(21.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám děkuji, pane senátore.

Nyní by mohl vystoupit k usnesení Senátu zpravodaj garančního výboru, tedy výboru pro zdravotnictví, pan poslanec Bohuslav Svoboda, ale já jej tady nevidím, nebo možná jenom... Nevidím jej opravdu, takže tato možnost teď v tuto chvíli není.

A já tedy otevírám rozpravu k tomuto bodu, která, jak už jsme hlasovali, vyjma těch, kteří disponují přednostním právem, je omezena deseti minutami a pro každého poslance jedním příspěvkem. Konstatuji, že již mám přihlášeného Tomia Okamuru s přednostním právem, následně paní předsedkyni Schillerovou s přednostním právem, předsedu Radima Fialu s přednostním právem, místopředsedkyni Sněmovny paní Mračkovou Vildumetzovou, taktéž s přednostním právem, písemně následně zhruba patnáct - ano, patnáct poslanců počínaje Patrikem Nacherem, který dal písemnou přihlášku do rozpravy. Tudíž nyní dávám slovo s přednostním právem panu předsedovi Okamurovi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady na stole opět pandemický zákon, kterým chce vláda od 1. března omezovat další práva a svobody občanů. Vláda Petra Fialy chce i nadále utahovat šrouby prosazováním tohoto zákona, přestože se ruší karanténa, čísla nakažených dlouhodobě klesají a nemocnice nejsou přetíženy covidovými pacienty. Obsah tohoto vládního návrhu zákona je bezprecedentním útokem na práva a svobody občanů České republiky, proto poslanci SPD tento vládní pandemický zákon neboli jinak pojmenovaný nouzový stav, nepodpoří. A my s tímto zákonem zásadně nesouhlasíme. Proto také tady děláme veškeré možné kroky v souladu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny, abychom zabránili přijetí tohoto zbytného zákona.

Je vidět, že ty argumenty, které jsme tady předkládali už před čtrnácti dny, a hovoříme tady o nich i tuto schůzi Sněmovny, že ty argumenty SPD jsou pravdivé, protože i Senát, který hlasoval o tomto zákonu před pár dny, tak přestože v Senátu má vládní koalice většinu, Senát tento vládní zákon zamítl.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás na chvíli přeruším, pane předsedo, a požádám kolegy a kolegyně, zejména z pravé části jednacího sálu, aby přesunuli své rozhovory do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tento zákon, pandemický zákon, neboli jinak pojmenovaný nouzový stav, co vláda předkládá, tak způsobil i rozkol ve vládní koalici. Takže nejenom že už se tady standardně po pár týdnech této vlády hádají Piráti s hnutím STAN, nejenom že tady vznikají i další nesrovnalosti mezi jednotlivými členy vládní koalice a osočují se, napadají se, místo aby pracovali pro občany, ale dokonce se ukázalo, že vládní pětikoalice Petra Fialy nemá většinu ani v Senátu. To znamená, ani vládní senátoři nepodporují tuto sněmovní vládní pětikoalici. Je to také bezprecedentní situace a je vidět, že podpora té pětikoalice je velmi slabá, a to není dobrá zpráva pro občany České republiky, kdy vládní koalice není schopna prosazovat své zákony. Tak je to pochopitelně i tím, že jako prioritu vláda Petra Fialy neřeší zdražování, dokonce odmítá řešit zdražování energií a potravin, a místo toho jako prioritu předkládá do Sněmovny sadu zákonů, které v podstatě běžnému občanu v České republice vůbec v ničem nepomáhají.

Mimo pandemický zákon tady vláda jako prioritu předkládá také zavádění korespondenční volby v České republice, protože se vládní koalice bojí svého neúspěchu v dalších volbách, a to ať prezidentských, nebo sněmovních, proto potřebuje vládní koalice změnit volební systém tak, aby to umožňovalo různé podvody, manipulace a různé nesrovnalosti, a tím si zajistit v podstatě vládu na věky.

Samozřejmě další prioritou, kterou tady vláda k mému nemilému překvapení prosazuje, je také mediální zákon, který teď připravuje Ministerstvo kultury pod ministrem Baxou z ODS, kde je cílem ovládnout politicky Českou televizi a Český rozhlas. Je to takový puč, nedemokratický puč, by se dalo říct, ale teď na téma ovládnutí veřejnoprávních médií tady bude diskuse určitě ještě delší. Říkám to z toho důvodu, že právě nastavuji to zrcadlo, že polská vláda, maďarská vláda, Slováci zlevňují energie, snaží se pomoci občanům, protože občané jsou zoufalí z toho, jak se všechno zdražuje, ale vláda Petra Fialy nedělá v tomto ohledu vůbec nic, rezignovala na řešení zdražování a místo toho tady prosazuje priority, v podstatě pouze jenom sami pro sebe je prosazují vládní politici. K tomu bych samozřejmě přidal ještě soutěž o národního ptáka, na kterou se soustředila tato vláda, a já si myslím, že už to jenom dokresluje velmi špatný přístup této vlády.

Takže my samozřejmě v rámci takzvaných obstrukcí - jedním z cílů bylo upozornit na nekompetentnost této vlády, na jejich podivné priority, a kvůli tomu, že vláda tady prosazuje totalitní pandemický zákon, zcela nepochopitelně, jak jsem řekl, v situaci, kdy tady v podstatě není žádná covidová epidemie a nic nebrání tomu, aby v případě nouze, aby kdykoliv vláda přijala opatření, může si tady vyhlásit nouzový stav. Je to kompetence vlády, můžou si to udělat. Já pro to žádný důvod nevidím, aby tady byl nouzový stav. Ministr Válek říká, že pakliže tady nebude pandemický zákon neboli jinak pojmenovaný nouzový stav, tak že chce od 1. března vyhlašovat nouzový stav. Myslím, že vláda úplně zešílela, protože to je úplně nepochopitelný návrh vlády, a tady to prostě tlačíte. My jsme chtěli upozornit a chceme a budeme upozorňovat na to, že kvůli tomu, že vy tlačíte pandemický zákon a korespondenční volbu, tak se tady odkládají zákony, a už jste je odložili i hlasováním, protože jste před chvílí odmítli hlasováním, vládní koalice zamítla zařadit na pořad schůze například zákon SPD, který má zvýšit podporu, příspěvek na péči zdravotně postiženým občanům, vláda zamítla před pár okamžiky, aby se místo pandemického zákona zařadilo na pořad schůze zavedení minimálního důstojného důchodu, abychom pomohli nízkopříjmovým důchodcům, vláda tady před chvílí zamítla návrh SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, vláda tady zamítla před chvílí zákony typu ukončení zneužívání nepřizpůsobivými. Dále jsme tady navrhovali i zestátnění exekutorů a tak dále, zákon o referendu jsme tady navrhovali a spoustu dalších zákonů.

Takže tady přesně vidíme, co je prioritou této vlády. My jsme tady navrhovali opakovaně, abychom tady i řešili - a to jsme také tady navrhovali dnes, také jste to zamítli hlasy vaší vládní koalice - abychom řešili a pomohli občanům se zdražováním. To je také potřeba zdůraznit, že vládní koalice před chvílí, pětikoalice, svou většinou zamítla tady řešení zdražování v České republice. To znamená, my jsme tady konkrétní návrhy přednesli přesně po vzoru, jako to třeba už realizuje Maďarsko, Polsko i Slovensko, ale vláda odmítá pomoci lidem zasaženým zdražováním, což jsou všichni občané České republiky, a místo toho tady natvrdo tlačíte pandemický zákon. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP