(0.30 hodin)
(pokračuje Jan Hrnčíř)

Rád bych připomněl předvolební sliby nynější koalice, zejména její tehdejší kritiku lockdownu, povinného očkování a nouzového stavu. Namísto toho vláda obratem přišla s novelou pandemického zákona. Tato novela přináší natolik zásadní změny, že je nutné se hlasitě ozvat. Ukrajuje totiž další obří kus z ústavních svobod nás všech, vytváří paralelní právní řád, obchází řadu zákonů včetně Ústavy České republiky a zavádí tak u nás v podstatě totalitní režim. Má dát Ministerstvu zdravotnictví, dokonce vnitra, obrany více pravomocí, než má vláda v době válečného stavu. I základní práva a svobody občanů budou omezena více, než by byla omezena za válečného stavu. Vláda, která sama sebe nazývá demokratickou a milující svobodu, zde zavádí totalitu, kdy bude obcházen Parlament České republiky, kdy budou občané vrženi do naprosté právní nejistoty, kdy proti svévoli úřadů nebude existovat opravný prostředek, a toto vše až po zásahu - původně navrhovala neomezeně - až po tom tlaku, který tady veřejnost a naše hnutí podniklo při projednávání v Poslanecké sněmovně, zkrátila do listopadu tohoto roku.

Jednoduše řečeno, vláda, která deklarovala ukončení nouzového stavu, v podstatě všechna opatření, která byla podmíněna právě nouzovým stavem, zakotvila do pandemického zákona. Upozorňuji, že to byla mnohokrát opatření, která napadl a zrušil Nejvyšší správní soud. Vláda navíc zavádí likvidační pokuty a další rozšíření pravomocí úřadů. To je doslova podvod na voliče, dámy a pánové. Nelze se na jednu stranu chválit tím, že byl zrušen nouzový stav, když všechna omezení a všechny restrikce nyní nebudou podmíněny nouzovým stavem, ale pouze tímto pandemickým zákonem. Ano, když se to vládě bude hodit, vytáhne jak králíka z klobouku vhodné opatření, navíc nově s drakonickou pokutou - původně navrhovaná výše 1 milionu korun byla až po tlaku snížena i na tak drakonických 200 000 korun. Taková pokuta za nedodržení každé jedné povinnosti!

Tato vláda, která dříve tak ráda kritizovala všechna nezákonná opatření, které vydávalo Ministerstvo zdravotnictví, místo slibované nápravy prosazuje změnu zákona, aby mohla v nezákonné praxi pokračovat. Já bych chtěl na tomto místě apelovat na vládní poslance, aby vzali rozum do hrsti a stejně jako Senát tenhle paskvil odmítli. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče.

Nyní seznámím Sněmovnu s mezitím došlou omluvou, a sice se omlouvá pan ministr vnitra Vít Rakušan z jednání Poslanecké sněmovny do zítřka, respektive předpokládám, že do dnes do šesti hodin ráno, a to z pracovních důvodů.

Nyní je tady dále přihlášena paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, vašich deset minut.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové a nevážená vládo, protože si nelze vážit vlády, která segreguje občany, nedodržuje ústavu a nectí zákony této země. Poukazujete na nedodržování demokracie a lidských práv na východ za hranicemi této země, ale sami se nepodíváte před vlastní práh. Po zamítnutí pandemického zákona Senátem, projednávaném v legislativní nouzi, odmítnutém dokonce vlastními senátory a jejich kritikou, se nestydíte s vaší stoosmičkou tento paskvil protlačit. Demokracie je vám tak blízká, že zákon, díky kterému mohou být zásadně omezena práva občanů České republiky, se projednává ve stavu legislativní nouze, tedy zkráceném procesu, a vy, demokratické strany, o něm nehodláte vést ani demokratickou diskusi, a to přesto, že není využití stavu legislativní nouze namístě, což potvrdil sám pan premiér, když se vyjádřil, že doufá, že pandemický zákon už nebude používat. Tedy stav legislativní nouze tu slovy samotného premiéra evidentně není, přesto ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vyhrožoval ve čtvrtek senátorům, pokud pandemický zákon nebude schválen, že požádá o vyhlášení nouzového stavu. Slovy premiéra zde není stav legislativní nouze, rozvolňujeme - sice vládu k tomu musel dotlačit svým rozhodnutím Nejvyšší správní soud. Čísla v nemocnicích nám klesají a ministr Válek tady vyhrožuje vyhlášením nouzového stavu. Jste ve vládě sotva tři měsíce a vaši vlastní lidé volají po odvolání ministra zdravotnictví. Chcete dělat všechno jinak než vláda Andreje Babiše, ale děláte to samé. Nebýt rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil diskriminační opatření, kdy do služeb nemohli neočkovaní, i když všichni, jak neočkovaní, tak očkovaní představovali riziko nákazy, jste v klidu pokračovali dál v segregaci jedné skupiny osob a nechali jste očkované, aby bez kontroly dál šířili infekci, a dali jste jim falešný pocit bezpečí. Toto opatření přitom nemělo vůbec nic společného s ochranou zdraví, což potvrdila i argumentace Ministerstva zdravotnictví soudu, že jde o nutnost kvůli zvýšení motivace pro jednotlivce, aby se nechali očkovat. Byl to tedy donucovací prostředek k očkování. Nejvyšší správní soud dal všem, kteří se budou chtít dokonce zpětně domoci svých práv, za pravdu. Kolik žalob na vás, ale také i na minulou vládu bude, se uvidí časem.

Výmluvy, že šlo o opatření minulé vlády, která ta současná jen prodloužila, je chabý argument, protože jste ji v tom podporovali - nebýt rozhodnutí soudu, tak jste souhlasili se segregací lidí. Zaštiťujete se demokracií a svobodou, přitom je vám cizí, což jste dnes vlastně už potvrdili. Novelou pandemického zákona, která se vrací ze Senátu, potvrzujete, že s touto hysterií a totalitními nástroji a ničením života všech vrstev obyvatelstva nehodláte jen tak přestat, což potvrdil také svými slovy pan ministr Vlastimil Válek. Podle rozhodnutí soudu nesmí stát zakazovat lidem bez očkování navštěvovat tato zařízení ve chvíli, kdy je vakcinace dobrovolná, nikoliv povinná. Ministr Válek ale tady v Poslanecké sněmovně opatření hájil a označil ho za rozumné, cituji: "Toto opatření začalo platit v půlce listopadu. Správní soud napadá to, že v pandemickém zákoně není dostatečně zdůvodněné. Rozhodování správního soudu je přesně ten důvod k tomu, proč je potřeba novelizovat pandemický zákon. Kdyby dneska platil, tak toto opatření, které je bezesporu správné, by bylo nenapadnutelné, uvedl pan ministr."

Děkuji tedy panu ministrovi za potvrzení, co nás po schválení pandemického zákona čeká. Minulá vláda, ale i ta vaše, okradla lidi o dva roky života, zničili jste lidské životy, obětovali jste všechno, co lidé třeba vybudovali, na čem lpěli a k čemu měli vztah. Zničili jste naši zemi, děti jste duševně poškodili a společnost dohnali k depresím. Z naší země jste udělali i s minulou vládou půlnoční království. Divíte se, že vám nikdo nevěří, že zákon nezneužijete? Lidé v této zemi byli obelháni už dostatečně - nejdříve to byla Tečka, po které jsme neměli nikdy onemocnět, byla ale jen marketingovým tahem, jak jsme se později dozvěděli. Pak to byla další posilující dávka a mluví se o další, i když jste od začátku věděli, že lidé se budou moct nakazit znovu a nemoc šířit, jak řekl pan poslanec za ODS doktor Svoboda. Lhali jste vědomě lidem. Bylo vám jedno, že lidi očkujete neprověřenou vakcínou, která může mít sice jak benefity, tak ale také dlouhodobé vedlejší účinky. To se nikdy v minulosti nestalo a nemělo by se to ani do budoucna stát.

Poté bylo jedno nezákonné opatření za druhým, pak přišlo dělení lidí na ty lepší očkované a nezodpovědné neočkované, kdy se ještě dnes někteří politici cítí povýšeně, protože oni mají tři tečky a oni jsou prostě ti lepší. Pak jste se dozvěděli, že neočkovaným se musí znepříjemnit život. A co vy? Vy jste slibovali, jak všechno budete dělat jinak, a co přišlo? Nic a zklamání. Abyste vůbec dostáli některým svým slibům, musel přijít politický a společenský tlak a zásah soudů. Nikdo vám prostě už nevěří. Zaštiťovali jste se změnou, svobodou a zodpovědností jednotlivce a předkládáte tady totalitní nástroj, který toto všechno, co jste tvrdili, popírá. Velká část vašich voličů, která vám dala důvěru, by vás už nikdy nevolila. To vás však netrápí, protože si hodláte poradit korespondenční volbou, ale o tom si povíme někdy jindy.

To, že pandemický zákon nepotřebujeme a lze epidemii řešit standardními zákony, potvrdil sám před rokem ještě v té době poslanec Vlastimil Válek v rozhovoru pro Reflex s Čestmírem Strakatým, kdy řekl, že žádný speciální zákon není potřeba, zákon o ochraně veřejného zdraví je úplně dostačující a vláda má díky němu dostatek pravomocí, aby si s epidemií poradila. Na argumentaci vlády tehdy ještě Andreje Babiše, kterou redaktor zmínil, ještě poslanec Válek řekl, že krajské hygieny mají dostatek pravomocí v krajích nařizovat opatření. V případě epidemií tak krajský hygienik může řadu opatření vyhlásit. Krajská hygienická stanice může uzavřít provozy, zavřít školy, omezit vstup do nemocnic a vyhlásit řadu opatření, řekl současný ministr a tehdejší poslanec Vlastimil Válek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP