(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Je zcela zjevné, zejména i na základě živnostníků a nejrůznějších podnikatelských asociací, že se ministerstvo přes opačné proklamace snaží kompenzace a finanční odškodnění podnikatelům zkrátit co nejvíce, a to bez jakéhokoliv morálního, ale i ekonomického a národohospodářského oprávnění. Naprosto mimo meze jakékoliv slušnosti a pochopení jsou některá vyjádření, či řekl bych spíše výhrůžky z vládních řad vůči podnikatelům v tom smyslu, že jde už o poslední pomoc, která jim bude v souvislosti s dopadem vládních omezujících opatření poskytnuta, a že si prý mají rozmyslet, zda budou i nadále pracovat a podnikat ve svých oborech, protože vláda je nehodlá udržovat na jakési transfuzi. To je absolutní nehoráznost, zejména od vlády, kterou tvoří subjekty falešně se vždy tvářící jako ti, kdo stojí na straně českých živnostníků a podnikatelů.

Tady bych rád zdůraznil, ale pan ministr Síkela to stoprocentně ví, že páteří ekonomiky nejsou montovny, nadnárodní montovny. Až se jim tady přestane líbit, tak prostě odejdou, a to ani nemluvím o tom, že vyvádí daně často do zemí, kde jsou výhodnější daňové podmínky. Je to ten Kypr například. Ale právě páteří ekonomiky jsou živnostníci. Ti nikam neodejdou. Ti tady musí žít, jsou to malí živnostníci a malé české firmy, ti jsou páteří ekonomiky. To nejsou nadnárodní korporace, které se dokážou sbalit a odejít někam pryč a je jim Česká republika ukradená, protože jejich cílem je pouze získat a vyždímat podmínky v České republice. Takže stát by měl podporovat živnostníky a malé české podnikatele, kteří platí daně v České republice a žijí tady s námi v České republice. To je ta páteř ekonomiky, a mimochodem, ale to určitě pan ministr taky ví, takové ty základní ekonomické poučky, že i v případě krize je to i protikrizový přístup, protože když se vám tedy sbalí pár nadnárodních korporací a ekonomika bude závislá na nadnárodních korporacích a odejdou, tak samozřejmě ekonomicky to způsobí kolaps, ale když podpoříme živnostníky, kteří se věnují různým oblastem činností, nikoliv se čistě například orientovat na automobilový průmysl.

To je také mimochodem téma, které bych někdy od pana ministra rád slyšel, co s tím hodlá dělat, protože ta v podstatě docela jednostranná orientace na automobilový průmysl v okamžiku, že Evropská unie tlačí Green Deal a podobně, tak u nás řada lidí pracuje v automobilovém průmyslu, nebo se tady vyrábí komponenty, je to prostě obrovská část českého exportu, tak jaký je vlastně plán vlády a ministerstva hospodářství, jakým způsobem vlastně zabránit destabilizaci českého průmyslu, jakým způsobem prostě diverzifikovat tu českou výrobu a český průmysl, abychom stáli na víc nohou a i v souvislosti s tím zeleným šílenství z Evropské unie abychom zachovali tu českou ekonomiku a české hospodářství nějakým způsobem stabilně. To taky vůbec od vlády neslyším, tyto informace, ale ono, jak víme, není vůbec na nic čas, už není čas, protože nějakým způsobem diverzifikovat ten průmysl a hospodářství, to je věc samozřejmě na x let, to není, že si tady luskneme a najednou tady budeme mít jinou strukturu.

Takže zpátky k tomu, že ti živnostníci a podnikatelé, právě ty malé a střední firmy a živnostníky je potřeba podporovat. Já bych tady chtěl požádat pana ministra Síkelu, aby to kdyžtak ve svém vystoupení, jestli půjde vystoupit, taky zmínil, protože tady bych se rád shodl s panem ministrem, kdo je tedy tou prioritou a že se tady o ty lidi musíme postarat, ať si o nich někdo myslí cokoliv kdokoliv, my je v SPD podporujeme, ale to jsou ti, co tady budou žít se svými rodinami, pracovat tady, a hlavně je tam taky, že se každý věnuje různým těm oblastem činností, a to je samozřejmě důležité i v případě krize, nebýt závislý pouze na jednom segmentu.

Protože pokud vláda Petra Fialy do budoucna už úplně odmítá pomáhat podnikatelům, přestože stále trvá platnost některých omezujících opatření, lze jednoznačně očekávat mimo jiné toto: hromadné, v některých oblastech doslova masivní a plošné propouštění zaměstnanců těchto podnikatelů, ztrátu pracovních míst, nárůst zaměstnanosti a nápor na veřejné finance v oblasti výplaty pojistných i nepojistných dávek, nárůst počtu konkurzů, insolvencí a exekucí, propad tisíců lidí do dluhových pastí, zánik tisíců živností. A to přeci nechceme. My to za SPD nechceme. Proto se na to ptám, co s tím hodlá vláda dělat. Když si uvědomíme, že tato vláda nesmyslně ukončila program Antivirus B, který byl zaměřen právě na podporu zaměstnanosti v oborech postižených omezujícími opatřeními, jde doslova o smrticí kombinaci a bude nezbytně nutné v takovém případě okamžitě aktivovat takzvaný kurzarbeit.

Tato vláda se často ohání západními vzory, zejména německými, ale pouze tehdy, když se jí to hodí. Ale právě v situaci, o které hovoříme, by se naše vláda v Německu inspirovat mohla, například programem Neustarthilfe, což i já, který neumím německy, si to umím přeložit, že je to nový start pomoci, jestli překládám správně, protože jsem si tuhle, ale to už je dávno, na střední škole, prolistoval nějakou učebnici němčiny, takže tento program na pomoc s novým startem, na pomoc podnikatelům, který bude v Německu fungovat ještě po celý rok 2022 a týká se právě adresně těch oborů, které byly postiženy nařízeními o zákazu vstupu neočkovaným občanům do příslušných provozoven obchodů a služeb. Ale to bychom asi po naší nekompetentní a arogantní vládě chtěli příliš.

Hnutí SPD říká jasně, a v tomto smyslu i pracuje: vážíme si našich živnostníků a podnikatelů, kteří jsou onou pověstnou solí země, motorem jejího hospodářství a zaměstnanosti a základní oporou systému veřejných daňových příjmů.

Teď mi dovolte úplně závěrem. Pakliže vládní koalice dovolí schválit program této schůze Poslanecké sněmovny, abychom se skutečně mohli dobrat k řešení toho zdražování, a já myslím, že to spíš nedovolíte, protože žádné řešení na zdražování nemáte, tak vlastně co byste tady logicky diskutovali, ale kdybyste náhodou chtěli diskutovat naše řešení, tak já bych rád navrhl tři usnesení, o kterých bychom v takovém případě hlasovali, ale to lze o nich hlasovat, až pakliže dovolíte schválit program této schůze:

I. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně vypracovala a předložila novelu zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2022, která by umožnila čerpat tuto finanční pomoc živnostníkům a podnikatelům postiženým dopady vládních omezujících opatření i za období po 31. lednu letošního roku.

II. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky a Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby urychleně našim živnostníkům a podnikatelům předložily a také zveřejnily realistické a široce dostupné, nikoliv nereálné a diskriminační, speciální podpůrné programy na pomoc živnostníkům a podnikatelům v oborech, které v roce 2022 byly a nadále jsou postiženy vládními omezujícími opatřeními, například nařízeními o maximálním počtu osob, které se mohou účastnit vybraných akcí například v oblasti kultury či sportu.

III. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby její prioritou při pomoci živnostníkům a podnikatelům postiženým omezujícími opatřeními byla ochrana zaměstnanosti a pracovních míst českých občanů.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s přednostním právem je přihlášen pan ministr Síkela. Pane ministře, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, doufám, že se tady srovnám lépe než minule, za což jsem byl kritizován.

Zaznělo tady ze stran mých předřečnic a předřečníků mnoho slov s mnoha přívlastky. Dalo by se říct, že to byla slova krásná, lákavá, vábivá, někdo by možná řekl dokonce lasiččí. Já bych řekl, že mnoho z nich bylo slovy velmi populistickými. Opakovalo se tady pomoc, podpora, dotace, utrácet peníze, rozdávat, kompenzace. Byl jsem vyzýván, abych byl aktivní, pochopil jsem, že být aktivní znamená rozdávat. A zazněly tady i odborné pojmy, dokonce ze strany lidí, od kterých mě to překvapilo. Paní bývalá ministryně Schillerová mluvila o pádivé inflaci, pan Okamura mluvil o národohospodářských opatřeních. Já jsem si nejdřív myslel, že jsem úplný pitomec, ale pak jsem zjistil, že jsou to, třeba ze strany paní bývalé ministryně, ti stejní lidé, kteří tady vládli v minulých letech a kteří jsou přímo zodpovědní za tu situaci, ve které se naše ekonomika nachází. (Potlesk poslanců koalice.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP