k věci. - Volat jej k věci. - Nevedlo-li dvojí upozornění k nápravě, může mu slovo odejmout. Přesně to se stalo. Jenom chci připomenou velkorysost pana místopředsedy Skopečka, který vašeho kolegu napomenul a vedl k nápravě, jestli se nepletu, minimálně pětkrát a teprve napošesté mu bylo slovo odebráno přesně v souladu s tím, co říká jednací řád. Těžko se můžete zlobit na to, že pan místopředseda postupoval vlastně nad rámec. My bychom měli trvat na tom, že stačí dvě napomenutí, dvě výzvy k tomu, aby postupoval v souladu s jednacím řádem, přesto mu to bylo umožněno pětkrát. A je to velmi jednoduché: jsme v bodu pořad schůze a v rámci tohoto bodu může poslanec navrhovat cokoli, ale má odůvodňovat nikoliv ten samotný bod, k tomu přece máme obecnou rozpravu v tom bodu samotném, když je potom zařazen na program schůze, ale má odůvodňovat důvod toho, proč ten bod je zařazen na pořad schůze. Pan předseda Fiala tady kýve hlavou, takže mně rozumí. Já jsem tomu rád, tak to jsme dospěli tam, kde jsme chtěli být.

Druhá věc. Prosím pěkně, není pravdou to, že pandemický zákon předkládá ODS. Pandemický zákon tady mimo jiné tedy prosadila vláda hnutí ANO, ta minulá. My ho pouze novelizujeme a novelizuje ho všech... nebo ten návrh je vládním tiskem, to znamená je pod ním podepsáno všech pět stran koalice - ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti. Takže opět tady prosím, nenapadejme a nepoužívejme falešné argumenty.

Třetí věc. Vy jste, pane předsedo, říkal, že chceme tím zrychlit projednávání. No není to pravda. My chceme, aby byl respektován jednací řád a postupovalo se v duchu toho, jak se má. Pokud tady je přihlášeno dalších vašich čtrnáct nebo dvacet kolegů s bodem návrhu schůze, my to respektujeme, ale trváme na tom, aby každý z vašich poslanců postupoval v souladu s jednacím řádem. A pokud ne, tak já naopak budu rád, když je předsedající schůze bude volat k nápravě a bude takto postupováno.

A ještě si dovolím tedy, aby bylo jasno nejenom nám poslancům, my si to snad pamatujeme, ale i veřejnosti. Vy jste hovořil o tom, že vám nebylo umožněno opoziční okénko na té minulé schůzi. Opět to není pravda. Opět to není pravda, protože v tom opozičním okénku, kde předtím byly tři tisky, které vaší vinou nebyly předtím projednány, ale zcela bezbolestné, tak následovaly dva zákony, které spolu souvisí: pana poslance Vondráčka ohledně lobbingu a třetí tisk o pomoci v hmotné nouzi je předkládán poslankyní Šafránkovou z SPD. Takže normálně jste tam ty tisky měli zařazené, nevytvářejte tady představu, že vám nebylo umožněno projednat vaše opoziční tisky. A když o parlamentní demokracii hovoří Tomio Okamura, tak myslím, že to hovoří za vše.

A já bych byl velmi rád, kdybychom respektovali jednací řád úplně všichni, a děkuji panu místopředsedovi Skopečkovi, že postupoval tak, jak mu říká jednací řád. Děkuji. (Potlesk poslanců pětikoalice.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP