(9.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Dovolím si ještě jeden citát na závěr, respektive definici chudoby: "Chudoba je stav hmotné nouze. To znamená, že lidé nemají dostatek prostředků k zajištění své existence v dané společnosti." A definice pokračuje: "Vlastní řešení chudoby závisí na možnostech a podmínkách ekonomické prosperity a na etických principech každé společnosti."

Znovu na vás apeluji, situace je vážná. Možnosti a podmínky ekonomické prosperity máme, jsme šestou nejméně zadluženou ekonomikou v Evropské unii. Naproti tomu v okolních krajinách politické reprezentace řeší aktuální situaci mnohem razantněji. Nechce se mi věřit, že problémy u nás jsou v etických principech naší společnosti. Pojďme to vyřešit lépe, nástroje máme. Zbavte se prosím ješitnosti a znovu předložte návrhy naší vlády, které jste stáhli. Pak lidem společně můžeme skutečně pomoci. My jsme připraveni v opačném případě, že tak neučiníte, ale apelujeme na vás, ty návrhy jsou připravené, vaše vláda je stáhla z programu Poslanecké sněmovny. My je máme v opačném případě připraveny jako poslanecké návrhy a podáme je znovu a nepřestaneme o tom mluvit, protože tady není v problémech jenom 20 000 domácností, které si zatím požádaly o příspěvek na bydlení. Tady je v problémech celá společnost, podnikatelé, živnostníci a další, kteří jsou samozřejmě dnes nejzranitelnější a mají největší problémy. Takže to prosím zvažte a vraťte se k razantnější pomoci, jako to po našem vzoru, po vzoru naší vlády, dělá celá řada zemí Evropské unie. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní předsedkyně. A nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda klubu hnutí SPD Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobré ráno všem. Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, jsem přesvědčen, že tato schůze, kterou svolalo hnutí ANO, je nesmírně důležitá, protože ten problém, který se na nás valí s energiemi, s cenami energií, se dotkne úplně každého a úplně všeho, jak fyzických osob, tak právnických osob. A já se obávám, že pokud budeme v této situaci ještě nějakou dobu nečinní, tak to může znamenat chudobu České republiky, která bude možná srovnatelná, nebo bude ještě daleko horší, než jsme na tom byli před rokem 1989.

Mám-li hovořit o vládní pomoci lidem zasaženým rostoucími cenami energií, musím začít samozřejmě od popsání příčin růstu těchto cen s tím, že astronomický růst cen energetických komodit spojený i se sérií krachů jejich dodavatelů a hlavně jejich drtivě negativním dopadem na české občany, domácnosti a firmy považujeme v hnutí SPD za aktuálně jednoznačně nejvýraznější sociálně-ekonomický problém České republiky a jejích občanů. Je to problém, který bohužel nezmizí, je to problém, který neskončí ani zítra, ani za měsíc, ani za rok. Proto je důležité se jím velmi vážně zabývat. A upozorňujeme na to už dlouho.

Ale zpět k příčinám dramaticky rostoucích cen energií. Prakticky všechny z nich jsou spojeny s naším členstvím v Evropské unii, respektive s některými jeho aspekty, a s neochotou naší vlády se jim vzepřít a opravdově je začít řešit. Patří sem především naše účast v jednotném energetickém trhu Evropské unie, naše participace na nesmyslném a spekulativním systému obchodování s takzvanými emisními povolenkami, konkrétně jde o evropský systém obchodování s emisemi ETS, a o souhlas předchozí i současné české vlády se šíleným plánem snižování emisí a likvidace tradičních energetických zdrojů, zvaným Green Deal. Ale k tomu obchodování s emisními povolenkami se konkrétně ještě dostanu.

Současná situace vysokých cen elektřiny, plynu a energie má tedy několik zdrojů. Patří sem i odstavování jaderných a uhelných energetických zdrojů bez ekvivalentní náhrady, protože větrné a fotovoltaické zdroje z povahy věci jejich plnohodnotnou náhradou nejsou ani náhodou. V určitých ročních a klimatických obdobích navíc musí být jejich výkon do velké míry nahrazován plynovými elektrárnami, což vede k růstu spotřeby zemního plynu a dle zákona nabídky a poptávky také k výraznému růstu jeho ceny. Ve státech Evropské unie, včetně České republiky, je dalším zdrojem růstu cen energií astronomický růst ceny takzvaných emisních povolenek, které se staly kromě proklamovaného prostředku pro tlak na snižování emisí hlavně nástrojem pro investování a pro masivní finanční spekulace. V podstatě se dá říct, že emisní povolenky mají se životním prostředím už velmi málo společného. Investují do nich například americké penzijní fondy, spekulanti a podobně a my a náš průmysl živíme tyto spekulanty a různé fondy, které do nich investují.

A opět, tím, že tyto povolenky mají vést k vytlačování uhelných zdrojů produkce energií, stimulují růst spotřeby a ceny plynu, přičemž dalším problémem je zde to, že růstem cen emisních povolenek se zvyšuje nejen cena elektřiny vyrobená z uhlí, ale také z plynu. Cena emisních povolenek v Evropské unii se nyní pohybuje těsně pod hranicí 100 eur za tunu CO2, přičemž dle prognóz Evropské unie se měla tato cena v roce 2025 pohybovat okolo 26 eur a v roce 2030 pak okolo 30 eur za tunu CO2. A tak se ptám, kde udělali soudruzi v Bruselu chybu? Mimochodem od začátku loňského roku se jedná o zvýšení o více než 200 %. A oproti roku 2020 jde už o čtyřnásobný nárůst.

K těmto vysokým cenám povolenek ovšem přispívá nejen zdražování plynu, ale také finanční spekulanti. Tyto povolenky jsou totiž volně obchodovatelné, což je naprostá nehoráznost s tragickými dopady, jak vidíme v přímém přenosu. A na tomhle se přece nebudeme podílet. Vždyť jde o šílenou ideologickou regulaci nedozírnými následky. Emisní povolenky jsou jakýmisi novodobými odpustky zeleného eurounijního náboženství, přičemž za jejich vysokou cenu má nejvyšší odpovědnost opět Evropská unie, která každoročně vydává těchto povolenek záměrně zcela méně a méně. Velký vliv na růst cen energetických komodit má i to, že v Evropské unii existuje velký tlak na přechod od dlouhodobých smluv pro nákup plynu k nákupu na takzvaném okamžitém trhu na plynové komoditní burze v Rotterdamu. To v případě přebytku plynu vede k jeho nižším cenám. Problém ovšem nastává v krizové době, kterou zažíváme nyní. Zodpovědné vlády, například ta maďarská nebo srbská, to vyřešily po svém. Uzavřely dlouhodobé, několikaleté kontrakty na dodávky plynu s ruskou společností Gazprom, a tak zajistily svým občanům několikanásobně nižší cenu této komodity, než tomu je a bude v případě občanů České republiky.

Odstavování jaderných a fosilních zdrojů a stále větší spoléhání se na takzvané obnovitelné větrné a fotovoltaické zdroje vede hlavně v zimním období k nedostatku dostupného výkonu a k ohrožení stability elektroenergetické sítě. Nevím, jestli to víte, ale takový příklad, například ve Švédsku, ve švédské státní televizi minulou zimu vystoupili moderátoři a řekli, že prosí hlavně dámy, aby přestaly prát a luxovat v zimě, kdy se teplota dostane pod minus 20 stupňů, protože je obrovský nedostatek elektrické energie v závislosti na tom, že Švédsko zrušilo také své jaderné elektrárny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP