(0.50 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Například obstrukce v rakouském parlamentu pro jazyková nařízení, že úředníci musí umět řeč státu, na jehož území působí, způsobila jednu z velkých obstrukcí, kdy Otto Lecher, já už jsem to říkal, v roce 1897 obstruoval od 19 hodin večer až do 10 hodin druhý den ráno. Nejznámější obstrukce pak proběhla v Poslanecké sněmovně ve Vídni, kdy stovka německých a sociálnědemokratických poslanců celé měsíce blokovala prodloužení rakousko-uherského vyrovnání a ohrožovala tak existenci soustátí. Začínalo se dlouhými projevy, nakonec předčítali poslanci bibli. Projevy trvaly osm, dvanáct i patnáct hodin. Obstrukcemi trpěl i meziválečný československý parlament. Nejznámější aférou se stalo smrduté odpálení bomby, kde poslance ze Sněmovny vyhnal nesnesitelný zápach. Doufejme, že toho se nedočkáme. Nejhorší je, když i přes ty rvačky prohraje i demokracie.

Jistě jste minulý týden zaregistrovali citace politiků pětikoalice, kteří začali mít pocit, že je jednací řád proti jejich zájmům, když SPD obstruovala a zablokovala Poslaneckou sněmovnu. V dobách minulých omezení řečnění ve Sněmovně bylo něco, s čím KDU-ČSL nesouhlasila, to by si jistě měl i bratr pana Okamury pan Hayato, který se k obstrukcím SPD dokonce vyjádřil svou klasickou rétorikou, kterou útočil na Tomia Okamuru jako přívržence Kremlu, když řekl, že Tomio řeční, jako kdyby měl prokremelské noty, a dokonce se vyjádřil tak, že SPD škodí.

Koalice SPOLU je názorově velmi nekonzistentní. Mluvit by o tom mohla i strana ODS a konkrétně by si mohl osvěžit paměť pan Marek Benda, který se v létě roku 2019 dokonce vyjádřil tak, že omezení řečníků ve Sněmovně by znamenalo být útokem na demokracii a že on osobně nevidí důvod k tomu, proč by se měl jednací řád měnit.

Co říci na závěr? Předložený návrh protiústavních snah ztělesněných v novele pandemického zákona je nezbytné odmítnout bezvýhradně a jednou provždy. My všichni, jak tu sedíme, máme možnost hlasovat ve prospěch většiny obyvatel. Proto vás vyzývám: Neschvalujte vládní novelu pandemického zákona! Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji i vám, pane poslanče, a nyní je řádně přihlášen pan poslanec Jaroslav Bašta, poté se připraví pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, můžete se ujmout slova.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, když poslouchám ty poslední dny a týdny debatu, která je tady, tak jsem si všiml jedné věci. Mluvíme o tom, co se děje teď, a pokud se týká minulosti, která je stará rok nebo dva, tak tady je jistý typ amnézie. Takže jsem si říkal, že bych mohl připomenout, proč vyvolává pandemický zákon takovou nedůvěru, proč venku demonstrují a proč to není jenom u nás, ale ty demonstrace proti omezením a dalším věcem jsou prakticky všude.

Já jsem přesně před rokem napsal a publikoval komentář, který měl název Pandemie jako stroj času. Asi nejsem první, kdo si všiml, že některá opatření, která používají vlády v boji proti nákaze koronavirem, jsou věrnými kopiemi postupů naposledy užívaných ve válce, případně v režimech odmítajících opustit mimořádný válečný stav i po jejím skončení. Jako příklad může sloužit třeba noční zákaz vycházení či omezení pohybu mezi okresy. To bylo u nás, přestože od roku 2002 okresy oficiálně neexistovaly. V bývalém Československu ani po roce 1948 omezení vnitrostátního cestování neexistovalo, ovšem třeba v Sovětském svazu to až do konce osmdesátých let vypadalo jako u nás v době lockdownu. Na každém výjezdu z města byla stanice, kde se předkládaly bumážky o tom, že dotyčný někam smí jet.

Další mrazivou upoutávku na návrat do minulosti mi jeden můj známý poslal mailem. Bylo to porovnání dopadu vládních protiepidemických opatření s principy vymývání mozků americkým zajatcům v době války v Koreji na počátku padesátých let. Systém vypracovali čínští odborníci a jejich cílem byla změna myšlení vyšetřovaných osob. Takovéhle věci můžou přijít, pokud to jde, i neočekávaně a nezáměrně. Postupy posléze studoval psycholog Albert Biderman a shrnul je v tak zvané Bidermanově tabulce donucování. Má osm bodů a každý, kdo se na ně podívá, zjistí, že se možná s některými během dvou let pandemie setkal.

"Bod první: Izolace." Sociální distancování, ztráta zaměstnání, karanténa. "Osamělí jedinci bojují se svými úzkostmi, nikoliv se svými utlačovateli", což se týkalo těch vojáků. "Mediální monopolizace vnímání. Cílové zaměření pozornosti na vybrané náměty a potlačení ostatních témat. Prosazování pouze jednoho názoru a cenzurování všech ostatních." Stačí si vzpomenout na to, o čem všem nebo o čem jenom nejvíc ze všeho hovořila veřejnoprávní média. "Výhrůžky a nesmyslné represe." Nošení roušek, odstupy, pokuty, fyzické násilí při jejich nepředpisovém používání. Obojí vyvolává strach a hlavně nejistotu. "Občasné uvolnění s dočasným zmírněním požadavků doprovázené pochvalou. Ukazování všemocnosti a vševědoucnosti úřadů." My vás ovládáme a je zbytečné proti tomu bojovat, jste v lockdownu a nemáte možnost odporovat ničemu z toho, co přijde, a taky nemáte jak a kam uniknout, takže odpor je zbytečný, musíte poslouchat. "Za sedmé: Ponižování" - jako podvědomý vedlejší efekt nošení roušek a omezení pohybu. A za osmé: "Vyžadování něčeho nesmyslného a nedůležitého." V této disciplíně české úřady vynikají.

Čím více triviální a hloupý je požadavek, a my přesto s ním musíme souhlasit, tím více ponižující je pak pro člověka. Lidé pak ztrácí úctu sami k sobě, ztrácí lidskou důstojnost, a tohle je klíčový moment toho, proč teď čelíme mimo jiné také demonstracím, které mnozí z nás považují za iracionální. On je to důsledek toho, co se dělo ty dva roky. A navíc je tu ještě jeden další moment, protože jsou lidé, jako třeba Klaus Schwab, jsou lidé jako Bill Gates, kteří nám vysvětlují, že covidová opatření nás vlastně mají psychologicky připravit na to, že v budoucnosti přijde velký reset, Zelený úděl a boj proti klimatické změně. Zkrátka, náš svět se sice vrátí před pandemii, ale někam do doby Maovy kulturní revoluce v podání současné anticivilizační levice. Předložená novela pandemického zákona toto podezření nevyvrací. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP