(0.40 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

A tak si na rovinu řekněme, jaký je rozdíl mezi klasickým zákonem a tímto speciálním pandemickým. Vláda díky němu bude moci totiž ukládat plošná omezení tak, aby se populace podrobovala testování a jiným nařízením včetně očkování, ačkoliv není povinné. Právě donucení tímto způsobem, jak jsme mohli vidět u bavorského modelu - očkování je sice dobrovolné, ale kdo chce do restaurace nebo k holiči, musel mít zelenou tečku a musel se naočkovat, to byla věc nepřímého donucení. Takže vláda chce patrně toto stále nařizovat, aby lidi přiměla naočkovat se touto dostupnou vakcínou. A toto jsem neřekla já, ale toto řekl právník Ondřej Dostál pro Reflex, který tuším že je z Pirátů.

Lidé, kteří vás volili, chtěli změnu, ale bohužel se jí nedočkali. Vlastně dočkali se jedné, projevili jste svou nenávist vůči jinému národu. Podporujete mezinárodní konflikt, posíláte munici, která může zabíjet i nevinné lidi. Česká republika podle ministra Lipavského nepotřebuje ruský plyn, a čím a za kolik budou lidé topit, to je vám asi jedno. Nejen že nevíte, co je demokracie, ale vy ani nevíte, co je diplomacie. Dámy a pánové, naše země se po třiatřiceti letech opět ocitá v ohrožení svobody. Tímto ohrožením je tato novela pandemického zákona z pera koaliční vlády, proti které se bouří nejen občané České republiky, ale i právníci napříč zemí a i vaši vlastní senátoři. Tento zákon je útokem na svobodu občanů, na jejich ústavní práva pod hrozbou sankcí.

Než budete hlasovat, připomenu vám znovu slib poslance, který jste složili, když jste získali mandát, protože už jste ho dnes jednou porušili: "Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony." Právě toto jste dnes porušili. "Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." A já vás tímto žádám za občany této země, kteří nás sledují a sledují vaše hlasování, nedovolte, aby totalita zvítězila jako záminka ochrany zdraví, protože každá totalita byla vždy nastavena jako dobro občanů. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, paní poslankyně. Připraví se pan poslanec Jan Síla. Ještě seznámím s došlou omluvou. Byl se zde omluvit pan poslanec Julius Špičák do konce dnešního jednacího dne z osobních důvodů. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Vážená předsedající, dámy a pánové, novela pandemického zákona i přes obstrukce prošla Sněmovnou, ale byla zamítnuta Senátem. Sněmovna podle očekávání novelu pandemického zákona schválila. Poslanci SPD obstruovali, prodloužili jednání, které trvalo bezmála 36 hodin, a jednání pouze částečně zkrátilo omezení na vystoupení pro jednotlivé poslance. Řadoví poslanci měli možnost hovořit pouze pět minut. Pro novelu hlasovalo 70 poslanců vládní koalice, proti bylo 52 zástupců ANO a SPD. V takovémto stavu dostali novelu pandemického zákona na stůl senátoři, kteří novelu zamítli, přestože pětikoalice v Senátu má většinu, a tak se dostala novela zase zpátky do Sněmovny.

Proto se dnes podruhé projednává vrácená novela pandemického zákona, která byla zamítnuta v Senátu, a Sněmovna ovládaná pětikoalicí dnes opět odhlasovala pouze desetiminutový projev poslanců. Současný zákon má účinnost do konce února. Jeho prodloužení bylo podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka nutné i proto, že by s jeho koncem skončila i většina opatření. Novela bude platná do konce letošního listopadu, což bylo nové opatření. Co nám novela přinese? Úřady nebudou moci, na rozdíl od současného znění zákona, úplně zakázat soukromé a veřejné akce a také provoz hudebních, tanečních nebo herních klubů, heren a kasin. Jejich provoz budou moci pouze omezit. Restrikce se nadále budou moci týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Nařízení, izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví oznamovat lidem například i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Zákon také zavede lhůtu, v níž má krajská hygienická stanice po námitce prošetřit důvodnost nařízené karantény či izolace. Čili se dá říci, že se zkopírovaly ty nejhorší věci z původního zákona č. 94. Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví nebo krajských hygienických stanic budou moci nově regulovat jakoukoliv činnost provozovanou v provozovně, na tržišti, v tržnici, a to včetně provozní doby. Opatření budou moci omezit provoz vnitřních a venkovních sportovišť, ale také výuku ve všech typech škol a předškolních zařízení. Regulace se budou moci týkat rovněž činností vykonávaných mimo provozovny, například přímo u zákazníka - jde mimo jiné i o kadeřnické služby a kosmetiku. Snížila se horní hranice pokut a postihů z původních 3 milionů nově na 600 000, při opakovaném prohřešku ze 4 milionů na maximálně 800 000 korun.

Jsem přesvědčen, že tento zákon i jeho novela jsou v rozporu s ústavním pořádkem České republiky, jakož i mezinárodními úmluvami, jimiž je Česká republika vázána, také s nařízením GDPR, když ukládá Ministerstvu zdravotnictví pravomoc vytvářet mobilní aplikaci pro účely epidemiologického šetření, údaje z ní užívat a dále sdílet. Umožňuje dokonce nakládání s osobními údaji zcela mimo rámec nařízení GDPR. Tím by ministerstvo mohlo získat dokonce větší pravomoc v nakládání například s takzvanými lokalizačními údaji, než mají orgány činné v trestním řízení.

SPD trvá na tom, že pokud Nejvyšší správní soud opakovaně konstatoval nezákonnost mnoha vydaných mimořádných opatření v době trvání současného pandemického zákona, je primární povinností státní moci upravit tato opatření, a nikoliv změnit právní předpis tak, aby podobné zásahy do základních práv a svobod lidí, na které poukázal Nejvyšší správní soud, byly do budoucna legální. Stát je rozhodnutím soudu vázán. Je nepřijatelné, aby státní moc reagovala na nezákonnost svých předchozích mimořádných opatření jinak, než že rozhodnutí soudu bude respektovat. V tomto případě předkladatel dokonce uznává nebo přiznává, že cílem novely je přinutit soudní moc, aby do budoucna přijala i taková opatření, která jsou v tuto chvíli nezákonná, pochopitelně bez faktické možnosti jejich kvalifikovaného přezkumu, protože se vše projednává v režimu legislativní nouze.

Nepotřebujeme novou právní úpravu, která svěřuje Ministerstvu zdravotnictví rozsáhlé pravomoci s celostátním dopadem, která mu umožní ovládnout život v zemi bez jakékoliv kontroly, bez potřeby si vyžádat nouzový stav, navíc v současné době už s omezením. Český právní řád obsahuje dostatečnou právní úpravu pro řešení epidemií, která je obsažena v zákoně o ochraně veřejného zdraví č. 258/ 2000 Sb. Potom lze použít krizový zákon, další je pandemický plán, který například existuje pro případ výskytu nových mutací chřipky. Přitom právě pandemický plán by měl být hlavním nástrojem státu v řešení jakékoliv epidemiologické situace.

Mám zcela zásadní výtky k pandemickému zákonu, a proto bude SPD dále proti oklešťování osobních práv a svobod dále bojovat. Parlamentní obstrukce se stala oblíbeným prostředkem menšiny, jak aspoň zdržet projednání nějakého návrhu. Cílem je znemožnit jednání Parlamentu a přivést tak vládu do časové tísně, znepříjemnit ministrům a vládním poslancům práci a předvést voličům, že za demokracii bojujeme i s nasazením svých životů, aspoň někteří. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP