(11.00 hodin)
(pokračuje Karel Smetana)

Hlavním cílem zákona je provést transpozici nařízení Evropského parlamentu a Rady 2016/429, Právní rámec pro zdraví zvířat, které je účinné už od 21. dubna 2021. Nebudu zde opakovat slova pana ministra, ale spíš doplním body, které tady zatím nezazněly. Nad rámec této transpozice novela dále stanoví lhůtu, ve které je vývozce povinen požadovat předem vydání veterinárního osvědčení k vývozu kontrolovaného zboží do třetích zemí.

Součástí návrhu zákona je i novela zákona o správních poplatcích, která aktualizuje správní poplatky a jejich výši s ohledem na navrhované změny veterinárního zákona v oblasti zdraví zvířat a další požadavky vyplývající z aplikační praxe. Návrh zákona nepředpokládá zvýšení nároků na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty. Náklady na vytvoření a provoz centrální evidence psů budou hrazeny z rozpočtu Ministerstva zemědělství.

Doporučuji tento návrh zákona postoupit zemědělskému výboru jako garančnímu výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu poslanci a zároveň zpravodaji pro prvé čtení.

Protože nám předložený návrh uvedl pan ministr i zpravodaj, tak si dovolím otevřít obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli nevidím nikoho přihlášeného. Zeptám se, jestli se někdo hlásí do obecné rozpravy?

Vidím, že pan poslanec Kott, hlásí se z místa do obecné rozpravy. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, členové vlády, pane ministře, já bych zde chtěl znovu upřesnit to, že stávající novela zákona je textově shodná s novelou zákona, kterou předložilo minulé vedení ministerstva jako sněmovní dokument 1148. Vzhledem k tomu, že už dávno proběhla transpozice pro to, aby tato novela byla přijata, tak se klub ANO bude snažit, aby tento zákon byl co nejdříve projednán.

Co se týče jednotlivých chovatelů a jejich organizací, samozřejmě jsou tam věci, které jim pomůžou zjednodušit administrativní zátěž a které jasně vyspecifikovávají jejich práva a povinnosti. Takže souhlasím s tím, aby tento dokument byl propuštěn do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu poslanci Josefu Kottovi v obecné rozpravě. Zeptám se, jestli se hlásí ještě někdo další z místa do obecné rozpravy? Rozhlédnu se po sále a nikoho nevidím, takže v tuto chvíli končím obecnou rozpravu.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo ze strany pana ministra zemědělství? (Ne.) Není. Zeptám se, jestli chce závěrečné slovo pan zpravodaj pro prvé čtení? (Ne.) Také ne.

Musím tedy v tuto chvíli konstatovat, že nepadl návrh na vrácení předloženého návrhu k dopracování, nepadl návrh na zamítnutí, budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům. Zagonguji. V tuto chvíli budu konstatovat, že nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru jako garančnímu. Zeptám se v tuto chvíli, jestli navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nikoho nevidím, takže v tuto chvíli přistoupíme k hlasování.

 

Přečtu tedy návrh na usnesení: Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru jako garančnímu?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Hlasování číslo 117, bylo přihlášeno 172 poslanců, pro bylo 157, nikdo nebyl proti, 15 se zdrželo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? V tuto chvíli nikoho nevidím.

Konstatuji, že končím projednávání tohoto sněmovního tisku. Poděkuji panu ministrovi zemědělství a panu zpravodaji.

Nyní dle schváleného programu se dostáváme k bodu číslo

 

78.
Vládní návrh zákona o panevropském osobním penzijním produktu
a o změně souvisejících zákonů (zákon o panevropském osobním penzijním produktu)
/sněmovní tisk 61/ - třetí čtení

Děkuji panu ministrovi zdravotnictví (správně financí) a paní zpravodajce garančního výboru, že zaujali místa u stolku zpravodajů. Poprosím v tuto chvíli pana ministra financí, pana Zbyňka Stanjuru, o úvodní slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, už jsme ve třetím čtení. Já jsem ten návrh zákona podrobněji představil v prvním a druhém čtení, tak jenom připomínám, že se jedná o dobrovolný produkt, panevropský penzijní produkt, který rozšiřuje paletu možností, které získávají občané České republiky i ostatních členských států Evropské unie. V průběhu druhého čtení nepadl žádný pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Poprosím v tuto chvíli paní zpravodajku garančního výboru, paní poslankyni Barboru Urbanovou. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Omezím se jenom na přečtení usnesení garančního rozpočtového výboru, které jsme přijali 9. února. My jsme na výboru návrh projednali. Jsem přesvědčena, že i teď všichni víme, o čem se případně bude hlasovat. Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení a navrhli jsme i proceduru. Takže za mě zatím takto.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: K tomu se určitě dostaneme. Musím konstatovat, že tady ale padl u tohoto sněmovního tisku návrh na zamítnutí, který je uveden ve sněmovním tisku 61/2 a který byl doručen dne 26. ledna 2022.

V tuto chvíli si dovolím otevřít rozpravu, protože jsme tady měli již úvodní slova. Zeptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy? Vidím pana poslance Hrnčíře, poprosím ho, aby přišel k řečnickému pultu. Pan poslanec Jan Hrnčíř. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nevím, jestli paní zpravodajka chce něco technického. (Až po vás.) Dobře. Vážené kolegyně a kolegové, i když tady některé argumenty k tomuto produktu nebo řekněme tisku, který má zavádět do praxe nařízení o panevropském osobním penzijním produktu, už zazněly, já považuji stále tento - já jsem to označil plevelem z Evropské unie, který nám sem opět spadl, považuji to opět za normu naprosto nadbytečnou.

My tady skutečně potřebujeme penzijní reformu, to je pravda, ale tato komplikovaná novela, tento komplikovaný tisk, nám v podstatě nic pozitivního nepřinese. Musíme řešit problematiku penzí a stárnutí populace na národní úrovni a tyto eurofederalizační projekty nám v žádném případě nemohou pomoci. Ono dalším takovým eurofederalizačním projektem je i unie finančních trhů, to je bod 17, to bude za chvíli, k tomu se také vyjádřím.

Evropská komise v odůvodnění tohoto návrhu nařízení deklarovala, že navrhovaná právní úprava má za cíl položit základy pro bezpečnější, nákladově efektivnější a transparentní trh dobrovolných penzijních úspor spravovaných v evropském měřítku. Jsem přesvědčen o tom, že komerční pojišťovny, které dneska nabízí penzijní produkty, tak si klienti mohou vybrat ze široké škály, a myslím si, že není úplně potřeba tyto věci zavádět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP