(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan ministr průmyslu tu není, možná by se taky něco naučil. Možná by se naučil, že máme dvě rafinerie, jedna je v Litvínově, ta je na ropovodu Družba, tam teče ruská ropa, tam se vyrábí. A potom máme rafinerii Kralupy, ta je v odstávce, plánovaná odstávka, ale ta je na ázerbajdžánské ropě, na té sladké ropě. Pokud by byla v provozu, tak nevím, jak by ta ropa přišla, protože ta ropa vždy jezdila po Černém moři, které je zavřené. Takže abyste vůbec věděli, jak to funguje, a my vám rádi poradíme, vy jste tam krátce, nemáte zkušenosti, ale vy neslyšíte to, co my vám říkáme. Vy neslyšíte, co byste měli dělat. Vy neslyšíte, že dneska máte naplněné zásobníky zemním plynem na 16 %, 570 milionů kubíků, 16 %. Co dělají Němci? No, nakupují plyn! Chtějí nakoupit 85 % zásobníků. A proč už dávno jste nerozhodli, aby Švagr ze Státních hmotných rezerv začal nakupovat plyn? Pronajměte si ty zásobníky od RWE, když už v minulosti jsme zprivatizovali a nemáme nic, nic nemáme. Máte ČEPRO, 100 %, tam vám vysvětlí, co to je biosložka, protože tu korunu - a nejsou to 2 koruny - tu korunu, kdo dostane tu korunu? No Unipetrol, ČEPRO a tihle obchodníci. Lidi nedostanou nic. Nic nedostanou. Takže podpořili jste Putinův režim, budete nakupovat víc ropy od Putina, lidi nedostanou nic a vydělají tihle... Korunku. Dneska nevím, kolik je cena, 51 nebo kolik? A to tedy mluvím ropa, cena 125 dolarů barel byla včera, dneska je 113,6. Takže měli byste nakoupit plyn. Měli byste, ano, to je strategické, plyn je topení. Ty rafinerie, které někdo prodal za korunu a dneska není ani schopen bojovat za zájmy českých firem, ty nám nepatří, ano, a než přepracujete ropu na naftu nebo na benzin... Já jsem vždycky kritizoval, že držíme zásoby ropy, když nemáme rafinerie, máme držet zásoby nafty a benzinu, leteckého benzinu, jo. Takže byste měli nakoupit plyn, pane ministře financí.

OKD vytuneloval jeden pán, který vlastní jedno vydavatelství, které lže od rána do večera. Já jsem ho koupil za 70 milionů, zachránili jsme to OKD. OKD bude mít koncem tohoto roku na účtě 4,5 miliardy korun, jo? Takže já vás znovu žádám, abyste přes vaši dceřinou společnost Prisko prodloužili těžbu v OKD z roku 2022 na rok 2025, vytěžili dodatečných 6 milionů (tun?) uhlí, pomůže to celému regionu. Green Deal je over! (Zvýšeným hlasem.) Když někdo bude stále mluvit, kdy skončí uhlí, abychom brali Putinův plyn, to se zbláznili v té Evropě, jo? Dneska ten, kdo má uhlí, vydělává těžké prachy, těžké prachy! Doufám, že se vám podaří vzít mimořádnou dividendu z ČEZu, protože ti se topí v penězích, a já jsem tehdy neukecal paní Schillerovou, aby si vzala mimořádnou dividendu, mohla si vzít 30, vzala si 15. Takže OKD, udělejte s tím něco, změňte to vaše programové prohlášení vlády, že chcete ukončit uhlí 2033.

Kotlíkové dotace, obrovský úspěch Brabce, ale nezvládne se to asi všechno, ten závazek, myslím, že má být září 2022. Tak zkuste to prodloužit těm lidem, aby nebyli ve stresu. A samozřejmě je to potřeba podpořit. Takže my vám navrhujeme konkrétní věci: nakupte plyn, prodlužte těžbu uhlí v OKD, máte tam balík peněz, přestaňte mluvit o ukončení uhlí, vyřešte ty kotle, ano? A prosím vás, ta vaše strategie, a já o tom zemědělství moc nechci mluvit, já chápu, že vy podporujete zemědělce, kteří budou pěstovat trávu. Ale lidi trávu nejedí! (Zvýšeným hlasem.) Jedí obilí, z obilí je mouka a z mouky je chleba.

Kdo je největší producent olejů v Evropě? Ukrajina. Tam dokonce ruská raketa trefila loď, 40 % spotřeby oleje Evropa bere z Ukrajiny. Kolik stojí obilí dneska? A pokud vy děláte tu politiku, jakou děláte, tak potom, i když jsem to nikdy nechtěl říkat, vy budete zodpovědní za to, že ceny potravin budou explodovat, explodovat! A je otázka samozřejmě, kde to skončí, jestli ty řetězce zase všechny přetlačí.

Takže bylo by dobré, a my jsme připraveni vám poradit, jakým způsobem pomoci našim lidem. Vy naši střední třídu uvrhnete do chudoby, do chudoby! Znovu opakuji, neříkám, že je to drahota pana Fialy, neříkám, že je to jeho inflace, když vy jste to říkali, ale já říkám, že to jsou věci, které nikdo nemohl ovlivnit. Tak proč ty peníze, které lidi si zaplatí, proč jim to nechcete vrátit? Já tomu skutečně nerozumím. My podporujeme Ukrajince, bude to stát hafo peněz, ale přece není možné, aby se zapomnělo na naše lidi, když pomáhají. My jsme přece byli zvoleni, nás zvolili čeští občané, my jsme tady pro české... To neznamená, že nebude podporovat Ukrajince, ale přece nemůžeme zapomínat na naše lidi. A ta pomoc je nedostatečná, nic jste vlastně neudělali, a vy vysíláte stále nějaké signály, ale indiáni, když vysílali signály, druhý indiánský kmen nějak reagoval, něco - vyslali signál. Vy vysíláte signály a nikdo nereaguje. Ale kdybyste vysílali signály, aspoň v rámci pětikoalice, tak si to tam... tak vyšlete ten signál, ale panebože, reagujte, něco udělejte konečně, to je krize! My kdybychom byli ve vládě, tak jedeme dvacet čtyři hodin! Zasedáme stále, rozhodujeme! (Zvýšeným hlasem.) Rozhodujeme. Já vím, že to pan premiér má těžké, ani mu nezávidím, pětikoalice, to musí být peklo. Ale i tak, ODS je ve skvělé pozici, takže máte na to, abyste konečně rozhodovali, abyste rozhodovali i ve prospěch našich lidí. A já vám za to děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo, a nyní je přihlášena s přednostním právem paní předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová a připraví se pan místopředseda Karel Havlíček s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dostáváme se ke třetímu čtení zákona o státním rozpočtu v bezprecedentní situaci, a to ze dvou důvodů. Jednak diskutujeme zákon o státním rozpočtu v historicky nejdelším rozpočtovém provizoriu České republiky a současně Poslanecká sněmovna snad nikdy ještě nejednala o státním rozpočtu, který by byl tak odtržený od reality, jako je tomu právě dnes. Jistě že za to z velké části může současná krize, to nikdo nepopírá a vládě samozřejmě ani nevyčítá. Ale je tu celá řada oblastí, na které jsme upozorňovali mnohem dřív a které tu byly před tou strašnou válkou, ale ani ty návrh rozpočtu nezohlednil. Podívejme se prosím tedy teď společně na oblasti, na které státní rozpočet pozapomněl. Začnu situací před válkou.

Škrty ve státním rozpočtu, které nyní budu jmenovat, jdou plně na vrub této vlády a pan ministr financí nese za ně - a on to určitě ví - plnou odpovědnost. Současná pětikoalice se při plném vědomí téměř - už nebudu říkat téměř, dneska je to jisté - dvojciferného nárůstu inflace, před chvílí bylo zveřejněno, jsme na skoro 11 %, rozhodla seškrtat výdaje na platy ve veřejném sektoru o 9 miliard korun, což znamená reálný pokles příjmů tisíců pracujících v České republice - vojáků, policistů, hasičů, ale i třeba úřednic na úřadech práce nebo jinde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP