(13.30 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Tolik usnesení volební komise číslo 40. Volbu navrhujeme veřejnou pomocí hlasovacího zařízení en bloc a já prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu a ptám se, jestli se někdo do rozpravy hlásí? Nikoho neeviduji, rozpravu tedy končím a znovu předávám slovo předsedovi volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Budou to dvě hlasování. První, prosím, pane předsedající, abyste nechal aklamací hlasovat o navržených rezignacích poslanců v orgánech Poslanecké sněmovny, tak jak jsem je představil podle usnesení číslo 40 volební komise.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Zagongoval jsem, aby se mohli dostavit i kolegové do sálu.

 

Zahajuji hlasování o rezignacích, které načetl pan předseda volební komise.

Kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 92 bylo přihlášeno 183 poslanců, pro hlasovalo 168, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní prosím druhé hlasování o nominaci poslanců do orgánů Poslanecké sněmovny, jak jsem je přednesl podle usnesení volební komise.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, dám o tomto návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Aby stiskl tlačítko a zvedl ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 93 bylo přihlášeno 184 poslanců, pro hlasovalo 172, proti nebyl nikdo, i tento návrh byl přijat.

 

Tím, jestli se nemýlím, jsme uzavřeli bod číslo 81 a můžeme přejít k bodu číslo

 

82.
Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny

Znovu poprosím pana poslance Martina Kolovratníka, aby nás informoval o navržených kandidátech a seznámil nás s dalším postupem, a já se mezitím vystřídám s dalším předsedajícím. Děkuji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Otevíráme tedy bod Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny. Bude to už čtvrtá volba. Konstatuji tedy, že Sněmovna v předchozích třech dvoukolových volbách nebyla šestkrát úspěšná. Nová nominace nebo návrh lhůty na nominaci byl vyhlášen do úterý 15. února, kdy volební komise projednala předložené návrhy. Obdržela návrhy dva, a to návrh na pana poslance Karla Havlíčka za hnutí ANO a návrh na pana poslance Tomio Okamuru za hnutí SPD. Toto přijala do usnesení číslo 41.

V tomto případě se o způsobu volby nehlasuje, je to tajná volba ze zákona, z jednacího a volebního řádu Poslanecké sněmovny. A pro jistotu připomenu, na volebním lístku můžete označit kroužkem pouze jednoho kandidáta, to druhé jméno by mělo být označeno křížkem, aby váš lístek byl platný.

Nyní, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy k tomuto bodu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Otevírám rozpravu. Nevidím žádného přihlášeného, pokud se tedy nikdo nehlásí, rozpravu k tomuto bodu končím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Omlouvám se, paní předsedající, a nyní poprosím o přerušení tohoto bodu k provedení dalších volebních bodů. Následně k té tajné volbě se odebereme až za malou chvíli, protože ty následující jsou ještě aklamací tady na plénu. Takže zatím v tuto chvíli pouze přerušení bodu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Přerušuji jednání pro konání tajné volby místopředsedy Poslanecké sněmovny a požádám vás jenom o informaci, na jak dlouho budeme potřebovat z hlediska potom vyhodnocení výsledku.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ještě upřesním postup. Teď ty další body 83, 84, 85 a 86 jsou ještě aklamací. (Předsedající: Tak to opravdu postoupíme.) Vyšlo to, tak jak byl připravován pořad Sněmovny. Takže prosím, abychom se ještě věnovali těmto bodům. Potom body 87 a 88 budou tajné, takže ty tady odbavím, a poté až na závěr bych podal právě informaci k vydávání volebních lístků.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: V pořádku. Otevírám

 

83.
Návrh na odvolání člena Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Prosím opět, pane poslanče Kolovratníku, abyste nám sdělil podrobnosti.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky musíme postupovat podle zákona č. 551/1991, o VZP, kde je řečeno, že do 90 kalendářních dnů po ustavující schůzi nově zvolené Sněmovny se koná volba 20 členů Správní rady VZP. Členové se volí podle principu poměrného zastoupení politických stran v Poslanecké sněmovně. Logicky předtím, než ty nové členy navolíme, což je právě bod 85 a potom 86, musíme odvolat z funkce ty předchozí.

Tady jsme se dostali v čase trošičku na té časové ose do posunu, protože volební komise původně přijala to usnesení, a tedy návrh Sněmovny na odvolání už 11. ledna, ale z důvodů, které jsou vám všem známé, jsme se poté posouvali v čase a už skončilo to funkční období téměř všem členům. Bylo to dne 24. ledna.

Pokud souhlasíte, já jsem o tom takto informoval členy volební komise, postup jsme si vysvětlili, je korektní, tak pro stenozáznam a pro Sněmovnu pouze stručně uvedu, že v usnesení volební komise, v tom návrhu, je to číslo 30 ze dne 11. ledna, je pro Sněmovnu návrh na odvolání všech členů Správní rady VZP, ale v tuto chvíli už tam nejsou, funkční období jim skončilo, a pouze během minulého období došlo k jedné pozdější nominaci. V tuto chvíli tam zůstává pouze jeden člen, a to je pan Pavel Východský. Proto budu modifikovat návrh usnesení k hlasování - je to vlastně droboučká změna nebo formální změna - a bude navrženo odvolání člena Správní rady VZP pana Pavla Východského.

Než tak učiním, prosím paní předsedající o otevření rozpravy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, otevírám rozpravu a opět neeviduji žádného přihlášeného do rozpravy, takže ji končím, a poprosím vás tedy o zopakování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Návrh usnesení je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu odvolává z funkce člena Správní rady VZP pana Pavla Východského."

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dám o tomto předneseném návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro přednesený návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 94 bylo přihlášeno 183 poslankyň a poslanců a z nich pro bylo 174, proti žádný, návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Prosím o ukončení tohoto bodu a otevření dalšího volebního bodu. Je to Odvolání člena dozorčí rady VZP.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, otevírám bod číslo

 

84.
Návrh na odvolání člena Dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Opět prosím pana předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka o uvedení.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tady je postup naprosto identický včetně všech lhůt a dat, takže vás nebudu zatěžovat jeho opakováním. Původní volební komise 11. ledna přijala usnesení číslo 31, kde doporučuje odvolání všech původních členů dozorčí rady, ale od té doby už jim funkční období skončilo automaticky, a i tady zůstal do dnešního dne v té funkce pouze jeden později dovolený člen dozorčí rady. Je to pan Zdeněk Podal, kterému by skončilo až 28. února 2022. Takže i tady teď poprosím paní předsedající o otevření rozpravy a poté budu modifikovat usnesení, že odvoláváme pouze jednoho člena, který tam je jediný v tuto chvíli.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, otevírám rozpravu k tomuto bodu. Ani zde nevidím žádnou přihlášku, takže rozpravu rovnou končím a poprosím o přednesení usnesení.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna odvolává člena dozorčí rady VZP pana Zdeňka Podala."

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 95 bylo přihlášeno 185 poslanců, 173 pro, žádný proti, návrh byl přijat.

 

A já ještě konstatuji, než otevřu další bod, že omluvu ruší pan poslanec David Kasal.

 

Nyní otevírám bod číslo

 

85.
Návrh na volbu členů a náhradníků
Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Opět poprosím pana předsedu Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní tedy tu část Správní rady VZP, kterou nominuje a volí Sněmovna, naplníme. Tady platí stejný zákon a stejná lhůta, že Sněmovna tak má učinit do 90 dnů od ustavující schůze.

Stručně zrekapituluji, že volební komise 11. ledna přijala vaše návrhy právě podle poměrného zastoupení politických stran tady ve Sněmovně. Přijala to do usnesení číslo 32 k návrhu na volbu členů a náhradníků Správní rady VZP. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP