(12.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Dále je tam návrh vzít to z navýšených finančních prostředků v rámci předsednictví EU, které se navyšovaly v rámci Ministerstva vnitra zhruba o 300 milionů korun, a popřípadě tou třetí variantou je vzít to ze státního dluhu. Takže jsou tam tyto možnosti a chtěla bych ještě říct, že tyto pozměňovací návrhy předkládám spolu s velmi zkušeným kolegou, který je v našem poslaneckém klubu a kterého si velmi vážím, a to je Drahoslav Ryba, dále s panem Kuklou a s panem Kottem. Takže s nimi jsme předložili tyto pozměňovací návrhy. A myslím si, že pan Ryba, který stál v čele hasičů mnoho let, tak pokud budete potřebovat ještě - a nebyli byste rozhodnuti - tak i on vám řekne, jak je velmi důležité, aby se tyto finanční prostředky v rozpočtu hasičům vrátily.

A pak je tu ta druhá stránka a další dva pozměňovací návrhy - a ty se dotýkají policistů. Tam došlo ke škrtu zhruba 1,6 miliardy korun a dotýká se to především platů policistů, kde i díky inflaci policisté budou mít v letošním roce nižší plat než v roce předešlém, i když vláda schválila navýšení z původních 1 400 korun pouze na 700 korun. A tam jsme dali dva návrhy, aby to bylo i rozpočtově odpovědné. Jeden návrh je, aby se vrátila 1 miliarda a druhý návrh je, aby se vrátilo 500 milionů. Doufám, že za současné situace si vláda uvědomuje, protože vzala tyto finanční prostředky, tak v současné chvíli není kryto finančně 4 242 tabulkových míst policistů. To znamená, že kdyby se krajským ředitelstvím podařilo tyto policisty získat, nebudou je mít finančně kryté.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, a především pane ministře financí, chtěla bych vás znovu požádat o zvážení pozměňovacích návrhů - ještě bych chtěla říct, že ten druhý pozměňovací návrh předkládám s panem Maškem, panem Langem a panem Králíčkem, který se dotýká policistů - a opravdu jsem přesvědčená, že v současné chvíli nepodpořit pozměňovací návrhy, které se dotýkají těch, kteří zachraňují naše životy, pomáhají nám každodenně, je opravdu velmi nezodpovědné. Prosím, zvažte to. Děkuji vám. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. S faktickou poznámkou je přihlášená paní poslankyně Válková. A já vám tímto také přeji, vážené kolegyně, hezký den. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já tady mám některé ohlasy. I starší lidé, senioři, se velice bojí - a já je chci uklidnit, že ty naše pozměňovací návrhy se týkají služeb sociálních i v zařízeních ústavních, a samozřejmě v tom širším smyslu slova chceme zlepšit i jejich situaci. To je moje poznámka, a já předpokládám, že při konkrétním projednávání pozměňovacích návrhů bude mít možnost vláda reagovat.

Druhá poznámka. Navazuji na to, co řekla kolegyně, paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, ohledně přesunu prostředků, kterými je třeba vykompenzovat náklady na platy policistů. Chci tady jenom připomenout velmi rychle, jak reagovalo na velikou migrační krizi sousední Německo, které v roce 2015, 2016 a 2017 přesunulo ze své státní rezervy - a to vím velice dobře, teď nevím, jestli... nebudu radši to procento uvádět, ale byla to obrovská suma - miliony euro na posílení policie, protože v souvislosti s velkou migrační vlnou ze severní Afriky se samozřejmě zhoršila bezpečnostní situace.

Myslím si, že i my musíme počítat s tím, že k nám nepřijde jenom 99 % těch, kteří jsou uprchlíci v tom pravém smyslu slova, ale že třeba s nimi přijde i to procento, kde bude - a to říkám samozřejmě s nadsázkou - třeba zvýšené pozornosti a posílené bezpečnosti. Jak to chceme zvládnout, když se aspoň nepokusíme o stabilizaci policejních sborů? To nevím, na tuhle otázku naštěstí bude muset odpovědět vláda. Ale samozřejmě můžeme podpořit... (Místopředseda: Čas, paní poslankyně.) ... ano. Můžeme podpořit ty pozměňovací návrhy, které zde byly před chvílí uvedené. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Vracíme se do obecné rozpravy. Další přihlášený je pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Děkuji za slovo. A já bych se rád v rozumné míře, v rozumném obsahu vyjádřil k návrhu státního rozpočtu, konkrétně ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsem připravil. Respektuji znění jednacího řádu a respektuji i to, a také vysvětlím, že to, o čem hodně budu mluvit, je rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, který je v souladu se zákonem projednáván návazně jako další bod a budeme o něm hlasovat, a i tam v rozpravě detailněji několik věcí bych chtěl v rozpravě okomentovat, ale je on vlastně součástí toho celkového návrhu státního rozpočtu, a to konkrétně kapitoly 327 Ministerstvo dopravy.

Já jsem do rozpočtu podal dva pozměňovací návrhy a nemohu to nezkusit a požádat vás, aspoň některé z vás, o jejich podporu, protože si myslím, že jsou rozumné, jsou nepolitické a jsou na podporu dopravy, nejen dopravní infrastruktury, ale také veřejné dopravy. První pozměňovací návrh pod číslem sněmovního dokumentu 504 hovoří - ono to není tak úplně na první pohled čitelné - o výdajích, o ostatních výdajích spojených s dopravní politikou státu. Je to návrh na zvýšení o 1,5 miliardy na úkor obsluhy státního dluhu. Je to částka, kterou když rozklíčujeme, se týká onoho snížení slev ve veřejné dopravě, snížení ze 75 % na 50.

Já tady nebudu zdržovat argumenty, které už ode mě zazněly v prvním čtení a na které logicky a zcela stejně může reagovat pan ministr dopravy Martin Kupka, tak jak to i řekl ve veřejných médiích. Je to zkrátka politické rozhodnutí vaše, které, byť s ním nesouhlasíme, tak musíme nebo můžeme respektovat, máte na něj právo, a je jasné, že tu reakci, ten účet za to vystaví občané, ale přesto to tady chci stručně říci. Ono to sice vypadá hezky, že senior někde zaplatí místo 25 korun jenom 50, ale zvlášť v dnešní době ono to nabývá na intenzitě - zase bych opakoval to, co už řekla řada mých kolegů: zdražování energií, pohonných hmot a celková inflace. Kolegové Nacher a Skopeček si tu vyměnili několik názorů k inflaci, víme všichni, že zkrátka ty ceny budou vyšší a vyšší a do peněženek že bude hlouběji. Proto si myslím, že i seniorům, těm nejpostiženějším, potenciálně zdvojnásobit cenu toho jízdného není dobré, a chci to obhájit i tím, že se stále bavíme o podpoře veřejné dopravy. Řada z vás, a hlavně v koalici - na vás se teď obracím, jste zástupci hnutí STAN, tedy starostů, jste z malých obcí, z venkova, nejen z těch velkých center, krajských měst, ale právě z obcí, které skoro jinou možnost než veřejnou dopravu nemají. Já sám jsem nedávno v rámci poslaneckého výjezdu byl na jihu, jihovýchodě Pardubického kraje, jižně od Svitav, v oblasti Jevíčka a obcí Radkova, Biskupic a podobně, tam ti lidé opravdu nemají žádné jiné spojení než několik autobusů. Tohle na ně zkrátka dopadne. Proto bych se tu rád přimluvil a apeloval za podporu svého pozměňovacího návrhu, na druhé čtení jsem tu nebyl, přihlásil se k němu Karel Havlíček, je to sněmovní dokument číslo 504.

A poslední věta, kterou to podpořím: prokazatelně a měřitelně ve statistikách z regionálních integrovaných dopravních systémů vidíme, měřitelně, že po zavedení slev v každém kraji narostla poptávka právě po veřejné dopravě zhruba o 5 % ročně. Ten nárůst tam zkrátka je zaznamenaný. Tak to je jeden návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP