(22.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Novelou pandemického zákona si vláda v podstatě chce uzurpovat moc, uplatňovat nejzásadnější omezení základních lidských práv a svobod, jako je osobní svoboda, svoboda pohybu a pobytu a tak dále, bez vyhlášení nouzového stavu, oproti všem původním slibům a proklamacím, že půjde jen o nástroj na krátkodobá omezení typu regulace počtu osob na hromadných akcích a podobně. Další časovou bombou do základů právního státu je dle ústavních právníků požadavek předkládané novely, že se ze soudního přezkumu mimořádných omezujících opatření Nejvyšším správním soudem vyjmou případy a situace, jež se týkají mimořádných opatření, která mezitím zaniknou nebo u kterých skončí jejich účinnost. V těchto případech prý dle vlády není dán naléhavý zájem rychlé ochrany subjektivních práv navrhovatele. A co ovšem práva adresátů této normy, občanů a podnikatelů? Na těch už nezáleží? Podle této vlády zřejmě ne a potvrzuje to nejen touto novelou. Právníci, například opět pan Winter, ale i další s tím nesouhlasí, když uvádějí informaci, že zrušené opatření bylo nezákonné - je enormně důležitá a měla by mít efekt a vliv na vydávání budoucích opatření. Kvůli efektu na současná a budoucí opatření je důležité zákonnost všech opatření znát a znát je včas.

Naprostou právní nehorázností je i nařizování karantény formou telefonických SMS zpráv. O takto závažných skutečnostech přece musí být vždy minimálně učiněn písemný záznam. Navíc dle návrhu tyto zprávy ani nemusí posílat orgány hygieny, ale jakési pověřené osoby, ale kdo všechno jimi může být, už novela zákona neříká, což dle právních odborníků vygeneruje obrovský chaos, jelikož izolace a karanténa jsou obzvláště závažná omezení osobní svobody, a to, jestli a kým byla občanům uložena, nesmí být předmětem toho, že někomu přijde SMS z neznámého čísla. To je naprostý výsměch a další degradace práva v podání vlády pětikoalice, která má jindy lidských práv a ústavy, demokracie plná ústa.

Navíc z praxe a životní zkušenosti víme, že někteří lidé mobilní telefon vůbec nepoužívají nebo ho mají často nefunkční, zablokovaný, používají karty s omezenou platností. Týká se to seniorů, osob v exekucích a podobně. A jak se vůbec bude doručení SMS zprávy konkrétní osobě prokazovat? Nadto v situaci, kdy i současný systém, jakým se posílají informace o karanténě a izolaci, je podle Nejvyššího správního soudu nezákonný. Novela ani neobsahuje dostatečné záruky náhrady škod podnikatelům, kteří utrpí omezujícími opatřeními újmu, což je opět něco naprosto nemyslitelného, mimo realitu, něco, co se celé dva roky v případě těchto vládních omezení opakuje, ať už je vydávala Babišova, nebo současná vláda. V protipodnikatelském zaměření si mohou tyto dvě vlády podat ruce.

Ve výčtu naprosto nelogických, kontraproduktivních, protiprávních a protiústavních pasáží novely bych mohl pokračovat ještě dlouho, ale pro tuto chvíli jsem se zaměřil na ty z našeho pohledu klíčové a nejvíce závažné, a to nejen dle názoru SPD, jak jsem citacemi doložil, ale i z pohledu významných právních autorit. Obdobně se tyto autority stejně jako hnutí SPD dívají na to, že dle rozhodnutí předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Pekarové Adamové má být tato zásadní právní norma projednána v režimu legislativní nouze ve zkráceném řízení na úkor času a prostoru pro důkladnou debatu, kterou nepochybně vyžaduje. O tom jsem tady už hovořil. A co už jiného než zásadní omezení práv občanů by mělo být v parlamentu projednáváno důkladněji? I toto rozhodnutí výmluvně hovoří o tom, jaký je vztah nové vládní koalice k občanům a k zastupitelské demokracii - přes všechna její vzletná slova naprosto přezíravý a pohrdavý. Novela pandemického zákona a vše, co kolem mí pětikoalice předvádí, to potvrzuje zcela jasně. Mějme to na paměti.

Za hnutí SPD ještě jednou žádám vládu, pětikoalici, aby to zvážila a ten zákon z projednávání stáhla. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkujeme, pane předsedo. Hezký večer, dámy a pánové, nyní s přednostním právem vystoupí paní poslankyně Vildumetzová Mračková.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážený pane senátore a vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, hnutí ANO nepodpořilo pandemický zákon, který se tady projednával dlouhé hodiny 2. února, a nepodpoříme pandemický zákon ani nyní, když se vrátil ze Senátu. Velmi nás překvapilo, že když současná vládní koalice má většinu v Senátu, tak asi nikdo nepředpokládal, že se nám sem tento zákon vůbec vrátí.

Důvodů, proč nemůžeme tento zákon přijmout, je celá řada. Kromě věcných připomínek tu je však jedna rovina, která by určitě neměla zapadnout, a tou je přezíravost, se kterou někteří členové této vlády přistupují nejen k věcným připomínkám, ale i k poslancům a senátorům. A nejde jen o opozici. Tuto přezíravost až aroganci zmiňovali i senátoři a dlouhodobě si na ni stěžují i další.

Kromě právních nedostatků a nesmyslného tlaku na to, ať je tento zákon projednáván v procesu legislativní nouze, je tu problém naprosté nevěrohodnosti pana ministra zdravotnictví. Musím říct, že on je velmi vstřícný, velmi ochotný. Když se na něco pana ministra zdravotnictví zeptáme, je velmi slušný, odpoví, ale bohužel jen velmi těžko lze věřit jeho slibům, když je schopný své názory měnit doslova z hodiny na hodinu. Na jednu stranu nám tady vyhrožuje složitým průběhem epidemie, ale na druhou stranu spolu s vládou nastavil takovou rychlost rozvolňování, která je nesrovnatelná se všemi srovnatelnými státy EU, a to v situaci, kdy bohužel v ČR umírá na covid násobně více lidí než ve srovnatelných státech. Za poslední týden zde zemřelo v průměru 56 lidí denně, ve zhruba stejně velkém Rakousku to číslo bylo 21. Takže porovnejme tato dvě čísla a vidíme, že pořád ještě ta pandemie bohužel za námi není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP