(11.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale my nevyjednáme vůbec nic. Proč? No protože jsme všechno prodali. Transgas je pryč. Unipetrol - Dlouhý to prodal za dolar. Innogy patří komu? No Maďarům, 70 % distribuce trhu. Proč to nemáme? Voda je pryč a ten ČEZ. Včera jsem tweetoval a minoritáři křičeli. Ano, Slováci zmrazili ceny energií na tři roky. Jak je to možné, i když je tam privátní investor v těch elektrárnách? No protože to dostane nazpátek ta firma. A my nemáme 100 % ČEZu. No proč? Protože ODS to dala do kuponky. Proto nemůžeme nic dělat. Ale vy jste s ničím nepřišli. Co dělají ostatní státy? Stropují, dávají limity a hlavně snižují DPH.

Takže vy tady podsouváte, že je tu inflace. Ano, je inflace. Ale my neříkáme, že je to Fialova drahota, jako říkal on, že je to Babišova drahota. My neříkáme, že vy jste schopni něco s inflací dělat, jak jste říkali vy nám. My říkáme, že máte dát lidem ty peníze, které vám spadly z nebe. Pokud nevíte, které to jsou, tak už při té vaší nekompetenci a neschopnosti vám spadlo z nebe 62,2 miliardy. Tak pane ministře - jsou tady dva ministři - dejte si to do šuplíku. Těch 62,2 miliardy dáte důchodcům ze zákona. Chápu, že to prodáváte, že je to vaše. No, není to vaše. Je to zákon a vy to těm důchodcům musíte dát. To máte 21 miliard, zůstalo vám 41. Pane ministře Jurečko, proč stále lžete, že ta DPH stojí 25 až 40 miliard? Vy neumíte počítat?

Naše vláda byla první v Evropě, která odpustila DPH na elektřinu a na plyn v listopadu a prosinci. Takže já vám přečtu statistiku Českého statistického úřadu. Listopad - poklesly ceny elektřiny o 16,2 %. Proč? No protože je to trojčlenka. My jsme odpustili 21 %, to je konstanta. Poklesly ceny plynu, 11,5 %. Díky tomu, že jsme odpustili DPH. Byli jsme první v Evropě. Poláci to kopírovali od 1. února, a další. No a jak jsme to měli v prosinci? V prosinci už to nebyl pokles 16,2 %, ale jenom o 15 % u elektřiny a u plynu ne o 11,5 %, ale o 7,9 %. Tohle se učí dětí v mateřské školce. Že když odpočítám 21, tak zkrátka mi vyjde nějaké číslo.

Teď vám přečtu ten leden. Víte, kolik je výše ceny elektřiny v lednu? 38,6 %, pane ministře? Ale já neříkám, že je to vaše inflace. To říká pan Fiala. Já říkám, že u zemního plynu nám to stouplo o 31,3 %. To je Český statistický úřad. Nevím, jestli předseda je ještě členem vlády, za nás byl. A co tady píše statistický úřad? Že to je - samozřejmě je to úředník, vy teď vyhazujete všechny, tak píše: částečně ovlivněno návratem DPH. Ne, vy jste tam normálně narvali to DPH 21 %. Proto je taková inflace. A to je vaše inflace. Proč vy mluvíte stále 25 až 40 miliard, vy neumíte počítat? Proč neodpustíte lidem DPH na šest měsíců, do konce června? V červnu přichází léto, možná to víte. Potom bude teplo. Proč nedáte lidem? Proč neodpustíte DPH na šest měsíců? Já vás k tomu vyzývám! 6 krát 1,8 miliardy za měsíc - pane ministře, to je také trojčlenka - je 10,8 miliardy, 10,8.

Takže těch 62 miliard na základě makropredikce, tak 62 minus důchodcům 21, minus 10,5 na DPH, co byste měli odpustit. Vraťte lidem ty slevy na jízdné! Jste trapní normálně, 1,6 miliardy jim nemůžete dát? Vraťte jim platy - 4,7. Dejte jim konečně kompenzace nějaké. A ještě stále jste neni na 62. Víte, z čeho se skládá těch 62? No hlavně se to skládá z DPH. Z vyššího příjmu DPH. A kdo zaplatil toto DPH? No lidi! Oni vám to dali a vy jim to nechcete dát.

A vůbec se to nepočítalo. Stanjura manipuluje s rozpočtem. Říkáte, že jste něco uspořili? Nic jste neuspořili. Protože kdyby zůstal rozpočet Schillerové 376 minus 62, tak jsme na 314 a vaše směšná kvazi úspora, kde jste všechno zaškrtili - a Černochová neřve, že jí vzali ty miliardy na bévépéčka, přitom nevím, jak to chce soutěžit - no tak ten rozdíl je na 34 miliard. A to nepočítáme všechno, co jste si nabrali za nové pozice.

Takže prosím vás, vy skutečně... Co tady říkal pan ministr Jurečka, z jakých peněz pomáháme. No vy za prvé vůbec nepomáháte, a pokud tedy ty drobné tam dal, tak to jsou peníze lidí! Já vám říkám, abyste jim je vrátili. Takže když máme inflaci na elektřinu v lednu 38 % nebo kolik to je, tak vám je líto jim dát 21 %? Vám je to líto? Vy skutečně chcete zničit střední třídu v této zemi?

Vy stále vykládáte nesmysly, že my jsme... To je neuvěřitelné, to si člověk vůbec nedovede představit. Vy říkáte: Babišova vláda dala peníze lidem, a proto způsobila inflaci. Takže pro vaši informaci, úspory domácnosti za poslední dva roky stouply o 549 miliard a celkově jsou 3 355. Takže na rozdíl od vás ti lidé jsou rozumní a neříkají... Vždyť to je nonsens, to pro nějakého ekonoma není možné, že my jsme roztočili kola inflace.

Mimořádná okamžitá pomoc. Tak to je peklo. Za mnou chodí ty babičky do Roudnice, co mají 14 tisíc důchod a 10 tisíc nájem. A mají vyplňovat, pane ministře, ten váš formulář, 13 stran nebo kolik to je. A vy normálně ještě lžete, když dáváte na tweet, že by v rozpočtu chybělo 25 až 40 miliard a museli bychom si půjčit. Dejte to na šest měsíců, vychází to na 11 miliard. Takže by bylo dobré...

Vy jste nejhorší vláda v Evropě z hlediska pomoci lidem. Co všechno udělaly ostatní vlády? Polsko snížilo DPH na pohonné hmoty, Belgie snížila DPH na elektřinu, Španělsko snižuje daně, Bulharsko zmrazilo ceny elektřiny, Rakousko pozastavilo ekologickou daň. My jsme přece chtěli odpustit to POZE. Ten váš solární tunel za 600 miliard. Solární tunel. A ještě lžete v tom rozpočtu, že to vychází na 27 miliard a chybí vám tam devět nebo kolik to je. Tak to jsem zvědav, jak to tam zase budete manipulovat. Takže Velká Británie, Francie, limitují zvyšování cen elektřiny, Nizozemsko, Norsko, Maďarsko, Slovensko.

No a 20. ledna pan Stanjura... Kdybych já byl pan Stanjura, tak bych zavolal pana premiéra Fialu a řekl bych mu: hele, tady nám padlo do klína 62 miliard, jdeme na tiskovku a dáme to těm lidem, protože oni to zaplatili. Jo, důchody, kompenzace, jízdné jste jim vzali. Peklo. A pan Stanjura říká: my jako vláda máme jen omezené možnosti, jak se zvýšenou inflací bojovat. No já souhlasím. Jasně, my neříkáme, že je to váš problém. Pan premiér je dneska poprvé v Evropě. Může zkusit ty emisní povolenky. Já jsem je zkoušel sedmkrát. A kde jsou? Já nevím už, kolik to stojí. Stovku? Predikce Evropské komise je úplně mimo! Určitě vyvalili za to miliony eur. Absolutně mimo. Takže já s tím souhlasím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP