(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže mě na tom hlavně fascinuje ta vaše opakovaná - premiér o tom stále mluví - nesmyslná teze, kde říkáte, že Babišova vláda dala lidem peníze a tím způsobila inflaci. Fialova vláda peníze lidem nedala. Ta trapnost Jurečky, kde v této chvíli je tam 31 060 žádostí a průměrná žádost je asi 3,500. A to vyřizují ty úřednice, kterým jste zmrazili platy. Ony mají nejnižší platy - úřady práce a sociální zabezpečení mají nejnižší platy v rámci státu. Teď tam přijdou ještě Ukrajinci pro těch 5 000 na šest měsíců a tyto dámy tam toto všechno musí zadministrovat. A to je jediné, co jste lidem dali.

Nechť mi někdo vysvětlí, a já to nechápu - my neříkáme, že je to Fialova drahota, jako vy jste říkali Babišova drahota - my jsme dali peníze, vy říkáte: Udělali jsme inflaci. A já jsem dneska ráno na tiskovce mluvil o tom, že inflace za únor bude dvouciferná, a teď tady mám novou informaci od Českého statistického úřadu, ano, a trefil jsem se, inflace za únor je 11 %. A je to Fialova drahota? Je to Fialova inflace? Není. Takže kde má logiku to, když říkáte, my jsme dali peníze, způsobili jsme inflaci, vy jste peníze nedali a máte inflaci dvojnásobnou? Tak kde to má logiku? Vůbec nechápu, proč to říkáte. A můžeme se podívat na detaily té inflace, jak to tam je. Znovu elektřina - 22,6, nárůst v lednu 18,8, znovu plyn - 28,3 %, v lednu 21,5, znovu pohonné hmoty - 31 %. A díky tomu, pane ministře, že lidi zaplatí vyšší ceny, dostanete balík DPH, obrovský balík DPH. A taky jste dostali odvody, protože průměrná mzda za čtvrtý kvartál se dostala na 40 000. Takže dostanete balík peněz, a samozřejmě, stát rozpočtuje nenormálně, protože v normálním světě se rozpočtují nejdřív příjmy a ty příjmy se rozdělí, a vy taky stále mluvíte o výdajích. A já už jsem vás tady prosil a žádal, abyste nám dali ten detail, 77 miliard těch takzvaných úspor, ale vy dobře víte, že to nejsou žádné úspory, že jsou to škrty.

Takže nápor na rozpočet bude obrovský. Ještě tedy oceňuji, že vláda už včera konečně údajně řekla, že zaplatí těm, kteří ubytovávají Ukrajince, 180 korun na lůžko dospělého a 90 korun na dítě. To samozřejmě bude stát všechno peníze, a my to podporujeme. Pokud někdo říká, že my tím, že říkáme: Pane bože, dejte i našim lidem peníze, jako to dělají všichni kolem - tak jsme nikdy neřekli, že nechceme, abyste podporovali Ukrajince. My to sami děláme v rámci našich opozičních možností. Ale stále říkáme, že vy jste našim lidem kromě té trapnosti, co vymyslel pan Jurečka, těch jedenáct stran, nepomohli.

Takže to je ten problém a já bych vás chtěl znovu požádat, abyste se zamysleli nad našimi návrhy. Já jsem na těch 62 miliard, které vám spadly do klína, to makro, 20. ledna rozdělil: 21 miliard ze zákona pro důchodce, 19 miliard - znovu vás žádám, abyste odpustili poplatky za obnovitelné zdroje, 12 miliard - vás znovu žádám, abyste odpustili DPH na elektřinu, plyn a teplo od ledna do června 2022, a nově si myslím, že byste měli odpustit DPH na nulu, říkám na půl roku a potom se uvidí, na vodné a stočné, protože samozřejmě stoupla meziročně cena na vodné - 5,3 % a stočné - 6,4. A toto všechny, ty příjmy, máte díky tomu, že to lidi zaplatí v cenách. Přece není normální, že všechny okolní státy to dělají. Naše vláda byla první, která odpustila DPH na elektřinu a plyn za listopad a prosinec.

A ještě by bylo dobré, kdyby se Ministerstvo financí prostřednictvím dozorčí rady zeptalo - mně píší občané, že ČEZ jim dokonce DPH neuznává, že když fakturují v lednu, nechtějí lidem DPH dát, mám takové stížnosti - takže by bylo dobré se zeptat, proč ČEZ nerespektuje rozhodnutí bývalé ministryně financí a bývalé vlády pomoci. A my stále opakujeme, že vás prosíme, abyste to udělali. Máte na to peníze, neříkejte, že ne, veřejné rozpočty máme skvělé. A já čekám na zveřejnění zůstatku účtů samosprávy. To bude někdy - nevím, v březnu, v dubnu, a samozřejmě je jasné, že už ke konci září byly na účtech obrovské zůstatky - 313 miliard měly obce a města, 75 měly kraje, měly přebytkové hospodaření, protože naše vláda se rozhodla podpořit samosprávu, a samozřejmě na úkor toho deficitu, který vy kritizujete, ale my samozřejmě umíme zdokladovat, kde ty peníze skončily.

Takže vy jste pro lidi zkrátka neudělali nic, a i ty dluhopisy, které dělala paní Schillerová, a já gratuluji všem, kteří si ty dluhopisy koupili, protože při inflaci 11 % si myslím, že to je nejlepší investice, to je téměř private equity investice, že dostanou peníze, a je škoda, že jste v tom nepokračovali, protože si myslím, že strategie, aby občané vlastnili dluh své země, je skvělá strategie. Takže inflace - nerozumím tomu, a energie.

Teď pohonné hmoty. Pohonné hmoty - Maďarsko zastropovalo na čerpacích stanicích. V Polsku snížili spotřební daň a přechodně snížili DPH. Dnes rozdíl pohonných hmot v Polsku a u nás je 10 až 12 korun na litr. Samozřejmě z toho profituje rozpočet, vy dostanete podstatně více peněz.

A teď bych chtěl, abyste se dobře soustředili, naše nová vládo. Vy jste včera zrušili přimíchávání biopaliv - biosložka, a vy jste tímhle krokem podpořili, a paní Černochová tu není, škoda že to neslyší, Putinův režim, protože tímhle krokem, když se nebude přimíchávat biosložka, Česká republika nakoupí o 690 000 ropy navíc. Takže vy jste včera rozhodli, že Putinovi dáte 14 miliard, násobně víc než Ukrajincům. Nevím, kdo vás vlastně informuje - 14 miliard dáte Putinovi, který zabíjí lidi. To je neuvěřitelné. A teď nemluvím o zemědělcích, kteří přijdou o 142 milionů, to je jejich problém. Ale tohle rozhodnutí, a vy dobře víte, proč jste udělali takové rozhodnutí, je absolutně nesmyslné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP