(10.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vláda Petra Fialy je u moci už několik týdnů, ale ve skutečnosti už čtyři měsíce mají ve Sněmovně většinu, takže nikomu z nich nebránilo, jejich poslancům, aby už i před důvěrou vlády podali poslanecké návrhy, a mohli jsme tady probrat už řešení zdražování. Tato vláda ale nepředložila pro občany vůbec nic. Vy nemáte žádné řešení na zdražování energií, potravin a pohonných hmot v České republice. Kvůli vládě Petra Fialy a této pětikoalice, která tady zdržuje zákony, jako je pandemický zákon, a zdržuje občany a zdražuje občanům životy, protože mezitím místo aby vláda řešila zdražování, tak lidem chodí další a další složenky, takže tato vláda se přímou úměrou podílí na tom, že vytahujete lidem peníze z kapes úplně zbytečně. A znovu tady dávám to srovnání s polskou, maďarskou a nově i slovenskou vládou. To znamená, ta neschopnost této vlády jakkoli pomoci lidem vyřešit zdražování, ta už je do očí bijící dokonce i ve srovnání se zeměmi Visegrádské čtyřky, dokonce i se zeměmi v našem regionu.

Vy byste měli říct skutečně úplně upřímně, a já vás k tomu tady už opakovaně vyzývám, měli byste říct, že nechcete řešit zdražování, nechcete pomoci občanům nebo nemáte řešení na zdražování. Ale to je na okamžitou demisi. Protože lidé nemají čas čekat na nějakou neschopnou vládu, která dokonce nemá ani podporu u svých vlastních senátorů v Senátu. Takže vůbec dokonce není jisté, jestli vy dokážete prosazovat své vlastní návrhy.

Viděli jsme to tady dneska ráno, kdy kolem třetí hodiny ráno jsme měli hlasovat o vládním pandemickém zákonu, který vy jste předložili v legislativní nouzi, to znamená, řekli jste, že na něj spěcháte, to znamená i za cenu protiústavního jednání v legislativní nouzi jste to předložili. No a když se mělo dneska ráno konečně hlasovat ve tři hodiny, tak jste zjistili, že nemáte dostatek vašich vládních poslanců na to, abyste přehlasovali senátní veto. Bylo vás tady 97 a potřebovali jste 101 poslanců na přehlasování senátního veta. A vy jste je tady neměli. To znamená, to je neuvěřitelná blamáž, protože vaši poslanci vládní prostě nepřišli do práce. Už se to stalo podruhé. To znamená, vy tak prodražujete to fungování Sněmovny, to je úplně neuvěřitelná situace, že vy předložíte zákon v legislativní nouzi a pak, když přijde po x hodinách na hlasování, tak o něm nemůžeme hlasovat, protože vaši poslanci nepřišli do práce a zjistili jste, že tady nemáte tu potřebnou většinu 101, a proto jste tady navrhli odložení hlasování až na pátek v jednu hodinu. Problém bylo to - já jsem tady navrhl, aby se o tom pandemickém zákonu hlasovalo podle plánu. Hned. Aby se o tom hlasovalo hned, ale vy jste hned hlasovat nechtěli. Takže jestli tady na mě bude někdo reagovat, tak to zase budou lži na lži a výmluvy na výmluvy, protože já jsem navrhl hlasovat hned, hlasovat se mohlo hned, ale vy jste hned hlasovat nechtěli, protože jste tady neměli dostatek poslanců.

No a podobně je to s tím zdražováním, podobně je to s řešením cen energií, potravin a pohonných hmot. Je to další selhání na selhání a tvrdě na to doplácí všichni občané. Ovšem tragédie je, že na to kvůli vaší vládě doplácí i voliči SPD, kteří na tuhle neschopnost vaši vyřešit cokoli pro občany České republiky, už toho začínají mít dost. Už toho začínají mít dost.

A já bych chtěl opravdu z tohohle pohledu připomenout, že pan premiér Petr Fiala slíbil v médiích v prosinci, že do konce prosince představíte plán na vyřešení zdražování energií v České republice. Vaše vláda nepředstavila nic. Máme polovinu února, dva měsíce utekly, vám to vyhovuje, protože kvůli této pětikoalici jste si navýšili platy politiků o šest procent, no tak kam byste pospíchali? Problém je, že občanům životy pouze zdražujete. Přichází jim drahé složenky za elektriku, za plyn, ale pomoc není žádná. Nic. A místo toho tady aby vládní koalice řešila zdražování, a vyřešila ho hlavně, vyřešila to zdražování, jako ke konkrétním krokům už přistupují, jak jsem říkal, země kolem nás, tak místo toho tady jako prioritu protlačujete pandemický zákon. Ale když mělo přijít na hlasování, tak jste zase nepřišli do práce, zase, opakovaně, protože už se to opakovalo u stavebního zákona, kdy to bylo v pátek odpoledne, všichni si na to pamatujeme, v lednu, a protože vaši poslanci vaší pětikoalice už jeli domů, tak vás tady bylo málo a opozice vás přehlasovala. Vy vůbec nechcete pracovat. Vy jste prostě, vaši vládní poslanci šli spinkat, hezky se vyhajat, asi se vyhajají a vyspinkají až v pátek 13 hodin, takže ten váš zákon, který vy protlačujete v legislativní nouzi, tak najednou už nepospíchá ten váš zákon, najednou už nemáte spěch, takže se klidně může hlasovat za dva dny v uvozovkách nebo za den, protože prostě vaši poslanci tady nejsou, už chtěli jít domů. Takže to je opravdu otřesná záležitost. Otřesná záležitost.

A k tomu, jakým způsobem vy tady prodražujete tu práci Sněmovny. Vy totiž neprodražujete jenom práci Sněmovny (od koaličních poslanců se ozývá volání, bouchání do lavic, potlesk), vy prodražujete práci všem občanům České republiky. No, ano, tleskáte tomu, že jste udělali jedno místo místopředsedy Sněmovny navíc za 20 milionů korun za volební období? To přece ví celá republika, že prodražujete práci Sněmovny. (Hluk a potlesk od poslanců koalice.) Není to náhodou tím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím bez pokřikování.

 

Poslanec Tomio Okamura: Kvůli vašemu návrhu zákona, resp. kvůli vašemu nenávrhu, kvůli tomu, že jste nic neudělali, tak kvůli vládní pětikoalici stouply platy politiků o šest procent! Takže jste si zatleskali sami sobě. Obrovským způsobem prodražujete i práci Sněmovny a odmítli jste i v rámci toho hlasování návrh SPD na zamrazení platů politiků na celé volební období. Vždyť od 1. 1. letošního roku, od 1. ledna, se zvýšily platy politiků o šest procent, kvůli vládní pětikoalici. Ví to celý národ a vy se tomu ještě tady smějete, což taky všichni slyšeli. Vy se smějete občanům do obličeje. Dobře, že jste si zatleskali a smáli, vysmáli jste se občanům do obličeje úplně, všichni to slyšeli, za to, že jste si sami sobě zvýšili platy, a smějete se občanům do obličeje. Je to neuvěřitelný chování úplně, je to opravdu neuvěřitelná arogance, je to neuvěřitelný opojení mocí. A já si myslím, že je to úplně neuvěřitelný. A vůbec se nedivím, že vládě Petra Fialy už klesají preference, což jsme viděli i průzkum na serveru televize Nova, že už vám to klesá, na 26 % že vám lidi věří, což pár týdnů po volbách je opravdu z mého pohledu špatný výsledek. Ale ten sestupný trend je potřeba si tady pojmenovat, je potřeba o něm mluvit, o tom, jak klesá důvěra vlády. Já se tomu ani nedivím, protože lidem chodí čím dál zdražující se složenky, zdražuje se jídlo, a vy si přidáte nová tři místa ministrů z 15 na 18, na jejich sekretariáty teď ve státním rozpočtu vyčleňujete desítky milionů korun navíc sami pro sebe, přijímáte pro ten servis, pro ty sekretariáty, pro ty tři nové, nepotřebné ministry 70 dalších pracovníků, lidé to vidí, a přitom slušným lidem nepomáháte vůbec v ničem. To je přece úplně jasné.

Ale znovu se chci zastavit přece jenom u toho momentu, jak jste se teď vysmáli občanům, a ještě že to bylo nahlas, když jsem hovořil o tom, že kvůli vaší koalici, kvůli tomu, že vy jste si přidali, kvůli vám se zvýšily plat politiků o šest procent, že jste zamítli návrh SPD na zamrazení platů politiků. Jako ta arogance, že se dokonce nahlas dokážete lidem smát, to je opravdu šílená záležitost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP