(9.50 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

O čem dále mluví ústavní nález, je, že důvody musejí být podrobně, řádně a přezkoumatelně odůvodněny. Neodpustím si tady takovou drobnou noticku, jestli jste opravdu četli důvodovou zprávu toho zákona, protože tady se píše: "Vysoké riziko pro veřejné zdraví zcela ukazuje i současná vlna způsobená variantou delta, která nejvíce zasáhla evropský kontinent, a v současné době dochází k masivnímu šíření onemocnění napříč kontinentem a v této souvislosti i k nutnosti přijímání specifických protiepidemických opatření k zabránění šíření nemoci v populaci a minimalizaci dopadů na veřejné zdraví." Tak tuhletu důvodovou zprávu přijala vláda 10. ledna, kdy už omikron zcela jasně převládal, a poslancům byla rozeslána 20. ledna, kdy už omikron byl už víc jak 95 % onemocnění covid-19 v celé republice. Takže jste si nedali ani tu práci, abyste to přepsali na omikron. A samozřejmě to má svůj důvod. Vy tady argumentujete mutací delta, pak bychom se tedy možná mohli bavit o stavu legislativní nouze a o zkráceném řízení, ale ta důvodová zpráva už v době schválení vládou nebyla aktuální. Tak proč si to proboha aspoň někdo po sobě nepřečetl? Já si to nedokážu vysvětlit. Jestli to tam leželo na stole na té vládě a pak to jenom vzali a schválili? Nebo opravdu úmyslně někdo takto zkreslil ty důvody?

Jinak samotné důvody pro zkrácené řízení jsou v části J důvodové zprávy. A řeknu vám, těch pár řádků je skutečně velice slabých na to, abychom zde ohýbali jednací řád. Koalice dopředu, už v rámci jednání i v rámci médií dopředu hlásila, že dojde ke zkrácení platnosti zákona, že nebude na dobu neurčitou. Tak se jednalo i na výboru. Ale také už se oznámilo, že dojde ke snížení drakonických pokut, že esemesky budou pouze z kontrolovatelných čísel a tak dále. To znamená, samotní předkladatelé vědí, že ta norma není perfektní, že ta norma se musí vylepšit. A stejně umanutě trváte na tom, že to budeme dělat ve zkráceném řízení, kdy po druhém čtení bezprostředně následuje čtení třetí. Myslíte si, že to tady po té celé noci, co tady někteří vydrželi, spravíme a bude to perfektní a bude to dokonalé.

Co nám brání udělat to za 14 dní a udělat to dobře? Nechápu to. Chápu, že se tady roztočila nějaká spirála nebo kolotoč vzájemných naschválů, obstrukcí, že ta atmosféra prostě není konstruktivní. Ale tím spíš bychom se měli snažit, aby to projednal výbor a aby to projednal v klidu a aby se případné pozměňovací návrhy udělaly dobře.

Hnutí ANO neobstruovalo u tohoto zákona. Nám se ten zákon nelíbí a my ho nepodpoříme svým hlasováním. Ale zároveň respektujeme, že to je vůle většiny. A vy si za ni ponesete odpovědnost, za tu právní normu. Ne my. Vy za ni potom budete jaksi skládat účty svým voličům. Takže to jsme respektovali. Jediné, co jsme chtěli - tedy já jsem to chtěl včera, já jsem nevěděl, že přijdu na řadu v deset ráno na druhý den - jediné, co chceme, abychom to udělali dobře.

Já vás tedy v podstatě na tomto místě mohu naposledy vyzvat, mám poslední možnost vás požádat, abychom v tom hlasování, které teď přijde, o zkráceném řízení, hlasovali proti zkrácenému řízení. Text nám doputoval více jak 10 dní před zahájením schůze, jsou tedy splněny podmínky pro to, aby proběhlo první čtení. Prosím, nehlasujme pro zkrácené řízené. Automaticky se text začne projednávat v rámci prvního čtení. A doufám, že i jménem našeho klubu můžu říct, že bychom hlasovali pro zkrácení lhůt pro druhé čtení, hlasovali bychom pro zkrácení lhůty ve třetím čtení.

Rozhodně popírám to, co tvrdí úplně důvodová zpráva, že by došlo k výrazným škodám na veřejném zdraví. Jednak pan premiér a pan ministr zdravotnictví nám říkají, že je to přece v pohodě a že se to lepší. A za druhé zde opravdu existuje možnost, kdyby k něčemu závažnému došlo, vyhlásit třeba na kratší čas nouzový stav. Žádná bezprostřední škoda nám nehrozí. Nejsou zde splněny pro zkrácené řízení.

Prosím, vystupuji tady konstruktivně jako právník, jako zástupce opozice, ale v podstatě vám chci pomoct. Zkuste se nad tím ještě jednou zamyslet a hlasujte rozumem, a ne tím, že jste všichni rozladěni z toho, co se tady v poslední době v té Poslanecké sněmovně děje. Věřte, že mě to netěší taky. A já doufám, že se v brzké době opravdu najde pár rozumných lidí, kteří si sednou ke stolu a začnou se spolu bavit, jak tady spolu chceme čtyři roky žít.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče, za vaši věcnou připomínku do diskuse. Pro pořádek jenom - eviduji faktickou poznámku od pana ministra Pavla Blažka. Nevidím ho, to znamená, odmažu. Ještě se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Ještěže se přihlásil ten Pavel Blažek. Zapomněl jsem vám říct, měl jsem to připravené, že máte v programovém prohlášení vlády, že se zasadíte o zpřehlednění a zjednodušení právního řádu. Přijetím pandemického zákona tak rozhodně děláte pravý opak.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pane ministře spravedlnosti, chci se zeptat, zda platí vaše faktická přihláška do rozpravy, nebo jste se nehlásil? (Ministr Blažek v uličce: "Nehlásil. To je spíš nějaká kulišárna opozice." Smích několika poslanců.) Pane ministře, každý je zodpovědný za svoji kartu a hlasovací zařízení.

Mám tady faktickou poznámku pana poslance Ondřeje Lochmana. Pak jenom zopakuji, jak bude vypadat pořadí. Je přihlášen pan poslanec Nacher a po něm pan předseda Okamura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkný den, vážení kolegové, vážený pane předsedající, vážení ministři. Mám k tomu pouze pár vět. Kdyby vaše minulá vláda připravila zákon, který by byl stálou normou, kdybyste ho připravili a nenechali to tady na tu vládu, která to tady měla asi měsíc a půl včetně Vánoc, tak jsme tu nemuseli být.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Faktická poznámka pana poslance Vondráčka. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Vážený pane kolego, prostřednictvím předsedajícího, to je určitě pravda, ale nevystačíte tím čtyři roky, že budete pořád říkat, co my jsme udělali špatně. Pravda je, že tady je nový krizový zákon a ta legislativa v minulém volebním období byla. Mělo to na starosti Ministerstvo vnitra a předkládal to pan ministr Jan Hamáček. Nesetkalo se to s příliš pozitivní reakcí v rámci komise pro ústavu a následně ty práce jako by usnuly. A máte naprostou pravdu, že se to má udělat pořádně. Ale ne pandemickým zákonem. A tu šanci jste teď už měli i vy, protože jednou to napsané je. Takže změňte zákon o bezpečnosti státu. Jestliže říkáte, že nouzový stav se nehodí na pandemie, a ty argumenty existují, já souhlasím, jestliže má vzniknout nějaký jiný režim, podobný nouzovému stavu, vhodný pro řešení epidemie, mělo by to být na úrovni ústavního zákona. Ale ono to taky znamená, že se s námi budete bavit, protože budete potřebovat 120 hlasů. Já jsem okamžitě připravený k této debatě. Děkuji vám za tu připomínku.

Prosím vládu, aby předložila ústavní zákon, který nám tuhletu situaci řeší, a zrušme pandemický zákon jako takový. A jestliže se situace lepší, a já tady klepu na dřevo, ona to úplně sranda není, protože obsazenost nemocnic se zvyšuje, 11 krajů hlásí potíže s obsazením nemocnic, protože zkrátka chybí sestřičky, saniťáci a tyhle profese, které mají malé děti a jsou doma v karanténě. Zaplať pánbůh je míň lidí na jipkách a ohrožených na životě. Ale nemocnice stejně jedou s vysokou zátěží. Ale jestliže se prokáže, že se situace lepší, tak já jsem okamžitě připraven, pane kolego, s vámi diskutovat na téma ústavního zákona. A zbavme se toho pandemického zákona, který opravdu je paskvil, jak řekla naše paní předsedkyně někdy před 24 hodinami.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Vaše dvě minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, poslanci, poslankyně, musím reagovat na pana poslance Lochmana, vaším prostřednictvím, protože on tady nebyl v minulém funkčním období, tak bych ho ráda uvedla na pravou míru ohledně pandemického zákona. Kdo s pandemickým zákonem přišel? S pandemickým zákonem přišla opozice v minulém funkčním období a hledala se shoda napříč politickým spektrem. Takže když tady jdete k tomu řečnickému pultu, tak si prosím nejdříve zjistěte informace, než tady něco řeknete. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP