Pátek 18. února 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

83.
Návrh na odvolání člena Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Prosím opět, pane poslanče Kolovratníku, abyste nám sdělil podrobnosti.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky musíme postupovat podle zákona č. 551/1991, o VZP, kde je řečeno, že do 90 kalendářních dnů po ustavující schůzi nově zvolené Sněmovny se koná volba 20 členů Správní rady VZP. Členové se volí podle principu poměrného zastoupení politických stran v Poslanecké sněmovně. Logicky předtím, než ty nové členy navolíme, což je právě bod 85 a potom 86, musíme odvolat z funkce ty předchozí.

Tady jsme se dostali v čase trošičku na té časové ose do posunu, protože volební komise původně přijala to usnesení, a tedy návrh Sněmovny na odvolání už 11. ledna, ale z důvodů, které jsou vám všem známé, jsme se poté posouvali v čase a už skončilo to funkční období téměř všem členům. Bylo to dne 24. ledna.

Pokud souhlasíte, já jsem o tom takto informoval členy volební komise, postup jsme si vysvětlili, je korektní, tak pro stenozáznam a pro Sněmovnu pouze stručně uvedu, že v usnesení volební komise, v tom návrhu, je to číslo 30 ze dne 11. ledna, je pro Sněmovnu návrh na odvolání všech členů Správní rady VZP, ale v tuto chvíli už tam nejsou, funkční období jim skončilo, a pouze během minulého období došlo k jedné pozdější nominaci. V tuto chvíli tam zůstává pouze jeden člen, a to je pan Pavel Východský. Proto budu modifikovat návrh usnesení k hlasování - je to vlastně droboučká změna nebo formální změna - a bude navrženo odvolání člena Správní rady VZP pana Pavla Východského.

Než tak učiním, prosím paní předsedající o otevření rozpravy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, otevírám rozpravu a opět neeviduji žádného přihlášeného do rozpravy, takže ji končím, a poprosím vás tedy o zopakování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Návrh usnesení je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu odvolává z funkce člena Správní rady VZP pana Pavla Východského."

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Dám o tomto předneseném návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro přednesený návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 94 bylo přihlášeno 183 poslankyň a poslanců a z nich pro bylo 174, proti žádný, návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Prosím o ukončení tohoto bodu a otevření dalšího volebního bodu. Je to Odvolání člena dozorčí rady VZP.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, otevírám bod číslo

Aktualizováno 26. 1. 2024 v 15:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP