(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže co se týče podpory policistů, hasičů, tak to tady navrhuje náš poslanec Radek Koten s Karlou Maříkovou, poslanci SPD. Dlouhodobě se věnují této problematice a podporujeme společně hasiče, policisty a další profese, o kterých říkáme. Vláda je naopak nepodporuje. Vláda je nepodporuje, SPD je podporuje. Takže tady navrhujeme ty pozměňovací návrhy, dali jsme si práci, aby se samozřejmě tady o tom hlasovalo.

Dále SPD - my těch návrhů máme opravdu, jak jsem říkal, poměrně hodně, ale navrhujeme také, a znovu říkám, uberme peníze Evropské unii - navrhujeme víc než 30 miliard korun, aby se ubralo na odvodech do Evropské unie, a mimochodem navrhujeme podporu zemědělců českých, konkrétně například chovatelů prasat, protože jak víme, potraviny se zdražují - Češi rádi jedí vepřové, nejsme soběstační v tom, ano - takže my, jeden z našich pozměňováků, náš poslanec Oldřich Černý z SPD velmi správně - někomu to může být k smíchu, to si umím představit, někomu z vlády - ale my navrhujeme, ano, navrhujeme zvýšení podpory chovatelů prasat přes Státní zemědělský a intervenční fond, ale i jiných producentů českých potravin, protože je potřeba zlevnit tyto základní komodity, mezi které jednoznačně vepřové v České republice patří.

Ano, co se týče snížení peněz do Evropské unie, zase chceme navýšit výdaje pro řešení krizových situací a civilní ochranu obyvatelstva, také je to teď tématem, tak má hezký pozměňovák náš poslanec Vladimír Zlínský z SPD, takže to je také správně.

Máme tady další pozměňovací návrhy, například naše poslankyně SPD Marie Pošarová navrhuje, a to je velice důležité - vláda na to kašle samozřejmě, vláda Petra Fialy, jí je to šumafuk - tak navrhuje, abychom zvýšili podporu Státního fondu podpory investic o 1 miliardu a podpořili tak půjčky manželům a rodinám na pořízení či rekonstrukci bydlení. To je důležité, protože se hrozně prodražuje bydlení. Vy nejste schopni ani zastropovat sazby u hypoték, jako to udělali Maďaři, takže opět to není návrh, aby někdo neříkal, Okamura navrhuje populistické návrhy - nesmysl. Jsou to normální návrhy, které v jiných blízkých civilizovaných zemích probíhají, jenom vláda Petra Fialy naopak vůbec nic nedělá, kašle na občany. Takže také to tady navrhujeme.

Ano, samozřejmě téma našeho poslance SPD Radovana Vícha - armáda, protože jak víme, náš poslanec Radovan Vích je plukovník ve výslužbě, je to specialista, má jak střední, tak vysokou vojenskou školu, takže ví, co a jak jako jeden z mála tady, co se týče armády. Není to žádný amatér, který chce řídit armádu a nevyzná se. A my právě navrhujeme tady výdaje na modernizaci české armády, protože hnutí SPD prosazuje - my podporujeme armádu, podporujeme vojáky, podporujeme modernizaci české armády, ovšem chceme, aby byla změna strategie české armády na ochranu českého území a ochranu občanů České republiky, nikoliv aby prioritou byly jako dosud expanzivní mise tisíce kilometrů v zahraničí, které notabene skončí ještě neúspěšně, jak jsme viděli v Afghánistánu.

Takže to tady Radovan Vích právě navrhuje, modernizace armády, modernizace stávající techniky také a tak dále. A samozřejmě ty peníze, jak jsem říkal, odebíráme z kapitol, které podle našeho názoru nejsou prioritou, ovšem to je mimo rozpočet armády.

Dále tady má koukám hezké pozměňovací návrhy, já zmiňuji některé, i náš poslanec Jiří Kobza, naši poslanci, oba dva lékaři, Iveta Štefanová a Jan Síla, kteří chtějí podpořit zase platově pracovníky ve zdravotnictví, na hygienických stanicích, chtějí také zvýšit podporu pro nemocnice, odborné léčebné ústavy, lůžková zařízení. Naši poslanci, protože máme v našem klubu poslance všech odborností, tak se snažíme právě ubrat tam, kde ubrat můžeme, to jsou například odvody do Evropské unie, to v tuto chvíli občanům nic nepřináší. K čemu je občanům - k čemu jsou odvody do Evropské unie občanům, když nemají ani na energie, když nemají ani na pohonné hmoty? K čemu to pak je, celé to členství? Ale vláda má pokřivené priority, takže to je výsledek, tohleto. A takové ty nesmysly - přijdeme o dotace: co má obyčejný člověk z dotace dneska, když nemá na energie? Když se musí rozmýšlet, jestli si dá to košíku základní potraviny? Co z toho má, když ty dotace jdou jenom vyvoleným? Ano, některé můžou být potřebné, ty dotace, ale ta otázka zní, co z toho má běžný občan, který nemá dneska ani na energie! Takže to jsou úplně nesmyslné argumenty, to jsou přece argumenty, které jsou úplně jak z Marsu. Takže hezké pozměňováky mají i tito naši poslanci.

Dále vidím tady hezké pozměňováky jako náš poslanec, co má u nás gesci, Zdeněk Kettner, co se týče zvýšení podpory právě třeba platů nepedagogických pracovníků, tady kolega Kettner z SPD navrhuje, je učitel z povoláním, takže přesně ví, o čem hovoří.

Dále tady máme hezké pozměňovací návrhy, které jsme předložili, naši poslanci, Karel Sládeček s Janem Hrnčířem, kteří jsou v rozpočtovém výboru. To je právě ten největší náš pozměňovák, že snižujeme odvody do Evropské unie o 30 miliard korun a naopak navyšujeme - a tady je to klíčové, to je to, co jsem zmiňoval už ve svém projevu, avizoval - že těch 30 miliard my chceme, aby se přesunulo na podporu snížení dopadu růstu cen energií a vysoké inflace pro obyvatele. Takže to je ten pozměňovací návrh, kde chceme zvýšit výdaje v rozpočtové rezervě, ale mělo by to být určeno podle našeho názoru právě na snížení dopadu růstu cen energií a vysoké inflace pro obyvatele. Takže my přicházíme s konkrétními návrhy. Já už vím, jak do dopadne, vy si vyberete, vláda si vybere odvod do Evropské unie, z kterého občan nic nemá, který nemá na energie, a my chceme, abychom ty peníze radši dali na pomoc, na plošné snížení dopadu růstu cen energií a vysoké inflace pro obyvatele. Takže my vám tady hezky nastavíme zrcadlo tímto pozměňovacím návrhem a já už vím, jak to dopadne tedy, vy samozřejmě radši odvedete do EU, než abyste pomohli občanům, to je přece jasné, ale bude se tady o tom samozřejmě hlasovat, o tom našem návrhu, protože pro nás jsou čeští občané, slušní občané na prvním místě. Pro vás je Brusel na prvním místě, takhle to tady dopadne. Pro vás je zahraničí na prvním místě, pro nás je na prvním místě potřebný český občan, což dneska jsou všichni občané a firmy, mají dneska problémy s drahými energiemi, pohonnými hmotami, ale i drahými potravinami a bydlením.

Dále tady máme také pozměňovací návrh, to je opět Karel Sládeček a Honza Hrnčíř, na podporu speciálního školství, protože hnutí SPD podporuje zdravotně postižené občany. Hezké pozměňovací návrhy mají tady také naši poslanci SPD Lucie Šafránková, Vladimíra Lesenská, Radek Rozvoral, kteří - protože vy v tom rozpočtu berete v podstatě například rodičům samoživitelům, snižujete podporu invalidům, no a my mimo jiné, ještě budu pokračovat, tady v jednom z pozměňovacích návrhů naopak podporujeme pěstouny a pěstounskou péči, protože tam je to podhodnoceno. Dále v těchto pozměňovacích návrzích zvyšujeme příspěvek na péči pro osoby se zdravotním postižením - vy naopak odmítáte zvýšit příspěvek na péči adekvátně, ten příspěvek na péči se nezvyšoval už několik let. Vláda Petra Fialy kašle na invalidní spoluobčany, SPD je naopak podporuje. Takže tady máme k tomu pozměňovací návrh, už víme, jak to dopadne, protože toto je asociální vláda, tak pochopitelně budete hlasovat proti zvýšení příspěvku na péči, vy, vaše vládní koalice. My SPD budeme hlasovat pro zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany, ale vy nás přehlasujete, protože je vás 108. Bylo vás 107, ale pan Farský konečně složil, tak už je doplněn. Takže my podporujeme tady invalidy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP