(6.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji tři přihlášky s přednostním právem. Nejprve pan místopředseda, poté pan předseda Fiala. Prosím, pane místopředsedo Skopečku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Já se chci jenom vymezit k některým těm výtkám.

Já jsem skutečně naše jednání nechtěl urychlit. Dneska jsem řídil schůzi asi potřetí. Při předcházejících sekcích mluvili podle mého jenom zástupci SPD, nikdy jsem nikomu slovo neodebral. Odebral jsem ho ve chvíli, kdy tady zkrátka zněly mnohaminutové sáhodlouhé citace jednotlivých evropských směrnic bez jakékoliv souvislosti, proč zařadit, nebo nezařadit ten bod na danou schůzi. Takže to nebyla ambice urychlit. A pokud by kolega argumentoval, proč chce zařadit ten bod na schůzi, tak bych mu samozřejmě slovo nevzal. Naopak si myslím, že pokud bych postupoval jinak, sám bych se vystavoval riziku, že bych byl obviněn, že porušuji jednací řád a že nevedu poslance k tomu, aby mluvili k věci.

Budu takto postupovat, ať už bude porušovat jednací řád jakýkoliv poslanec bez ohledu na to, z jaké bude politické strany. Ve chvíli, kdy by takto postupoval poslanec ODS, věřte, že budu postupovat stejným způsobem, a pokud nevyslyší moji připomínku, tak mu rovněž vezmu slovo. Jak vyplývá z jednacího řádu, mohl jsem odebrat slovo po druhém upozornění, že pan kolega poslanec k věci nemluví. Nevím, jestli to někdo počítal, ale skutečně asi pětkrát nebo šestkrát jsem se ho snažil upozornit, aby skutečně přestal číst seznam směrnic. Ať ho případně čte nebo argumentuje v obecné rozpravě, ale připomínal jsem mu to, že se bavíme o zařazení či nezařazení na program, a tam tato věc skutečně žádnou souvislost nemá.

A poslední věc. Chci se ohradit vůči tomu, pane předsedo (k Radimu Fialovi), že jste řekl, že jsem vzal někomu slovo v souvislosti s pandemickým zákonem, prostřednictvím pana předsedajícího. My jsme se skutečně o pandemickém zákonu v tu chvíli nebavili, takže není pravda, že bych bral komukoliv, ani poslanci SPD, ani komukoliv jinému, slovo proto, že bych chtěl urychlit přijetí pandemického zákona nebo že bych nechtěl, abychom se bavili o pandemickém zákoně. V tu chvíli jsme se nebavili o pandemickém zákoně. V tu chvíli jsme se bavili, pokud se nemýlím, o zemědělském zákoně, který chtěl váš kolega navrhnout. Takže se ohrazuji proti tomuto nařčení, že bych v tomto smyslu odebíral komukoliv slovo v souvislosti s projednáváním pandemického zákona. Není tomu tak. A jak znovu říkám, budu měřit všem fér. A věřte, že v případě, že bude porušovat jednací řád kdokoliv z vládní koalice, budu postupovat stejným způsobem, jako jsem postupoval vůči vašemu kolegovi. Děkuju za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan předseda Fiala, připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Pane poslanče Skopečku, prostřednictvím pana předsedajícího, fér to rozhodně nebylo. Protože to, co tady četl pan poslanec Výborný, ten paragraf, bylo to úplně přesně. Náš pan kolega, pan poslanec Černý, citoval z důvodové zprávy a odůvodňoval vlastně bod, který chtěl zařadit na schůzi. A vy mu říkáte, aby se držel věci. On odůvodňoval z důvodové zprávy zákona, který chtěl zařadit, citoval z toho, a vy mu říkáte, aby se držel věci. Tak co už byste si představovali? Jak by to měl odůvodňovat, když cituje z důvodové zprávy? A ta doba, a to pan Výborný četl, není nijak v jednacím řádu omezená, kdy může odůvodňovat. Já už nevím, jak by lépe měl odůvodňovat než citacemi z důvodové zprávy a jak by se měl lépe držet věci. Takže si myslím, pane poslanče Skopečku, prostřednictvím vás, že prostě nemáte v tomto pravdu. A jenom vaše stoosmička vás teď zachránila, že dál můžete řídit Sněmovnu, protože si myslím, že si naprosto subjektivně vykládáte jednací řád, a to špatně. To je jedna věc.

Druhá věc. Chtěl jsem se vyjádřit ještě k tomu, co tady řekl pan ministr Jurečka. Nikdy jsme v legislativní nouzi nikoho neomezili, nikdy jsme neobstruovali v legislativní nouzi. (Ministr Jurečka z lavice: Při schvalování programu.) Při schvalování programu. Tak mě mrzí, pane ministře, že jste tady asi celých těch sedmnáct hodin nebyl, možná bychom to měli zopakovat, když jsme tady jednali o legislativní nouzi, protože já jsem tady dvě hodiny, a moji kolegové taky, říkal, že pandemický zákon v tuto chvíli podle vyjádření, podle ústavy, podle nálezu Ústavního soudu do legislativní nouze nepatří, že tam patří věci, které ohrožují hospodářství, které ohrožují bezpečnost státu, ale tady se nic takového neděje. Takže my jsme navrhovali, celý den jsme říkali, abychom ho projednali běžným legislativním procesem, to znamená první, druhé, třetí čtení. Já to chápu, kdyby opravdu patřil pandemický zákon do některé z těch částí, které upravuje ústava nebo legislativní nouze, když se používá. Také jsem tady četl, že legislativní nouze se v některých státech, například v Německu, používá jenom jednou za volební období, a to pokud je paralyzován Spolkový sněm. Takže tím opravdu všichni šetří, protože to není jednoduché a narušují se tím demokratická práva. Takže my říkáme, že se vůbec neměla v tomto případě legislativní nouze použít a že se měl projednat běžným legislativním procesem. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další se hlásí s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Dámy a pánové, krásné dobré ráno, já bych chtěla reagovat na slova pana předsedy Výborného. Věřím, že to bylo nedopatření, nebo si to třeba už nepamatuje. Pandemický zákon nebyl prosazen pouze vládou Andreje Babiše, ale napříč politickým spektrem. Takže si to prosím znova zopakujme. Věřím, že jste to chtěl říci, akorát jste to prostě nestihl, nebo jste zapomněl. To znamená, že tehdy na něm byla dohoda. Já jsem to ve své řeči i zdůraznila, že to bylo něco, k čemu jsme byli víceméně i dotlačeni, abychom s tím souhlasili, protože bylo řečeno, že nám už Poslanecká sněmovna neprodlouží nouzový stav. Vzpomínáte si na tu složitou dobu, křivky nahoře, nemocnice plné a tady nám prostě nechtěla Poslanecká sněmovna, současná vládní koalice, bývalá opozice, prodloužit nouzový stav, pomohli hejtmani. To jsem všechno říkala ve svém slově, když jsem vystoupila. Nebudu to opakovat. Jenom bych chtěla, abychom si to připomněli.

Chtěla bych říct, že hnutí ANO jako opoziční strana tento zákon nijak neobstruuje. Já si myslím, že je to jasné. Proto když čtu na facebookových účtech, ta noc byla dlouhá, některých vládních poslanců, že hnutí ANO obstruuje, tak nevím jak. Vystoupila jsem já jako předsedkyně klubu, řekla jsem jasné stanovisko a důvody, a nechci je opakovat, abych to neprotahovala, proč nemůžeme podpořit tuto novelu, že už jsme měli s tím zákonem problém tehdy. Já jsem se účastnila všech jednání a opakovala jsem, a kdo jste tam byli, tak si na to možná vzpomenete, bude to do prvního soudního rozhodnutí. Soudní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu existují a teď tady máme prostě hodně nepovedenou novelu. A já jsem varovala a řekla jsem: Nepřijímejme tento nedodělek ve stavu legislativní nouze. Pojďme kdyžtak debatovat, když je tak nutný, ale já mám pochybnost, že vůbec nutný není. To jsem řekla, pak vystoupila moje kolegyně, paní místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, a to bylo všechno. Zhruba asi pět expertů opozičního klubu ANO je připraveno, až se dobereme rozpravy, vystoupit v přiměřeném čase naprosto věcně, nijak to neprotahovat. Takže si myslím, budu-li mluvit za náš klub, že my se chováme naprosto věcně, naprosto konstruktivně, byť s tou novelou v žádném případě nesouhlasíme a nepodpoříme ji. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byla paní předsedkyně. Dál se hlásí s přednostním právem pan místopředseda Bartošek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP