(8.10 hodin)

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Omlouvám se za mírné zaváhání. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, žádám o zařazení mimořádného bodu na pořad této schůze, a to diskuzi na téma hrozba blackoutu, a jak se na tuto situaci připravit. Přiznám se, že je to jedno z témat, které mě mimořádně zajímá, a cítím povinnost upozornit na nebezpečí blackoutu, na což upozorňuji už dlouhou dobu, a byl jsem přesvědčován o tom, že v naší republice blackout v žádném případě nemůže hrozit, ale s tím, jak se vyvíjí situace ohledně Green Dealu a obnovitelných zdrojů, tak se to začíná jevit čím dál víc reálně.

Vidím jako předsedajícího pana Skopečka, tak já bych mu chtěl slíbit, že to mám obsáhlé, že se to budu snažit zkrátit, abych přistoupil na nějaký rozumný kompromis.

Co je to blackout? Tímto pojmem označujeme rozsáhlý výpadek dodávek elektrické energie na velkém území po dobu desítek hodin nebo dnů, který zasáhne velké množství obyvatel. Takový výpadek může nastat zejména v důsledku mimořádné události přenosové soustavy. V případě, že se jedná pouze o lokální výpadek, například. část města, popřípadě je-li obnovena dodávka elektrické energie v řádu desítek minut až hodin, nejedná se o blackout. Informace, že se jedná o skutečný blackout se všemi možnými důsledky a dopady, může veřejnost obdržet postupně se zpožděním dle vývoje situace. Délku trvání do obnovy dodávky energie nelze s určitostí předvídat. To je právě nebezpečí blackoutu, že nevíme, kdy přijde, a nevíme, jak dlouho bude trvat. Protože čím delší dobu bude trvat, tím ty následky budou delší. Mám tady o tom dlouhé povídání, ale to snad někdy příště, to přeskočím.

Jaké jsou příčiny vzniku blackoutu? Příčin vzniku takové mimořádné události může být celá řada. Porucha způsobená přírodními vlivy. Z hlediska přírodních vlivů bude jednou z možných příčin poruchy na přenosové soustavě větrná smršť. Tato událost může způsobit takzvaný domino efekt, kdy jedna příčina postupně vyvolává řadu na sebe navazujících událostí. Podobný dopad může mít dlouhotrvající sněžení nebo silná námraza, případně kombinace těchto jevů. Dále významný přetok energie ze zahraničních rozvodných soustav. Transport energie z elektráren, například větrných a fotovoltaických ze severu Německa do center odběru v jižnějších částech Německa, vede přes přenosovou soustavu České republiky. V případě náhlého nárůstu produkce elektřiny a nevyrovnání spotřeba na druhé straně by mohlo dojít...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás na chvilku přeruším a poprosím v levém sále o ztišení. Pan ministr zdravotnictví neslyší. Opravdu je to tady zvukově složité. A i pro pana poslance, aby mohl v klidu přednést své zdůvodnění, tak moc prosím o tichost. Děkuji pěkně. Pane poslanče, můžete pokračovat.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji. Dále technické poruchy, jako například požár transformátorů, mohou vzniknout jak v místech produkce energie, tak i přímo v přenosové soustavě. Samozřejmě lidský faktor. V případě souběhu několika negativních vlivů mohou například dispečeři provozu chybně vyhodnotit vzniklou situaci, která může následně vyústit až v rozsáhlý výpadek dodávek elektrické energie.

Nesmíme zapomínat na teroristický útok. Určitě rozvodny elektrické energie a elektrárny, zvláště jaderné, jsou lákavým cílem pro teroristický útok. Taktéž je to lákavý cíl i případně pro nepřátelskou armádu, že vyřazením zásobování elektrické energie obyvatelství je, řekl bych, víc než z půlky vyhráno. Útok může být proveden přímo například destrukcí trafostanic, nebo může být veden prostřednictvím informačních sítí jako kybernetický útok.

Vzhledem k propracovanému bezpečnostnímu systému se jeví jako nejpravděpodobnějším důvodem vzniku rozsáhlého výpadku elektrické energie souběh několika významných příčin najednou. Od příčiny vzniku blackoutu se odvíjí rychlost znovuobnovení dodávek elektrické energie. Pokud dojde například ke značnému fyzickému poškození infrastruktury, bude čas obnovy přímo úměrný rozsahu tohoto poškození, to znamená v řádu dnů, což je ještě snesitelné, až v řádu týdnů, což by byla společenská katastrofa.

Jaká opatření mohou být v případě vzniku blackoutu přijata v České republice? Existuje celá řada účinných nástrojů, pomocí kterých je možné mimořádným událostem v energetice předcházet, či je přímo řešit. Jedná se o nástroje, které vycházejí především z legislativních úprav, například předcházení stavu nouze a vyhlášení stavu nouze v energetice. Tyto stavy může provozovatel přenosové soustavy vyhlásit na celém území. Na vyhlášení těchto stavů přímo navazují provozní opatření v přenosové soustavě, která vycházejí z celé řady klíčových plánů. V případě, že by taková mimořádná událost ve značném rozsahu ohrožovala životy, zdraví, majetek a životní prostředí, může být vyhlášen některý z krizových stavů. V této souvislosti mohou být přijímána orgány státní správy takzvaná krizová opatření, která spočívají například v omezení pohybu a pobytu osob na vymezeném území, práva pokojně se shromažďovat. Nakonec to jsme tady řešili před chvílí a budeme řešit následně.

Opatření nouzového přežití obyvatelstva zahrnují nouzové zásobování základními potravinami, nouzové zásobování pitnou vodou, nouzové základní služby obyvatelstvu, nouzové dodávky energií, organizování humanitární pomoci.

Co nebude fungovat v případě blackoutu? Je nutné si uvědomit, že zajištění stabilní dodávky elektrické energie je naprostou nezbytností pro správné fungování každé moderní společnosti. V případě blackoutu nebude možné využívat celou řadu technologií, které jsou přímo závislé na dodávkách elektrické energie a nejsou současně zálohovány náhradními zdroji energie, jako jsou dieselagregáty a baterie.

V první fázi výpadku zcela jistě zaznamenáte, že nefungují všechny přístroje, které ke svému provozu potřebují připojení do elektrické sítě. To je logické. Běžné osvětlení, zabezpečovací zařízení budov, dopravní signalizační zařízení, bankomaty. Současně nebude možné uskutečnit nákupy v obchodech s elektronickou evidencí prodeje. Většina čerpacích stanic pohonných hmot, hromadná doprava, která je závislá na dodávkách elektrického proudu. V druhé fázi výpadku v řádu hodin zaznamenáte výpadek dodávek pitné vody, dodávek plynu a tepla, výpadek signálu mobilních operátorů, nefunkčnost datových sítí a internetu a nemožnost svozu odpadu. V další fázi desítek hodin bude docházet k dalším významným potížím v oblasti zásobování potravinami, léčivy, pohonnými hmotami. V oblasti komunikace nebudou fungovat žádné komunikační kanály při fungování jednotlivých úřadů v oblasti bezpečnosti, protože bude docházet k narušování veřejného pořádku.

Jaké dopady může mít blackout na běžného člověka? Jakýkoli výpadek elektrické energie krátkodobý pocítí téměř okamžitě všechny osoby nacházející se na daném území. Mnohem znatelnější dopady bude mít taková událost v oblastech s větší koncentrací obyvatel, to znamená ve větších městech. Praha bude nejvíce zasažena. Bezprostředně po vzniku blackoutu dojde k uvíznutí osob ve výtazích, v hromadných dopravních prostředcích, dopravních zácpách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP