(10.50 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Pokud ten změnový zákon zůstane tak, jak je, to znamená ten změnový zákon je k jednorázovým plastům, tak nemám problém. Problém nastane tehdy, jakmile to pustíme do druhého čtení, tak uvidíte, kolik těch pozměňovacích návrhů najednou bude, ale nebudou mít vůbec nic společného s tím zákonem o jednorázových plastech, a to mně vadí.

Děkuji, ano, omlouvám se, tady to šumí, já se omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Opět požádám Sněmovnu o klid. V tuto chvíli konstatuji, že neeviduji žádnou faktickou poznámku. Jsme v obecné rozpravě, nikdo není přihlášen. Zeptám se, hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Rozhlížím se po sále, nikoho nevidím. Končím v tuto chvíli obecnou rozpravu.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Zeptám se, jestli má zájem paní ministryně životního prostředí? Nemá. Má zájem o závěrečné slovo paní zpravodajka Berenika Peštová? Nemá.

Musím konstatovat, že nepadl návrh na vrácení předloženého návrhu, nepadl návrh na zamítnutí, takže se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Zagonguji. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

Je tady návrh na odhlášení, takže si dovolím vás všechny odhlásit a požádám vás všechny, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Počkám ještě chvíli, až se ustálí počet přihlášených poslanců.

Nyní řeknu, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Zeptám se v tuto chvíli, navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nikoho nevidím, takže o tomto návrhu budeme nyní hlasovat.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo se zdržel hlasování?

V tuto chvíli konstatuji, že to bylo hlasování číslo 115, bylo přihlášeno 170 poslanců, pro bylo 170, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Zeptám se, má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Nikoho nevidím. V tuto chvíli, pokud nebyl tento sněmovní tisk přikázán dalšímu výboru, končím projednávání tohoto sněmovního tisku. Poděkuji paní ministryni životního prostředí, poděkuji paní zpravodajce.

 

Nyní dle schváleného programu přicházíme k bodu

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči
a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 72/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr zemědělství. Poprosila bych, zda by přišel ke stolku, který je určen pro předkladatele a zároveň zpravodaje. Měla jsem zde avizovaného pana poslance Kučeru, který se chce přihlásit ohledně zpravodaje pro první čtení, takže ho požádám, zda by přišel k řečnickému pultu.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, děkuji za slovo. Zpravodajem tohoto bodu, tohoto sněmovního tisku, měl být pan poslanec Pavel Bělobrádek, ale vzhledem k jeho nepřítomnosti to tak nemůže být učiněno. Proto navrhuji změnu zpravodaje tohoto sněmovního tisku, pana poslance Karla Smetanu.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Dobře. Budeme se muset s tímto návrhem vypořádat hlasováním, takže bych poprosila všechny poslance.

 

Budeme hlasovat o změně zpravodaje. Původně jím měl být Pavel Bělobrádek a je tu návrh na Karla Smetanu. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

V tuto chvíli zahajuji hlasování (číslo 116) o změně zpravodaje. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo se zdržel hlasování?

Děkuji všem poslancům za hlasování. Bylo přihlášeno 169 poslanců, pro bylo 146, nikdo nebyl proti, 23 se zdrželo. Návrh byl přijat.

 

To znamená, že zpravodajem pro prvé čtení byl schválen pan poslanec Karel Smetana, a já bych ho také požádala, zda by přišel sem k pultu, který je určen pro navrhovatele a zpravodaje.

V tuto chvíli bych tedy požádala, zda by předložený návrh uvedl ministr zemědělství pan Zdeněk Nekula, a poprosila bych pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl návrh novely zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči. Hlavním cílem předkládaného návrhu zákona je reagovat na nařízení Evropského parlamentu a Rady 216/429 ze dne 9. března 2016 o nákazách zvířat a o změně a zrušení některých aktů v oblasti zdraví zvířat, což je právní rámec pro zdraví zvířat, které je účinné od 21. dubna 2021. Toto nařízení navazuje na již existující evropskou právní úpravu v oblasti zdraví zvířat a představuje obecný právní rámec, který bude postupně vyplněn přijetím prováděcích nařízení.

Dalším cílem návrhu zákona je dokončit implementaci nařízení o úředních kontrolách, která byla předmětem poslední novely veterinárního zákona. Návrh zákona rovněž nad rámec adaptace uvedených nařízení doplňuje právní úpravu centrální evidence psů a stanoví související povinnosti chovatelů psů a soukromých veterinárních lékařů. Dále ruší povinnost chovatele, který chová včelstva, neprodleně po zjištění úhynu včelstev na stanovišti včelstev hlásit úhyn nad stanovený limit krajské veterinární správě a povinnost vyžádat si veterinární osvědčení k přemisťování včelstev mimo území kraje, což přispěje ke snížení administrativní náročnosti. Dále součástí návrhu zákona je například novela plemenářského zákona, která zohledňuje požadavky unijních nařízení.

Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře, že jste uvedl tento sněmovní tisk. Nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, a tím je pan poslanec Karel Smetana. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Smetana: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, vše podstatné jako předřečník už uvedl pan ministr, a proto bych si dovolil ho ve věci pouze doplnit.

Předkládaná novela veterinárního zákona byla projednána již minulou vládou 25. ledna 2021 a následně ji projednala i Poslanecká sněmovna v prvém čtení. Bohužel, legislativní proces v minulém období nebyl dotažen do konce, a proto je zde předkládán znovu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP