(10.00 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Takže to je shrnutí teď těch věcí, které proběhly. Samozřejmě je pro nás velmi důležité - a tady jsem rád za veškerou součinnost, podporu, médií i některých vás, kolegyň a kolegů, kteří tu formu pomoci sdílíte na sociálních sítích, abychom s lidmi komunikovali - aby lidé dostali tu informaci, kde a jak mohou o tu podporu požádat. My v té věci jsme aktivní, udělali jsme oslovení přes úřady práce na klienty, které úřady práce mají. Teď rozjíždíme tím, že budeme rozesílat výplatu, výměru, nových důchodů, tak vůči všem poživatelům důchodů v České republice kromě té výměry půjde i informace o tom, kam, jakou formou se mohou obracet a jakou formu pomoci mohou očekávat. Což je zhruba někde ke třem milionům lidí. Dále jsme v únoru po dohodě s Českou poštou udělali oslovení všech domácností, které dostávají SIPO, tak i oni dostali tu informaci. Pracujeme také se sociálními sítěmi a s inzercí. Vidíme data na té naší online kalkulačce, kdy více, než 280 000 lidí tu kalkulačku využilo. Takže i oni mají tuto informaci o tom, že nějakým způsobem už si modulovali, jakou formu pomoci by případně oni mohli získat. Nabízíme i jednoduchý formulář, který mohou lidé vyplnit z hlediska zplnomocnění tak, že ti, kteří mají problém nějakým způsobem s vyplněním, podáním té žádosti, mohou to zplnomocnění dát například svým dětem, vnoučatům. Snažíme se i v tomto hledat ten klientský a lepší přístup.

To jsou všechno věci, které běží. Snažíme se, aby se ta informace se k lidem dostala opakovaně, aby opravdu se nebáli, neměli žádný stud, ostych, ale prostě když mají problém s tím zaplacením, aby tu podporu a formu, která byla zvolena, využili. Nejsme tady limitováni žádným finančním objemem. Jasně jsme jako vláda řekli: všem, všem, kteří tu podporu a pomoc budou potřebovat, tak ji poskytneme. Je to pro nás opravdu důležité a děláme maximum pro to, aby se tak stalo i ve spolupráci s obcemi, městy. Mnoho starostů se snaží aktivně i přes své kolegy na těch městech a magistrátech oslovovat ty občany, kteří tu pomoc potřebují. Na všechny obce a města ta informace včetně těch informačních letáků šla.

Takže tolik k té aktuální agendě, která v tento okamžik a v těchto dnech opravdu funguje a běží. Já se možná dostanu krátce i k tomu řešení středně- a dlouhodobému. Je samozřejmě pro nás důležité - (Silný hluk v sále. Odmlčuje se.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, pane ministře, myslím, že nastal klid v sále. Ale samozřejmě poprosím kolegyně a kolegy, aby kdyžtak zůstali v předsálí.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Samozřejmě je pro nás důležité, aby ti lidé dokázali udělat taková opatření ve svých domácnostech, že dokážou snížit (?) ty energetické úspory, dokážou se například zabezpečit jiným energetickým zdrojem. Proto jsem oslovil i paní ministryni životního prostředí, jak upravit dotační podmínky a přiblížit je i lidem, kteří jsou dneska například žadatelé příspěvku na bydlení, aby i nízkopříjmové domácnosti, domácnosti, které mají problém s tím, aby dosáhly na ty běžné podmínky dotačních titulů, abychom hledali cesty, jak ty podmínky upravit, jak zlepši kofinancování, aby tito lidé měli šanci opravdu se dostat do té situace, že budou mít dům zateplený, budou mít v budoucnu fotovoltaiku na střeše, využít třeba tepelné čerpadlo. Tohle má smysl. Dlouhodobě nepřispívat těm lidem každý měsíc nemalou částkou ze státního rozpočtu, ale najít cestu pro ně jasného, dlouhodobého, smysluplného řešení. To znamená, aby oni sami byli více energeticky soběstační, aby oni snížili dlouhodobě náklady na své energetické potřeby ve svých domácnostech nebo bytech. To je nějaká cesta, kterou bychom chtěli více využít a více směřovat.

Já si dovolím ještě potom poznámku na některé kritické poznámky, které tady zaznívaly. Je velkou škodou - a já jsem byl v minulém volebním období členem hospodářského výboru - že tady se dva a půl roku čekalo na velkou novelu energetického zákona, která by opravdu lépe řešila právě i otázku dozoru nad energetickým trhem, která by byla určitou pojistkou a prevencí. Aby se nestalo to, co se loni na podzim stalo. Myslím si, že to je škoda, že se tady promarnil tento čas. Bylo to v plánu, měla se ta novela udělat. Chápu, že přišel covid. Doufám, že se podaří dohnat tento dluh, který tady z minulosti je.

Je potřeba také připomenout to, že za ty poslední čtyři roky se nepodařilo ve větší míře nastartovat podporu obnovitelných zdrojů opravdu pro široké spektrum domácností. Když se podíváte, kolik bylo těch domácností podpořeno, jsou to ročně stovky. Ta ambice má být, že opravdu dáme šanci těm lidem, kteří mají střechy, fasády, kde ta fotovoltaika může být, tak aby tam byla. Aby to nebyla výsada bohatých, výsada těch, kteří prostě si tohle, jak se říká, vyběhají, vydupou, ale opravdu pro široké spektrum domácností v České republice byla dosažitelná fotovoltaika, byly dosažitelné obnovitelné zdroje za rozumných podmínek, aby dokázaly ten potenciál, který v České republice je, tyto domácnosti lépe využívat.

Takže k tomu se určitě budeme snažit směřovat. Vláda to má v programovém prohlášení. Vláda má v programovém prohlášení i ty věci, které souvisí s tím transparentním, řekněme bezpečnějším energetickým trhem. Samozřejmě jednali jsme o tom na vládě opakovaně. I pan premiér vnímá důležitost hledat to řešení nejenom na úrovni národní, ale i na úrovni Evropské unie. Protože energetická bezpečnost i cenová dostupnost energií je extrémně důležitou věcí pro to, abychom jako Evropská unie, jako Česká republika bezpečně fungovali, nebyli nikomu vazalem. Tyto věci budou určitě strategickými otázkami nejenom v národní, ale i v zahraniční politice. Protože tady máme už mnoho momentů, ze kterých je potřeba se poučit, a ty chyby neopakovat. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan předseda Tomio Okamura. Poté pan ministr Jozef Síkela a vnímám, eviduji, že se s přednostním právem poté hlásí pan předseda Andrej Babiš. Tolik shrnutí pořadí. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes byla svolána mimořádná schůze Sněmovny, aby se projednala pomoc lidem zasaženým rostoucími cenami energií a podporou (podpora?) podnikatelským subjektům v souvislosti s výskytem koronaviru. Za SPD požadujeme, aby vláda pětikoalice Petra Fialy zlevnila lidem elektřinu, energie, pohonné hmoty a potraviny po vzoru Polska, Maďarska a Slovenska. Fialova koalice - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN - se k řešení těchto problémů dlouhodobě staví zády. Vláda nepředstavila žádný plán opatření proti inflaci, rostoucím cenám energií a potravin. Vlády Maďarska, Polska a nově také Slovenska přitom byly schopné nalézt včas účinnou pomoc. Polská vláda od 1. února na půl roku zavedla nulovou sazbu DPH pro základní potraviny. Nulovou daňovou sazbu mají navíc od února do července i umělá hnojiva, jejichž cena má také přímý vliv na ceny potravin. V Maďarsku byly dočasně zmrazeny úrokové sazby u hypoték a byly stanoveny stropy cen pohonných hmot a ceny některých základních potravin. Toto je podle SPD cesta, jak pomáhat občanům, aby nemuseli nakupovat v Polsku.

Slušní a pracující občané musí kvůli vládě platit čím dále vyšší daně, ale nepřizpůsobiví i nadále dostávají neadresné sociální dávky téměř na všechno. Tento systém SPD odmítá.

A k tomu je tady dokola a dokola ta otázka, na kterou stále nedostávám odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP