(18.30 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Novelou pandemického zákona, kterou dnes vláda předkládá, potvrzuje, že s touto hysterií asi nechce skončit a chce i nadále ničit život všech vrstev obyvatelstva a nehodlá jen tak přestat. Když si přečtete pandemický zákon a představíte si jeho možnosti v praxi, tak vám opravdu zatrne. Naše země se po 33 letech opět ocitá v ohrožení svobody. Tímto ohrožením je nový pandemický zákon z pera koaliční vlády, proti kterému se bouří nejen občané v České republice, ale i právníci napříč zemí bubnují na poplach. A není divu. Tento zákon je útokem na svobodu občanů, na jejich ústavní práva pod hrozbou drakonických sankcí. Tato novela pandemického zákona pod záminkou ochrany zdraví občanů dává do rukou třem ministrům takřka neomezenou moc, kterou mohou zasahovat do života občanů, do chodu státu bez kontroly a Parlamentu.

Co je nejvíce znepokojivé, je schválení této novely v legislativní nouzi bez možnosti řádného projednání, před kterým by došlo k demokratické diskusi. Tato vláda již bez skrupulí sundala svou masku, zřejmě lačností po moci se nezastaví ani před porušováním ústavních práv. Já jsem v šoku z toho, kam se posunula ODS od původního ochránce svobody až k pandemickému zákonu v té podobě, v jaké je předkládán. Nyní voliči, kteří doufali v pravicovou vládu ODS, vidí, že pravicová vláda ODS neexistuje. Je stejná jako její koaliční partneři. Pokud jde o demokracii, dodržování základních práv a svobod, je zajímá jen za hranicemi jiného státu, jiných vlád. V tom jim jde kritika dobře. Ale zapomínají tato pravidla aplikovat také na sobě a našich občanech.

Ale podívejme se na jednotlivé strany, co mají ve svém programu a jak velkými demokraty jsou na papíře a jak je tomu ve skutečnosti.

ODS ve svém programu prosazuje svobodu jednotlivce. Tak vám poslanci za ODS přijde obsah novely pandemického zákona, že koresponduje s tím, co hlásáte?

STAN má zase ve svém programu: základní hodnotu pro nás představuje svobodný člověk a občanská společnost. Poslanci hnutí STAN, vy asi máte pocit, že svobodný člověk má být omezován na základních právech, jak vyplývá z novely pandemického zákona.

TOP 09 tam má zase, že je stranou respektující a prosazující vlastenecké ideály, svobody, humanismus a tak dále. Tak nevím tedy, jestli novela pandemického zákona má co dělat se svobodami a právním státem, to snad asi nemůže být myšleno ani vážně.

A Piráti, ti tam mají zase, že diskriminace staví mezi lidi umělé hranice, a proto ji odmítáte. Tak to tedy nevím, Piráti, proč už jste se nebouřili a neodmítali diskriminaci neočkovaných?

A KDU-ČSL tam má, že v politických řešeních dbá na lidskou důstojnost, osobní zodpovědnost, šetrnost a tak dále. Tak o osobní zodpovědnosti jsem zatím jenom četla v programovém prohlášení, v praxi to tak nevypadá.

A tato vládnoucí pětikoalice má dokonce i ve svém programovém prohlášení, že chce stát, který patří do demokratické Evropy a který ví, že hodnoty svobody a demokracie je třeba efektivně prosazovat a bránit. Tak když si přečtete pandemický zákon, tak to tak moc nevypadá.

Nyní si mohou vaši voliči tedy porovnat, co máte v programovém prohlášení, ve svých programech a co skutečně prosazujete. Nutno si připomínat, že každá segregace určitých skupin je nepromlčitelný trestný čin, za který dříve nebo později si každý, kdo tohle aplikoval nebo aplikuje, ponese zodpovědnost. Upozorňuje na to celá řada právníků. Dnes a denně mi píší a volají lidé, jak zaměstnanci, tak živnostníci. Jedni zoufalí ze šikany zaměstnavatelů, druzí zase ze strany státu, co je nutí šikanovat zaměstnance a hosty ve stravovacích a ubytovacích službách. Tato šikana musí přestat, a to bez podmínek. Česká republika je právní stát a není možné, aby veřejný zájem byl postaven na omezení práva jednotlivce. Fikcí, co vláda vytváří, že každý občan je ohrožením veřejného zdraví, nás nutí ustupovat od svých práv na základě domněnek, že někoho můžeme chránit. Je nutno si připomínat, že každá totalita byla zavedena vždy k blahu občanů.

Schválením této narychlo vytvořené novely by mohla být velmi zásadně omezena lidská práva a svobody a ústavní právo občanů České republiky. Proto si pojďme připomenout, než tuto novelu schválíme, co jsme všichni poslanci na začátku svého mandátu slibovali, jelikož vládní koalice na to zřejmě zapomněla. Pojďme si připomenout slib poslance, který každý z nás složil. Zní: Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Novela pandemického zákona není v souladu se zákony ani ústavou, říká to řada právníků a odborníků, a každý z nás, který pro tento zákon zvedne ruku, si protiřečí s tímto slibem, který dal občanům této republiky. Protože kdo jiný by měl dodržovat zákony, ústavu a dbát na to, aby zákony a ústava byly dodržovány vůči občanům, než právě my zákonodárci? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Jan Síla. Má dvě přihlášky, to znamená, že mu poběží dvakrát pět minut, čili budete hovořit maximálně deset minut. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, rád bych se taky vyjádřil k novele pandemického zákona několika slovy. Už stávající pandemický zákon z roku 2021 je protiústavní a odporuje Listině základních práv a svobod. Pandemický zákon zásadním způsobem rozšiřuje pravomoc jediného správního úřadu přímo zasahovat do základních a jiných práv a svobod zaručených Listinou základních práv a svobod a byl přijímán před rokem na relativně krátkou dobu. V novele tohoto zákona naprosto chybí stanovení limitu pro omezení jednotlivých základních práv a svobod, což lze spatřovat jako nejzásadnější deficit návrhu. Rozhodnutí o nich by spočívalo čistě v rukou ministra zdravotnictví, svévolně určujícího faktickou existenci či neexistenci celé palety základních práv a svobod. Činit by tak přitom mohl zcela neomezeně, jelikož s ohledem na perzistentní povahu viru SARS-CoV-2 bude nebezpečí opětovného vzniku epidemie neustálé, takže formální důvod pro vydání mimořádných opatření bude přítomen navždy. Jedná se o omezování základních lidských práv v míře, ve které k tomu doposud nebyl povolán ani soud. (Hlasitý hovor v lavicích vlevo.)

Předkládaná novela vychází z epidemiologické situace na jaře 2021 a v současnosti však v naší zemi podobně jako ve zbytku světa převažuje varianta omikron -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, já se velmi omlouvám, že vás přerušuji. Požádala bych levou část sálu o ztlumení síly vašich hlasů. Děkuji moc. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji. - která je klinicky srovnatelná s chřipkovým onemocněním. Omezení nelze považovat za nezbytná, když je více než zjevné, že epidemiologická situace je dramaticky lepší, a v některých zemích se již této nové skutečnosti přizpůsobili a protiepidemická opatření zrušili.

Vláda nevysvětlila, proč v současné době nepostačují standardní normy obsažené v zákoně o ochraně veřejného zdraví a za dva roky pandemie dodnes není stanoven epidemický práh a další podmínky, za nichž se jeví jako nutnost zavést omezující protiepidemická opatření.

Původní pandemický zákon se neměl stát součástí našeho právního řádu ani našich běžných životů. Jsem přesvědčen, že tento zákon i jeho novela jsou v rozporu s ústavním pořádkem České republiky, jakož i mezinárodními úmluvami, jimiž je Česká republika vázána, nebo s nařízením GDPR, když vkládá Ministerstvu zdravotnictví pravomoc vytvářet mobilní aplikace pro účely epidemiologického šetření, údaje z ní užívat a dále sdílet. Nic přitom s ohledem na ostatní ustanovení návrhu zákona zřejmě nebrání tomu, aby Ministerstvo zdravotnictví formou mimořádného opatření zvýhodnilo uživatele takové aplikace proti ostatním. Umožňuje dokonce nakládání s osobními údaji bez souhlasu subjektů, údajů zcela mimo rámec nařízení GDPR. Tím by ministerstvo mohlo získat dokonce větší pravomoc k nakládání například s takzvanými lokalizačními údaji, než mají orgány činné v trestním řízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP