(11.20 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Samozřejmě také dobře víme, že vysoké ceny elektřiny zasáhly celou společnost a že nejvíce zasažené jsou firmy z energeticky náročných odvětví. Pro menší a střední podniky jsme ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou připravili rozšíření programu Záruka, prostřednictvím kterého pomůžeme podnikatelům získat komerční úvěry jen s minimálními úroky. Pro větší firmy zvažujeme také znovu spustit takzvané kompenzace nepřímých nákladů, tedy produkt, který v loňském roce ještě minulá vláda vyplatila, ale pak už ho zase zapomněla dát do státního rozpočtu, dokonce už v době, kdy ten státní rozpočet vznikal. A v neposlední řadě uvažujeme ještě o možnosti zřídit státního obchodníka s elektřinou.

V některých okolních zemích, jako je Slovensko nebo Maďarsko, vidíme, že státy zmrazily nebo výrazně regulovaly ceny energií. Já jsem tady dostal přehled toho od svých předřečníků, co státy dělají a nedělají. My jsme prošli 26 států - ne všechny - Evropské unie a Velkou Británii opatření po opatření, dívali jsme se na to, co je vhodné pro nás, co by se dalo nejlépe použít. Vy jste všichni zapomněli zmínit ty státy, které se chovají stejně jako my - Skandinávii, Rakousko - které to opatření, které jste zmínili, zavedly až dnes, ale až do včerejška neměly vůbec žádné opatření a tu inflaci ve srovnání s námi mají více než o polovinu nižší.

Na našem energetickém trhu je situace trošku jiná než na Slovensku nebo v Maďarsku, a my proto hledáme jiné řešení, které by nám umožnilo zajistit nižší cenu energií alespoň pro ty nejpotřebnější. A zrovna ten model státního obchodníka s elektřinou, ať už je to separátní entita, nebo je to pověřený nějaký státní nebo polostátní podnik, anebo vysoutěžíme někoho, koho touto rolí pověříme, se nám zatím jeví jako velmi vhodná varianta. Tento soubor opatření pomůže těm nejpotřebnějším a zajistí nejen rychlou pomoc, ale také nastaví dlouhodobá pravidla tak, aby se už neopakovala podobná krize jako ta, která nastala loni na podzim.

Samozřejmě že řešíme na rozdíl od našich předchůdců celou řadu otázek ve spolupráci s jinými státy, s takzvanými like-minded státy, tedy státy stejného smýšlení, na úrovni Evropské unie. Řešíme otázky povolenek, řešíme otázky taxonomií, řešíme spoustu věcí, které budou rozhodující pro budoucnost této země, pro její domácnosti, pro její podnikatele.

Ale jak už jsem říkal, já nebudu rozhazovat peníze z helikoptéry, nebudu se ani fotit s pávy, nebudu chodit ani do každého televizního pořadu a ke všemu se vyjadřovat. Já chci pracovat pro tuhle zemi a chci pro ni pracovat tak, abych nezvyšoval tlak na růst inflace, abych nezadlužoval naše děti a naše vnoučata, protože rozpustit v ekonomice tolik peněz, jako to udělala minulá vláda, má snad jediný smysl: v tom mnohasetmiliardovém měřítku se lehce ztratí pár milionů na fotografie s pávy nebo stamiliony pro nějaký holding. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další přihlášení s přednostním právem je pan poslanec Babiš. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Já se nestačím divit, co jediný člen vlády, který má ekonomické vzdělání, nová superstar, která - ano, jediný (má) ekonomické vzdělání. A my dva, pane ministře, můžeme soutěžit. Já jsem absolvoval stejnou školu jako vy. A my se známe přece dlouho, chodil jste s rodinou do sokolovny do Průhonic. (Smích v sále.) V životopise máte napsané, že jste dělal nějakého poradce, kde vás odložili. A legendární věta Treichla na Slovensku je, že Slovensku se daří navzdory Síkelovi. To si všichni pamatují. (Potlesk části poslanců.)

Já nechápu, proč paní Schillerovou tady urážíte? Z jakého titulu? Ta vaše arogance, to je jako neuvěřitelné. Ty kecy, já se nestačím divit. Vy jste přišel z banky, vy celý život žijete v bance a to normálně, to ani klasický politik nemůže říct. Utrácíte - vy jste nic neutratil, na rozdíl tedy od pana ministra Jurečky, který utratil pro 21 000 lidí pár drobných. Vy jste nic neutratil, vy jste nic nevymyslel, vy tady demagogicky lžete o Bohemia Energy. ERÚ je nezávislý úřad a vy tady podsouváte, že naše vláda s tím mohla něco udělat. A já jsem se ptal ERÚ. To je zajímavé, že účastníci trhu museli vědět, že hraje letadlo pan Písařík, že spekuluje na pokles ceny, a vždycky mu to vyšlo. A potom mu to nevyšlo.

Neuvěřitelná drzost, pane ministře, z vaší strany. Co to tu povídáte! Co tady povídáte o volbách? Nemá to nic společného s volbami! A my jsme byli první. A já jsem byl v šoku, když jsem se to dozvěděl, a ptal jsem se, jak je to možné! A jak je to možné? No protože to je náš slavný Brusel! Liberalizace! Když tady kradli DPH na pohonné hmoty, karusely, všichni účastníci trhu věděli, že neplatí daně! A proč ERÚ nezasáhlo? Proč tedy, když je nezávislé? Ale když to vyřešíte, já vám budu tleskat. I když uděláte nový energetický zákon, který ochrání, ochrání naše spotřebitele. Ale proč vy tady lžete a házíte to na nás, tak to je skutečně (nesrozumitelné). Vaše vláda vůbec nechápe, co je to inflace. Vy mě bavíte v tom, vy vlastně říkáte: lidi, dáme vám peníze a bude inflace. Vy vlastně říkáte: nedáme lidem peníze, no tak si nic nekoupí, nebude inflace. No, to je úplně geniální! To fakt, to musel vymyslet velký myslitel ve vaší vládě! (Poslanci hnutí ANO tleskají.)

Vždyť tomu vůbec nerozumíte! Vůbec. Proč stále říkáte o nějakém zadlužení? Jaké zadlužení je? (Smích v sále.) Vy neznáte? Ale pane Jurečko, já se k vám dostanu. (Smích v sále.) Vy jako absolvent, vy jako bývalý dealer AGRO 2000, ne, taky se známe dlouho, taky tomu nerozumíte. (Smích a potlesk v sále.) Takže já vám to tady řeknu, protože to je jenom trojčlenka. Pan ministr říkal, že my máme nějakou inflaci, že my jako, my jsme lednová inflace. Ale my jsme jasně řekli, že tu inflaci nedá nikdo! Jedině že by Lipavský vyjednal s ropným kartelem u šejků lepší cenu ropy nebo že by skočil za Putinem a že by vyjednal nějakou cenu na plyn. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP