(6.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo. A já dodávám, že oceňuji tento přístup. Současně také dodávám, že plně stojím za postupem řízení schůze pana místopředsedy Skopečka. Hlavně pro ty z vás, kteří jste zde v prvním volebním období, řeknu, v jaké fázi procesu projednávání dnešní schůze, nebo v současné době včerejší, se nacházíme.

Návrhy na doplnění a úpravu schůze v žádném případě nemají suplovat obecnou anebo podrobnou rozpravu. Jestliže je načten nový bod nebo úprava schůze, má být načten bod, stručně odůvodněn a potom o něm nechat hlasovat. V případě, že je zařazen, je potom namístě, aby se zpravodaj a předkladatel ujali slova a zazněla zpráva zpravodaje. Tady chci pro pořádek říct, že už v průběhu projednávání to vedení k respektování jednacího řádu říkala paní místopředsedkyně Kovářová, já jsem na to také navázal. Kolega Skopeček poté, co zazněla tato upozornění, jakým způsobem se máme chovat podle jednacího řádu, k tomu přistoupil.

Já chci zde za sebe říct, že tímto způsobem budeme postupovat po zbytek jednacího dne. Samozřejmě že máte plné právo navrhovat body na úpravu schůze, přihlášek je tam hodně. Nechť ten, kdo přistoupí, řekne, jaký bod chce zařadit, krátce ho zdůvodní, pak o tom dáme hlasovat. Ale určitě to není o tom, že návrh na pořad schůze má být o tom, že se zde čtou hodinové projevy. To je skutečně v rozporu s jednacím řádem. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl pan místopředseda Bartošek. S přednostním právem se hlásí pan předseda Fiala. Pane předsedo, prosím, máte slovo. Já ještě mezitím přečtu s dovolením jednu omluvu. Z pracovních důvodů se dnes, 2. 2., omlouvá pan poslanec Helebrant. Tak, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Pan kolega Bartošek říkal, že to odůvodnění nemá suplovat obecnou rozpravu. Kde to je napsáno? Kde jste to vyčetl? My tady přece postupujeme striktně podle jednacího řádu. Tam není napsáno, jestli má, nebo nemá něco suplovat. Tam je prostě, že má odůvodnit. Není tam ani, jak dlouho, a není tam ani, jakým způsobem. To znamená to, jak si to vysvětlujete, je subjektivní pocit.

A teď mi tedy řekněte, já se vás chci zeptat, vás všech tady vpravo, jestli tedy, když my tady vystoupíme, tak nám budete odebírat slovo. Tak to bude pěkná parlamentní demokracie. To si myslím, že vás voliči určitě pochválí. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za věcné vyjádření. Nyní ještě s přednostním právem pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Dovolím si, prostřednictvím vás, pane předsedající, zareagovat na pana předsedu Fialu.

On hovořil, že to byl můj subjektivní pocit, jestli daný poslanec hovořil, nebo nehovořil k věci. Já zase říkám, že je jeho subjektivní názor při tom, kdy deklaruje, že já jsem postupoval špatně, nebo ne. Jediný, kdo to v tuto chvíli mohl rozhodnout, bylo plénum Poslanecké sněmovny, které vaši námitku nepřijalo. Ale v každém tom posouzení samozřejmě určitá míra subjektivnosti je. Nicméně si myslím, že i vzhledem k tomu, že jsem tady skutečně v průběhu té schůze slyšel i hodinové projevy vašich kolegů, kteří podle mého, a já to nijak nezpochybňuji, tu délku, názoru mluvili k věci a odůvodňovali, proč ten bod chtějí zařadit na program schůze, tak jsem je samozřejmě nepřerušoval, nebral jsem jim slovo. A kdyby mluvili tři hodiny, tak bych nic neřekl. Takže tou mou motivací určitě nebyla délka projevu vašeho kolegy. Mou motivací bylo skutečně to, že jsme tady slyšeli, navíc opakovaně, seznam směrnic, čísel, která opravdu neměla jakoukoliv souvislost s tím, zda ten bod zařadit, nebo nezařadit na schůzi. Nicméně když vy tu mluvíte o našem subjektivním pohledu, musím připomenout, že i to vaše hodnocení, jestli jsme postupovali, nebo nepostupovali správně, je zase váš subjektivní postoj.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě pan předseda klubu STAN. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Já myslím, že tady kolega Fiala řekl to, že v Německu se stav legislativní nouze používá, když dochází k paralýze. Já osobně bych tedy nebyl tak vstřícný, jako tady byli předsedající schůze. Já si myslím, že to, co tady probíhalo, byl v mnoha bodech pokus o paralýzu Sněmovny. Byl to v mnoha bodech pokus zneužívat jednací řád. A jestli to nechcete takhle vnímat, já si myslím, že každý soudný člověk tohle dokáže dost jednoznačně posoudit. Takže to, že nakonec k tomu došlo až teď, je velká velkorysost těch, co řídili schůzi, protože v mnoha případech to bylo vyčítání věcí, které opravdu s programem, se zařazením bodu do programu, neměly nic společného. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Já bych chtěl upozornit pana poslance Cogana, vaším prostřednictvím, že to bylo přesně v souladu s jednacím řádem. My jsme to samozřejmě konzultovali s legislativou, jak to všechno má vypadat. A myslím si, že tak před námi postupovalo x generací tady v Poslanecké sněmovně.

A co se týče, znovu opakuji, toho zdůvodnění. To je přece věc toho člověka, který to zdůvodňuje. On citoval z důvodové zprávy, i když citoval směrnice. Vy říkáte, že ty směrnice nemají nic společného s tím navrhovaným bodem. Tak proč jsou součástí důvodové zprávy? Pro někoho to může být důležité. Pro vás asi ne. Já vím, že to vypadá jako teplota, tlak, rosný bod, ale pro někoho to prostě může být důležité, že jsou tam směrnice a které to jsou směrnice. Tak je prostě přečetl. On si nevymyslel žádná čísla, písmena, on citoval z důvodové zprávy a to znamená, že to má souvislost s důvodem, proč ten bod zařazujeme na program schůze. Takže kdyby četl z Rudého práva, co se tady kdysi dělo, nebo z nějakých novin, nebo Karkulku, nebo Babičku, tak tomu rozumím, přestože se to tady dělo a nikdo jim slovo neodebral. Ale on citoval z důvodové zprávy. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem ještě pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju za slovo. Já bych možná poprosil o několik věcí. Jednak vždycky bude otázka výkladu zákona, v tomhle případu jednacího řádu, subjektivní záležitostí. Tak jak tady slyšíme výklad pana předsedy Fialy, který mě teď neposlouchá, asi je jiný než výklad nás, respektive vás, předsedajících této schůze. Nemá smysl, abychom se tady přetlačovali, kdo více ctí parlamentní demokracii, s kým kdo ty postupy konzultoval. Samozřejmě že my o těch věcech hovoříme i s legislativou Poslanecké sněmovny. Je to vcelku zbytečné.

Jenom chci zdůraznit, protože to tady opakovaně pan předseda Fiala říká, že jsou dvě rozdílné věci. Je jeden okamžik, kdy ještě nemáme vůbec schválený program schůze, jsme vlastně v rovině pozvánky na tu schůzi a bavíme se o tom pořadu, a v tom případě skutečně nepřísluší číst důvodové zprávy. Navrhnout bod, zdůvodnit, proč ho chci zařadit - ale důvodová zpráva jako taková patří do obecné rozpravy, která nastane až v okamžiku, kdy je ten bod zařazen na program schůze a kdy je ten návrh zákona řádně projednáván. Všichni tři místopředsedové, ve finále i pan místopředseda Skopeček, postupovali přesně v duchu a v dikci jednacího řádu.

Já bych chtěl poprosit, asi nemá smysl se v tuto chvíli dále přetahovat. Ten výklad jednacího řádu se evidentně mezi námi a hnutím SPD liší. Pojďme prosím pokračovat. Pokud budete respektovat, dodržovat jednací řád, tak předsedající určitě nemají ambici vám dále odebírat slovo. Máte tady čtrnáct přihlášek, kde chcete navrhovat další body na program této schůze. To vám samozřejmě nebude v tuto chvíli nějak upíráno. Pojďme se k tomu vrátit. Vaši poslanci mohou takto vystupovat. A poprosil bych, pojďme se k sobě chovat také trochu gentlemansky. Pokud to gentlemanství tady dokáže ztělesňovat třeba Hayato Okamura, tak věřím, že jeho bratr to dokáže taky. Děkuju pěkně. (Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP