(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám dobré ráno, vážení členové vlády, a zahajuji druhý jednací den 8. schůze Poslanecké sněmovny. A paní poslankyně (Maříková), než vám udělím slovo, musím projít standardní formality zahájení schůze a potom budete pokračovat ve svém projevu.

Takže aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi ohlásili, jestli dnes někdo jednáte a hlasujete s náhradní kartou, a řekli mi její číslo.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešní jednání požádali tito poslanci: paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová z důvodu zahraniční cesty, do 13 hodin z pracovních důvodů Věra Adámková, dále ze zdravotních důvodů Pavel Bělobrádek, ze zdravotních důvodů Jaroslav Dvořák, ze zdravotních důvodů Martin Exner, ze zdravotních důvodů Eva Fialová, ze zdravotních důvodů Pavla Golasowská, ze zdravotních důvodů Jana Hanzlíková, z pracovních důvodů Tomáš Helebrant, od 9.00 do půlnoci z rodinných důvodů pan poslanec Igor Hendrych, od 8.00 do 14.00 z pracovních důvodů David Kasal, dále ze zdravotních důvodů se omlouvá Klára Kocmanová, ze zdravotních důvodů se omlouvá Tomáš Kohoutek, a dále od 9.00 do 12 00 a od 18.00 do 24.00 ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Václav Král, dále z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Ivana Mádlová, ze zdravotních důvodů Vojtěch Munzar, do 10.30 ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Nina Nováková, do 12 hodin z rodinných důvodů se omlouvá Michaela Opltová, dále se ze zdravotních důvodů omlouvá Renata Oulehlová, od 8.00 do 17 hodin z rodinných důvodů Jana Pastuchová, od 8.00 do 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá Tom Philipp, dále ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Olga Richterová, ze zdravotních důvodů Petr Sadovský, z pracovních důvodů Robert Stržínek, od 9.00 do 11.00 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Karel Tureček, dále z pracovních důvodů Helena Válková, ze zdravotních důvodů Milan Wenzl a od 10.30 do 12.30 z pracovních důvodů Marek Ženíšek.

Z členů vlády se omlouvá z dnešního dne pan premiér Petr Fiala z pracovních důvodů... (Premiér Fiala je přítomen.) Aha, děkuji, pane premiére, takže omluva se ruší, jste dnes přítomen na jednání. A dále se z dnešního jednání omlouvá pan ministr Ivan Bartoš bez udání důvodu.

Tak nyní tedy budeme pokračovat v návrzích na změnu nebo doplnění návrhu pořadu 8. schůze, tak jak je uvedeno na pozvánce. Tím pádem se vracíme do rozpravy. Já vám, paní poslankyně, děkuji za trpělivost a poprosím vás, abyste dokončila svůj návrh k úpravě pořadu schůze. A stejně tak jako i vás ostatní, kolegové a kolegyně, ať už z levé strany sálu... ať už z levé strany sálu, kolegyně a kolegové... (Hloučky hovořících poslanců.), tak i z pravé strany sálu vás poprosím o ztišení, aby paní poslankyně mohla v klidu dokončit svou řeč. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se vrátím k té izolaci a karanténě, která může být nařízena ústně, písemně nebo pomocí, formou SMS. Jak došel autor novely k přesvědčení, že je možné využít tento institut, o kterém jsem se zmínila, se nevztahuje k omezení práva na osobní svobodu ani na svobodu pohybu a nelogicky ho použít tam, kde k zásahu do těchto svobod dochází, je záhadou. Rovněž je nepochopitelné, jak autor novely dospěl k závěru, že může ve věcech, kdy veřejná moc zasahuje do základních práv fyzických osob, explicitně vyloučit postup podle správního řádu. Takže toto bychom měli určitě také prodiskutovat v rámci toho mého bodu, protože to je velmi sporný bod a poukazuje na něj celá řada právníků.

Asi závěrem bych řekla, že návrh té novely pandemického zákona... (V sále je neklid. Hloučky diskutujících poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní poslankyně, já uznávám, že za sebou máme pracovní noc, která samozřejmě byla náročná, ale o to víc bych vás chtěl poprosit o kolegialitu k těm, co zde mluví. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ten návrh novely pandemického zákona dle názoru autorky, paní doktorky Vladany Vališové, požadavek na právní úpravu omezující základní práva minimálně v rozsahu zde zmíněné osobní svobody, eventuálně svobody pohybu, a to přesnost, zřetelnost ve formulacích a dostatečnou předvídatelnost prostě nesplňuje. Proto bych vás chtěla požádat o podporu zařazení tohoto bodu, abychom to mohli prodiskutovat. Když už je takto omezená rozprava a chcete to projednat v legislativní nouzi, tak bychom to měli mít možnost aspoň prodiskutovat v rámci tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Váš návrh jsem si poznamenal. K pořadu schůze se hlásí ještě pan poslanec Oldřich Černý. Je přítomen? Vzhledem k tomu, že není přítomen, tak tuto přihlášku do rozpravy ruším. A vzhledem k tomu, že zazněly všechny připomínky a přihlášky do pořadu schůze a žádnou další nevidím, tak v tom případě bychom se vypořádali s jednotlivými pozměňovacími návrhy.

Já vás, kolegyně a kolegové, přeci jenom požádám o trochu strpení a trpělivosti, protože těch bodů zaznělo skutečně hodně. Zavolám kolegy a kolegyně z předsálí, poté vás odhlásím a budu postupně načítat jednotlivé návrhy, tak jak v průběhu celého večera a noci zazněly. Eviduji žádost o vaše odhlášení, takže já vás odhlásím, požádám vás, abyste se přihlásili. (Chvilku čeká.) Kolegyně, kolegové, počet poslankyň a poslanců v sále se ustálil, a já tedy budu přistupovat k jednotlivým bodům, o každém zvlášť dám hlasovat. Kdyby byla případně nějaká připomínka k tomu, jak ten bod zní, tak se ozvěte, věřte, že není mým úmyslem jakkoliv ten bod měnit.

 

Začneme nejprve body, které přednesl pan předseda Okamura. První bod je zařazení nového bodu Vládní pandemický zákon, který je protiústavní a nasazuje covidovou diktaturu.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu na program dnešní schůze, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 7, přihlášeno je 133 poslankyň a poslanců, pro návrh 19, proti 73, návrh byl zamítnut.

 

Druhým bodem od pana předsedy Okamury je zařazení nového bodu Návrh řešení na zdražování v České republice.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 8, přihlášeno je 132 poslankyň a poslanců, pro návrh 55, proti 75, návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP