(9.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Samozřejmě v souvislosti s drahými energiemi hnutí SPD také jasně odmítá, už opakovaně vás k tomu vyzýváme, vládu, nejenom abyste odmítli ten Green Deal Evropské unie. My si musíme prostě zajistit sami energetickou bezpečnost a soběstačnost. Ale také je potřeba jasně odmítnout, a jasně odmítáme v SPD, systém obchodování s emisními povolenkami prosazený v Evropské unii, který tlačí ceny energií nahoru. Česká republika musí odstoupit od obchodování s energiemi na energetické burze v Lipsku. Nemá žádnou logiku a je to kvůli vám, kvůli vládě, ale i kvůli předešlé vládě, že my tady vyrábíme levnou energii, pak nám ji v zahraničí zdraží a pak si čeští občané tu původně levnou energii vyrobenou v České republice draze kupují zpátky. Kdo to kdy viděl, tenhleten zrůdný systém? A lidi na to nemají. To je ten problém, že lidi na to už nemají, nemají peníze. A SPD je tady pro slušné lidi, pro ty slušné lidi, pro důchodce, pro pracující občany. My tady nejsme pro nějaké nepřizpůsobivé, kteří si teď zívají, protože vy jste jim ještě valorizovali dávky.

Takže když to znova shrnu - a znovu to musím zopakovat, už potřetí tuším tady ve svém projevu - je již téměř půl roku po volbách a vláda Petra Fialy z ODS neudělala po celou dobu vůbec nic pro občany, aby zlevnila energie, potraviny či zlepšila dostupnost bydlení. My konkrétní návrhy také přinášíme i v rámci našich pozměňovacích návrhů, k tomu se dostanu za chvíli, a jsem zvědavý, jestli pro to bude vaše vláda hlasovat, protože když sami jste neschopní, naše návrhy odmítáte, sami nic nenavrhujete, tak znova vám nastavíme dneska při hlasování zrcadlo, vaší vládní pětikoalici - ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráti - kteří ničí peněženky českých občanů. Vládě Petra Fialy totiž evidentně vůbec nedošlo, co se tady děje, jak závažný je problém zdražování pohonných hmot, energií, bydlení a potravin pro občany, jak fatálně to ovlivňuje většinu občanů České republiky. Vy jste jak na Marsu, vy žijete v té své luxusní vládní bublině a vůbec nevíte, jak žijí běžní lidé. Já se ptám - udělala vládní pětikoalice ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů pro naše občany vůbec něco za těch téměř půl roku, co tady máte většinu? Odpověď je - nic. Nic! Tady žádné plošné řešení, žádný plošný návrh zlepšení životní úrovně českých občanů jste nepředložili. Znova říkám, to jsem tady nezažil. Nejsem v politice tak dlouho, ale pár let tady jsem. Já jsem takhle příšernou vládu ještě nezažil, která ani po půl roce, ta vládní většina, není schopna prosadit ani jeden plošný návrh, který by zásadně zlepšil úroveň, životní úroveň českých občanů.

Před volbami tvrdili opakovaně strany této vládní koalice - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN - že jsou na vládnutí připraveny. Potvrzuje se, že to byly pouze lživé sliby voličům. Vyzýváme, jménem hnutí SPD vyzývám současnou vládu, aby začala tyto věci, které pálí naše občany, konečně řešit. Je to povinnost vlády vůči občanům. Vláda České republiky má k dispozici regulační nástroje podobně jako Polsko anebo Maďarsko, ale i Slovensko, ale nekoná. Vláda česká nekoná! Vláda Petra Fialy z ODS není schopna řídit stát a nechá se pouze vléci sledem událostí, na které reaguje pozdě, špatně anebo vůbec. A proto znovu opakuji, měli byste podat demisi, už je toho dost. Lidé se dostávají do obrovských sociálních problémů, lidé už nemají peníze. Mně píše obrovské množství zoufalých voličů a já myslím, že už to opravdu stačí. Přiznejte, že na to nemáte, že nemáte nic připravené a položte to, protože se potom Česká republika nedoplatí, protože až lidé budou v exekucích, dluhových pastech, nebudou mít na základní potřeby, už bude pozdě. A už těch lidí je řada.

Ale zpátky ke státnímu rozpočtu jako celku. Je třeba, jak vyplývá i z mého projevu, je třeba od základu překopat rozpočet a systém čerpání státních peněz. Je třeba změnit dotační filozofii, která je dnes doslova ekonomicky zvrhlá, protože ve jménu vyčerpání unijních dotací stát dotuje kdejakou hloupost, aniž by myslel na to, zda je to třeba, a také na to, že to fakticky z velké části nakonec platíme ze svých peněz a že nic, žádná koruna, ani z Bruselu, není zadarmo.

Vážené dámy a pánové, nemá smysl, abych tady hodiny - a věřte mi, že těch problémů, co už nasekala tahleta vláda, nejenom, co se týče tohoto návrhu rozpočtu, ale kvůli tomu nicnedělání, nebo když něco udělá, tak ještě špatně, tak je tolik, že bych tady mohl mluvit i více než šest hodin, co jsem mluvil minule - a já vím, že by mi tady rádoby demokratické vedení Poslanecké sněmovny, v uvozovkách pochopitelně, zase skákalo do řeči, přerušovalo by mě, že nemluvím k věci, že je to nepohodlné, že to musíte poslouchat. Vy byste chtěli, abyste nás jako opozici měli na nějakých provázcích a mohli jste nás jenom vodit nebo umlčet. Ale my se umlčet nenecháme v SPD a naši voliči taky ne. Já za SPD budu do posledního dechu bojovat za našich půl milionu voličů, více než půl milionu voličů, kteří nás volili. Budu bojovat a budu bojovat až do konce za to, aby měli lepší životy, aby měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti, občané České republiky, naši voliči.

A můžete se klidně stavět na hlavu. Já vím, že typicky ministr vnitra Vít Rakušan začal už taky používat ty podpásové argumenty, začal špinit SPD, prý dezinformace nebo co. Tak kdy ministr vnitra konečně vysvětlí, kdo tedy sponzoroval tu jejich kampaň Piráti-STAN? Dodnes neřekl, už je půl roku po volbách, kdo jsou koncoví majitelé firem, kteří sponzorovali volební kampaň pirátů a STAN. To je ministr vnitra? Dodnes to neřekl, pořád na to čekáme. To je přece úplně šílené! A tenhleten člověk tady říká u ostatních, ostatní lidi tady nálepkuje. Vždyť ten už to měl přece dávno složit.

A teď se vyjádřím krátce k našim pozměňovacím návrhům. Samozřejmě, naši poslanci už se podrobně i jinak v minulosti k tomu vyjadřovali. Hnutí SPD navrhuje v několika pozměňovacích návrzích snížit odvody do Evropské unie, zásadně snížit odvody do Evropské unie. Vy je zvyšujete, my je snižujeme, a řeknu proč. Protože například naše poslankyně Karla Maříková z SPD navrhuje snížit peníze do Evropské unie a místo toho abychom podpořili české zdravotnictví, kde vyberete 14 miliard a zhoršujete zdravotní péči v České republice. Vláda zhoršuje dostupnost zdravotní péče v České republice. Víte, že jsem na to už tady upozorňoval před pár týdny a teď i v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny je to více než aktuální téma, udržet dostupnost zdravotní péče v České republice i pro občany České republiky. A vy snižujete. My to chceme zvýšit. Kdyby aspoň udržet, ale vy to chcete snížit, takže my máme ten návrh přesně opačný. Vy snižujete a my to zase dorovnáváme.

Dále navrhujeme podpořit hasiče a policisty. To je náš návrh. Navrhujeme podpořit hasiče a policisty, kterým vaše vláda, vláda Petra Fialy, doslova ukradla již slíbené peníze od letošního roku. SPD stojí pevně za hasiči, za policisty, podporujeme i vojáky, podporujeme i další potřebné profese. Úplně se tady zapomíná - už jsem o tom hovořil - na nepedagogické pracovníky, kteří pracují ve školách. Ano, učitelé dostali navíc, my jsme pro to samozřejmě hlasovali, ale co školníci, co uklízečky, co kuchařky? A takových profesí je spousta, my plošně chceme, aby ti lidé měli důstojné životy. A myslím, že není potřeba vyhazovat peníze do Evropské unie teď. Evropská unie nám naopak tady zdražuje životy Green Dealem, takže vy jí tam ještě sypete peníze, místo abyste pomohli českým občanům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP