(1.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče, i za dodržení času. Jak už jsem konstatovala, je omluven pan poslanec Špičák, čili může jít k pultíku paní poslankyně Ivana Mádlová a poté se připravit paní poslankyně Marie Pošarová. Prosím, můžete se ujmout slova. Vašich deset minut.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení kolegové poslanci, vážené členové vlády, pravděpodobně se dnes vyjadřuji před touto Sněmovnou k novele pandemického zákona naposledy, neboť pravděpodobně bude odhlasována. Přiznávám, že jsem byla překvapena a zároveň potěšena odvahou vládních senátorů, kteří se rozhodli podpořit zmítnutí novely vlády pandemického zákona, a za tuto odvahu jim upřímně děkuji. Považuji to za velmi špatné vysvědčení pro tuto vládu, které tímto prostřednictvím vyslovili nedůvěru její vlastní senátoři. Jen stručně zopakuji, proč ani dnes nepodpořím novelu pandemického zákona. Ono tady toho už z našeho klubu zaznělo poměrně hodně, čili provedu krátké shrnutí, abych dlouho nezdržovala.

Vadí mi, že novela popírá vládní programové prohlášení hned v několika jeho částech. Nerozumím tomu, proč ve stínu masivního rozvolnění protiepidemických opatření musela být tato novela přijímána Sněmovnou ve stavu legislativní nouze bez řádného projednání ve Sněmovně. Nesouhlasím minimálně s částmi novely, které omezují svobodu pohybu, které umožňují posílat lidi do karantény prostřednictvím obyčejné SMS, s částmi, které umožňují příkazem testování kojenců bez předchozí indikace lékařem v dětských skupinách. To se týká samozřejmě i batolat.

Je to opravdu velmi široký rámec, který lze snadno zneužít. Obsahuje, a to i po snížení, výši pokut - přece jenom ty pokuty jsou stále velmi vysoké, pro občany nepřijatelné. Hluboce se ohrazuji proti tomu, jak horkou jehlou byla tato novela ušita bez rozpravy na půdě Legislativní rady vlády. Nevím, nakolik je v souladu s vaším programovým prohlášením vlády, kapitoly Legislativa. Dovolím si citovat: "Kvalitní legislativa a chytré řízení státu jsou podstatné předpoklady k tomu, aby země prosperovala. Zvýšíme kvalitu legislativy, každou novou regulaci důsledně zvážíme na základě očekávaných dopadů. Legislativní návrhy budou předkládány standardní legislativní cestou a vyjádří se k nim odborníci v rámci Legislativní rady vlády." K tomuto vůbec nedošlo, dle sdělení členů Legislativní rady vlády byly tyto schůzky pouze informativní, dokonce tam po celou dobu bylo i časové omezení, které potom ve finále zmizelo, a sem do Sněmovny se to dostalo bez časového omezení, bez jakéhokoli vysvětlení. Domnívali jsme se, že právě proto, abyste předkládali kvalitní legislativu, byl zřízen post ministra pro legislativu, ministra Šalomouna, který je dokonce předsedou Legislativní rady vlády. A přesto byl předložen tento nedodělek, v Senátu ho nazvali zmetkem.

Pandemický zákon vznikl v době, kdy opozice chtěla ukázat svaly a nepodpořila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Nicméně nouzový stav je právním rámcem pro řešení krizové situace, o níž, pane ministře, hovoříte. To, že nouzový stav použít nemůžete, protože jste z něj vlastní vinou udělali sprosté slovo, je ale váš problém. Proč dnes raději nediskutujeme k zákonu o ochraně veřejného zdraví? Proč se dnes tato Sněmovna nezabývá vaší očkovací strategií door-to-door, která ještě před rokem touto dobou - vlastně vaše vláda měla recept na všechno? Že jste připraveni vládnout, že máte připravenou očkovací strategii? A najednou tady diskutujeme o nedodělku novely zákona, která se má týkat zvládání pandemie covidu.

Dovolím si ještě připomenout nebo upozornit na to, že součástí této novely je otázka, jestli by tam neměl být nějaký algoritmus, nějaké parametry, které ukážou, jak vysoké riziko výskytu pandemie je. Tam v podstatě nejsou žádné měřitelné parametry, dle kterých by se spustilo to či ono opatření nebo kombinace několika opatření. Vzhledem k tomu, že je to velmi široký rámec, který dokáže v podstatě znehybnit jedním pokynem celou zemi, určitě by tyto měřitelné parametry byly žádoucí, a na to by navazoval určitý algoritmus, který by spustil postupně nutná opatření.

Byla tady také zmínka o domovech pro seniory, o kterých se zmínil pan předseda klubu Pirátů Michálek, a také pan ministr, že pandemický zákon je důležitý i ohledně domovů pro seniory. Ale v domovech pro seniory je proočkováno určitě 98 % seniorů, a to i třetí dávkou, a rozhodně by senioři v domovech důchodců neměli být záminkou pro to, aby se tady takhle na sílu prosazovala tato novela pandemického zákona.

Musím konstatovat, že vámi předloženou novelu skutečně považuji za legislativní nedodělek, který navíc rozděluje společnost - za nedodělek, který dnes v této Sněmovně budete chtít i přes odpor vlastních senátorů prosadit. Je to velká škoda, že jsme se vyhnuli skutečně v klidu diskusi na půdě legislativců, odborníků, jak tady zmiňovali naši lékaři, s odbornou veřejností a tak dále. Je to opravdu velká škoda, že chcete tento zákon s velkými chybami prosadit takto na sílu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, paní poslankyně, a s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Karel Haas, takže prosím, pojďte, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát. Vážená paní předsedající, vážení přítomní členové vlády, vážené kolegyně, vážení poslanci, zareaguji na předřečnici, vaším prostřednictvím, paní kolegyni Mádlovou, i možná na předřečníka Patrika Nachera, opět vaším prostřednictvím. Rozumím autentickému postoji klubu SPD, ten je skutečně dlouhodobě naprosto autentický, ale nerozumím naprosto postoji hnutí ANO. Torpédování současné vládní novely pandemického zákona je pokrytectví nejvyšší míry. Prosím vás, podívejte se na sněmovní tisk 1158, předložený loni 15. února. To byl vládní návrh - já nepopírám, vyžádaný velmi silně tehdejší opozicí, ale bavíme se o legislativní kvalitě, a sněmovní tisk 1158, to tvrdím s plnou vážností jako právník, byl mnohonásobně právně horší, než je současná vládní novela. Chybělo jakékoli odškodnění, chyběla pojistka v podobě stavu pandemické pohotovosti, chyběl přezkum Nejvyšším správním soudem. Pokuty byly až třímilionové, nikoli snížené teď na 20 %. V tomto ohledu je pro mě torpédování z pohledu hnutí ANO opravdu velmi překvapivé. Děkuji mnohokrát. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A paní poslankyně Marie Pošarová je nyní řádně přihlášena, připraví se pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím, ujměte se slova, vašich deset minut.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi rovněž vyjádřit se zde k některým souvislostem, částem předložené novely pandemického zákona a samozřejmě i k samotnému zákonu jako takovému, jako celku. Je nutné zopakovat hodně nahlas, že je především naprosto neúnosné, že se tak zásadní materiál, jakým nepochybně novela takzvaného pandemického zákona je, projednává ve zrychleném legislativním řízení, ve stavu legislativní nouze, a netvrdím to jenom já nebo moji kolegové z hnutí SPD, ale je to převažující názor mezi ústavními právníky. A koneckonců, jak jsme nedávno viděli a slyšeli, i mezi vládními senátory, kteří vám hlavně z tohoto důvodu tuto novelu doslova hodili na hlavu.

Je opravdu naprostá nehoráznost ze strany vládní koalice, že chce tuto předlohu, která brutálním způsobem omezuje základní práva a svobody občanů a dává exekutivním orgánům do ruky neskutečně rozsáhlé represivní pravomoci, vyřídit v podstatě celkem za dva či tři dny, jednací dny, bez pořádné diskuse, bez projednání ve výborech, zejména bez projednávání ve výboru ústavně-právním. To je kromě jiného plivnutí do tváře nejen voličům, ale především parlamentní demokracii, kterou se vládní koalice, pouze když se jí to hodí, jinak zaklíná, kde může. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP