(10.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Teď abych tomu dal správný pořádek. Pane ministře, hlásíte se s faktickou poznámkou? Tak v tom případě pan ministr a pak pan poslanec Ondřej Lochman s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jsem dalek hledat viníka čehokoliv kdekoliv. Já doufám, že se budeme bavit pragmaticky o tom, jaká je situace, co se stane, když uděláme krok A, co se stane, když ho neuděláme, co se bude dít dál, a takhle mám nachystané vysvětlení k pandemickému zákonu, všechny ty konsekvence, které by byly, kdyby se pandemický zákon neschválil. Ale jednu faktickou věc si troufnu na tomto místě říct a řeknu ji pak podrobně. Usnesení číslo 512, usnesení minulé vlády, to usnesení je ze 7. 5. 2020, kde vláda uložila prvnímu místopředsedovi vlády a ministru vnitra ve spolupráci s místopředsedou vlády, ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy, ministryní spravedlnosti a předsedkyní Legislativní rady vlády ministru zdravotnictví a ministru obrany při zapojení poslanců, Sněmovny a tak dále, s využitím aktuálních poznatků a zkušeností o epidemii označené jako SARS-CoV-2, připravit návrhy změn právních předpisů upravujících opatření využitelná ke zvládání epidemie a předložit je vládě do 30. září 2020.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, ČSSD, uvedl, že bude připravena novela ústavního zákona o bezpečnosti, která zakotví mimořádný pandemický stav. Kdyby ta novela byla připravena, já bych ji s chutí využil, s chutí, kdyby bylo prstem na ní hnuto, bych ji s chutí předložil této vládě. Nic se na té novele neudálo podle informací z obou resortů, že resort vnitra se nebyl schopen domluvit s resortem zdravotnictví. Já to nehodnotím, prostě něco tady probíhalo, byla tady těžká situace, byla spousta nemocných, tak mně nezbývá nic jiného než použít to, co ta vláda používala. Nic jiného nebylo nachystáno. Škoda.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další faktickou poznámku a poprosila bych, aby k řečnickému pultu přišel pan poslanec Bohuslav Svoboda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo. Tak moji poznámku nevyvolal tak pan ministr, jak to zaznělo tady předtím. Já bych velmi prosil, abychom přestali hovořit o tom, že všechno to jednání odložíme a že to budeme dělat velmi pomalu. My v těch nemocnicích máme skutečně vodu víc než po kolena, máme ji skoro ke krku a potřebujeme mít naprosto jasné mantinely, jak se bude ta situace dál vyvíjet. Zákon skončí na konci měsíce a my budeme zase znova stát ve vzduchu a čekat, až tady něco prohlasujeme v podobě, která bude lepší nebo horší.

Ta situace je taková, že my, teď nemluvím jako poslanec, ale jako zdravotnictví, žádáme Poslaneckou sněmovnu, aby rychle rozhodovala tyto věci, protože my nemůžeme, nemůžeme pracovat s vědomím, že nám pravděpodobně budou přibývat vážně nemocní, ne v průběhu covidu, ale za tři neděle, za měsíc po jeho prodělání nám tam přijdou ležet lidé s těmi komplikacemi a ty děti s těmi kardiálními komplikacemi. To je ten zásadní důvod, proč je potřeba, abychom tuto věc uzavřeli. My jsme se velmi snažili, abychom všechny ty sporné věci, které tam jsou, otázky výše pokut, otázky Ministerstva obrany a vnitra a tak dále, odstranili a bude to naprosto jasný návod, jak se bude dál v této zemi pokračovat. Ale to bych Poslaneckou sněmovnu velmi prosil, abychom vydali jasné stanovisko a pokud možno co nejdříve.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče za dodržení času. V tuto chvíli se nacházíme v rozpravě. Další přihlášený je pan poslanec Patrik Nacher. Poprosím ho, aby přišel k řečnickému pultu, a než tak učiní, dovolila bych si přečíst omluvy. Mám tady omluvu pana poslance Ferance, který se omlouvá ze zdravotních důvodů na dnešní jednání 2. února. Dále omluva pana ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, a to od 9 do 12 hodin z pracovních důvodů, omluva Rudolfa Salvetra, a to ze zdravotních důvodů, na dnešní schůzi. Dále zde máme omluvu, pan poslanec Michal Ratiborský, a to ve dnech 2. 2. až 4. 2. z důvodů pracovních, omluva Ivo Vondráka, a to dnešní den mezi 14.30 až do půlnoci z důvodů jednání ve volebním kraji. A pak tady mám omluvu paní poslankyně Moniky Oborné, a to dnešní den z důvodu návštěvy lékaře. A poslední, omluva pana poslance Hendrycha, a to od 9 hodin do konce jednacího dne. Důvod zde nevidím uveden. Tak že to byly všechny omluvy. V tuto chvíli poprosím do rozpravy pana poslance Patrika Nachera. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkné dopoledne druhého jednacího dne. Já teď budu nezvykle stručný, protože pokud jde o ten obsah, tak tam mám připravený výstup u toho pandemického zákona, ale v této chvíli bych se chtěl věnovat a měl bych dotaz nejlépe na pana premiéra nebo pana ministra zdravotnictví. Ani jeden tady není, tak nevím, kdo mi odpoví - je tamhle. (Ministr Válek mimo mikrofon: Já nejsem vidět.) Pan ministr je trochu větší než já, a přesto nebyl vidět - na stav legislativní nouze. Když se podíváte, a vy to určitě znáte, že stav legislativní nouze lze použít v případě, cituji, mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody. Mimo jiné. No, ale já jsem si dal tu práci a srovnal jsem si čísla, která jsou z dneška, a čísla, která byla před rokem, když byl přijat ten původní pandemický zákon.

Takže tehdy byla proočkovanost u osob starších 12 let 2,5 %, teď je to 72,5 %. 2,5 % a předtím 72,5 %, pak budu říkat v tom projevu konkrétní čísla. Pane kolego, můžete si to klidně ověřit. Předtím bylo v nemocnicích 7 176 pacientů, teď je tam 2 066. Ve vážném stavu bylo předtím 1 531, teď 181. To jsou fakta. To znamená, proočkovanost je 30krát větší, počet pacientů v nemocnici 2,5krát menší a počet pacientů ve vážném stavu 8,5krát menší. Takže bych se chtěl zeptat, v čem je naplněn ten stav legislativní nouze? Já nezpochybňuji ten samotný bod, byť s ním nesouhlasím a nebudu pro něj hlasovat, pro pandemický zákon, ale proč se to nedá projednávat v klasickém řízení, tak jak jsme tady zvyklí, byť třeba se zkrácenými lhůtami? Podle mého názoru legislativní nouze naplněna není. Já jsem tady řekl jasná čísla a moc dobře si vzpomínám, že i tehdy s tím byl docela problém, s tou legislativní nouzí. Teď jsou ta čísla viditelně, ověřitelně, můžete si to ověřit, jsou mnohem lepší.

Když se podívám i na počet pozitivních testů, což je také zajímavé, tam ta disproporce pak je ještě násobnější a ukazuje něco o variantě delta ve vztahu k omikronu, tak tehdy 26. února to bylo 14 676 pozitivních a teď, když vezmu poslední tři pracovní dny, tak je to 47 200, 34 500 a dneska je rekord skoro 67 000. To znamená, že počet těch pozitivních je násobně větší, počet tlaků na nemocnice je násobně menší. Mě by opravdu zajímala konkrétní, je to slušný dotaz, seriózní dotaz, není to žádný, v čem je tedy naplněn ten stav legislativní nouze, že musíme takhle důležitý zásah, který je skoro na rok, schvalovat v legislativní nouzi, narychlo a tímhle způsobem. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Mám tady avizovány dvě faktické poznámky. Vím, že mi avizoval pan ministr, ale chci vědět, protože přednost má faktická poznámka k přednostnímu právu, takže se hlásíte s faktickou? Dobře. Takže pan ministr s faktickou poznámkou, protože já bych musela dát přednost faktickým a teprve pak přednostnímu právu. Pane ministře, máte slovo. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP