(1.30 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

A pro mě je obrovské překvapení, že v této situaci, kdy se vláda přiklání k tomu, že rozvolňujeme, že to nejhorší už máme za sebou, příkladem nám jsou okolní státy, a my najednou tady chceme schválit zákon, ve stavu legislativní nouze, tím pádem naprosto zbytečně, obzvlášť když se mluví o tom, že je to pro případ podzimu. Už jsem to tady říkal jednou. Nerozumím tomu, proč bychom to nemohli provést běžným způsobem, abychom skutečně vytvořili zákon v obecné rovině, prakticky fungující zákon, který by byl použitý nejenom ohledně covidu, ale i v jiných podobných situacích. A tomu já opravdu nerozumím.

Zrovna tak nerozumím těm změnám názorů, už jsem to tady také říkal. V předvolebním období, v době, kdy současná vláda byla v opozici, veškerá podobná opatření dost silně kritizovala, že jsou přehnaná a tak dále. Pak si tedy uvědomili, že asi nejsou až tak přehnaná, začali nějakým způsobem spolupracovat, ale celou svoji volební kampaň postavili na tom, jak se všechno uvolní. A myslím si, že spousta voličů už jenom z tohoto důvodu jim takzvaně skočila na špek, a teď se možná diví a litují. To, že skutečně ten zákon asi nebude, že s ním nebude všechno v pořádku a že není všespásný - vždyť vám to ukázali i vaši senátoři. Myslím si, že mezi senátory máte spoustu odborníků, kteří to dokázali kvalifikovaně vysvětlit, z jakého důvodu si myslí, že není dobré tento zákon schválit, a já se strašně divím. To, že neposloucháte nás, to se dá celkem logicky vysvětlit, jsme prostě opozice a tak dále. Ale co mi nejde na rozum, že vy vlastně odmítáte poslouchat i své vlastní spolustraníky - odborníky. A to je taky jeden z hlavních důvodů, proč pro to nemůžu zvednout ruku. A opravdu se divím, že vás to nepřesvědčí.

Za další, přijde mi dávat takový nepodepsaný neomezený bianko šek - trošičku se bojím, bojím se jeho zneužití. Myslím si, že současné zákonné normy by za současné situace už naprosto bohatě postačovaly. Proč se bojím jeho zneužití? Nemám úplně důvěru v současnou pětikoalici, a z jednoho jednoduchého důvodu, i z osobních důvodů. Když si projedete všechny mé sociální profily, které mám, nikdy v životě jsem ani na jednoho z vás neprovedl jakýkoli osobní útok. Neměl jsem k tomu jediný důvod. Pokud jsem kritizoval, tak to bylo kritizováno z profesního hlediska. Vyjádřil jsem jenom svůj osobní názor. Nikdy jsem nezaútočil na nikoho, tady vidím kolegu, že kroutí hlavou, asi má můj sociální profil pěkně zkouklý, asi vidí něco, co já tam nevidím. Opravdu jsem na někoho nezaútočil. Nemám to zapotřebí a nikdy to dělat nebudu.

A za tu krátkou chvíli, co jsem tady, tak od několika vašich kolegů bylo několik osobních útoků na mě. Dokonce jeden z vašich kolegů, když zjistil, že mi podržel dveře, tak když jsem prošel, tak jsem za zády zaslechl: Ty jo, vědět, že to je tenhleten, tak mu prásknu těma dveřma přes hlavu. A já jsem zůstal stát, protože to je věc, která mě absolutně vyděsila. Opravdu, bylo to tak, nemám důvod si vymýšlet. Za mě takové jednání nečekejte, já vás vždycky pozdravím, já vám ty dveře podržím, já beru, že jsme tady profesionálové, toto je prostě naše práce, a jako sportovec - pán se chytá za hlavu, tak nevím, asi sportovec není - ale já vám třeba můžu říct, že když jsem hrál hokejbalový zápas, se soupeřem jsme se čistě a tvrdě pobili u mantinelu, čistě podle pravidel, a když jsme skončili, tak jsme si potřásli rukou a šli jsme to rozebrat, popili jsme, popovídali jsme si, a to já tady prostě nevidím. A když vidím tu osobní zášť, z mého důvodu neopodstatněnou, jakoby osobní, tak prostě opravdu mám obavy, proč byste tu osobní zášť nemohli přenést i na voliče jiné politické strany, když ji takovým způsobem používáte na člověka, který vám nikdy osobně neublížil, ani to nemá v plánu. Proč to děláte? A pokud ano, tak je to asi váš nějaký osobnostní rys. A proč byste to nemohli použít i na občany?

To je stručné shrnutí, proč já opravdu tento zákon podpořit nemůžu. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl pan poslanec Kettner. Další v pořadí je pan poslanec Marek Novák. Pan Novák Marek není přítomen, jestli tomu dobře rozumím. Další v pořadí přihlášených je pan poslanec Oldřich Černý. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Černý: Dobré ráno, děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení občané České republiky, tisíce našich spoluobčanů nám píší, jak jsou ze současné situace již zoufalí, a prosí nás, abychom tento navrhovaný pandemický zákon smetli ze stolu. Jak jistě víte, nepíší jen jednotliví občané sami za sebe, psaly a píší nám celé rodiny a pracovní kolektivy. Tedy ten celkový počet občanů, kteří se na nás obracejí, se nerovná jenom těm tisícům přijatých dopisů, ale je pravděpodobně několikanásobně vyšší. Píší občané mladí i ti starší, občané z malých obcí i z velkých měst, zkrátka je to průřez celou naší českou společností. Těchto dopisů si velice vážím, všechny jsem je většinou pročetl a snad i na všechny odpověděl, asi jako jediný.

Jen ještě zdůrazním, že mě při čtení těch dopisů zaujala jedna věc, že totiž v mnoha e-mailech občané napsali, že naše hnutí SPD nevolili. Volili vás, některé ze stran pětikoalice, ale když vidí, jak se vládní strany staví proti demokracii a na stranu totality, když vidí, že se tímto pandemickým zákonem navracejí časy dávno minulé, když vidí, jak vládní koalice tímto návrhem pošlapává svobodu a demokracii, tak své říjnové volby litují. Oni litují, že volili některou ze stran vládní koalice, bohužel, a prosí nás, poslance SPD, abychom pomohli, abychom se prali za svobodu a demokracii. A obrací se správně, jelikož my v SPD totiž bojujeme a vždy budeme bojovat za svobodu a demokracii a za práva občanů České republiky.

Proto zde důrazně protestuji proti této novele pandemického zákona, kterou se zavede jakýsi permanentní nouzový stav. Dovolím si tedy vrátit k těmto mailům, které jsem již předčítal, které nám občané píší a ve kterých vyjadřují svoji zoufalost a obavu z toho pandemického zákona. Dovolím si ocitovat některé z těchto e-mailů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP