(12.30 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Tady chci za sebe říci, že v případě, že bude aktualizován státní rozpočet, těch 52 milionů si myslím, že není nic, co by bylo likvidačního, a je to skutečně směr, který by stál za podpoření, protože se týká bezpečnosti České republiky. To znamená, registruji to jako opoziční návrh. Každopádně pro mě osobně smysl má a doufám, že bude zohledněn v aktualizaci státního rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K další faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, já už budu jenom úplně krátký. My, hnutí ANO, máme připravené úplně konkrétní věci, které jsou na stole teď hned. Obnovitelné zdroje energie a odpuštění DPH - toto jsou jasné a konkrétní věci, které mohou pomoci občanům České republiky hned po tom, co tady tyto návrhy zákonů schválíme. Vy prozatím nemáte vůbec nic, a dokonce tady říkáte, že nemáte vůbec ani žádný konečný termín nějaké pomoci. Nemáte nic v ruce, ale lidi za zdražené energie a za zdražené pohonné hmoty platí už teď, v tuto chvíli.

Takže prosím a chci občany České republiky uklidnit, my jako hnutí ANO máme nachystány obnovitelné zdroje energie a odpuštění DPH. Může to projít hned, pokud tedy bude souhlasit v příštích dnech nebo od 22. ve sněmovním týdnu, kdy se tady budeme všichni scházet, i vládní koalice, s tím, že můžeme tyto zákony projednat. My jsme konkrétně připraveni pomoct hned. (Potlesk v části Sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byla poslední faktická poznámka, nemám nikoho přihlášeného ani do obecné rozpravy. Jenom se ujistím, zda se někdo nehlásí z místa? Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Poprosím o případná závěrečná slova navrhovatele, případně zpravodaje. Tak pan ministr financí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Už jsme po poledni, hezký den. Trpělivě jsem poslouchal vystoupení jednotlivých řečníků. Rozhodl jsem se, že nebudu reagovat, protože abych vyvracel ty polopravdy a lži, bych potřeboval mnoho desítek minut. Takže já se omezím pouze na technické zhodnocení stavu, ve kterém jsme. Jsme ve třetím čtení, už od prvního čtení máme dány a schváleny základní parametry státního rozpočtu, základní deficit 280 miliard korun. Budeme hlasovat celkem o 86 pozměňovacích návrzích, z toho 4 prošly rozpočtovým výborem. Jsou to pozměňovací návrhy, které jsou klasifikovány jako pozměňovací návrhy rozpočtového výboru. 82 pozměňovacích návrhů zaznělo v průběhu rozpravy ve druhém čtení. Podle navržené procedury budeme o nich hlasovat ve stejném pořadí, v jakém zazněly na plénu, nedělali jsme v tom žádné změny.

Chci jenom upozornit - já vím, že to mnozí víte, ale chci upozornit - že vládní rozpočtová rezerva musí ze zákona obsahovat minimálně 0,3 % celkových výdajů. To znamená, v této chvíli před hlasováním o pozměňovacích návrzích je k dispozici k eventuálním změnám a čerpání z této kapitoly necelé 3 miliardy, přesně 2 miliardy 994 milionů a několik tisíc, což je maximum. Připomenu ty tři velké pozměňovací návrhy, které směřují do vládní rozpočtové rezervy, a to 1,5 milionu na zajištění programu pomoci občanům, kteří utíkají před Putinovou válkou, 300 milionů humanitární pomoci pro Ukrajinu a 1 miliarda pro Ministerstvo obrany na nákup zbraní.

Jsme v ekonomické válce s Ruskem. Jsou mezi námi poslanci, kteří roky vystupovali s proruskými stanovisky. Jsou mezi námi poslanci, kteří do poslední chvíle hájili účast Rosatomu v tendru na Dukovany. Na to jsme nezapomněli, dneska ale není den vhodný k tomu, abychom to připomínali. Já bych chtěl požádat všechny - já vím, že to je těžké v tom politickém souboji: nestavte naše občany proti uprchlíkům před válkou, nestavte je proti nim, nepoužívejte to, vydržte to. Popišme si situaci těch ukrajinských rodin. Muži bojují a my se musíme postarat a chceme se postarat, ne jako vláda, ale jako společnost, jako občané České republiky, o jejich ženy a děti, o jejich rodiče. (Potlesk.) Tak jednoduché to je. Jsme v hybridní válce, mnozí z vás o tom mluvili a mnozí vědí, o čem mluvím, a jsme taky v ekonomické válce. A to všechno musíme zohledňovat v těchto dnech, týdnech a měsících.

Co opravdu potřebujeme dle názoru vlády, je klid, rozvahu, dostatek dat a kvalifikované rozhodování. Nebudu připravovat novelu státního rozpočtu v příštích dnech a týdnech. Dneska, pokud to projde, a pevně věřím, že ano, máme zajištěno financování na dvanáct měsíců. Nedojdou peníze ani v dubnu, ani v květnu, ani v červnu. Nebudu tady chodit s naslepo nastřeleným rozpočtem, skutečně ne. Ale jsem připraven, já i všichni členové vlády, debatovat i s naší opozicí o tom, jak případně změnit rozpočet, co společně vnímáme jako nejdůležitější priority, a já myslím, že se shodneme, minimálně s tou větší částí opozice: humanitární pomoc těm, kteří utíkají před nelidským Putinovým režimem, výdaje na bezpečnost a výdaje na obranu. A budeme o tom komunikovat, budeme o tom s vámi debatovat a věřím, že najdeme rozumná, ale taky efektivní opatření.

Ostatní otázky, které tady byly dneska hojně diskutovány, nechme na některou z příštích schůzí. Myslím si, že to stojí za debatu, myslím si, že máme dobré argumenty k tomu, jak vláda postupuje v těchto dnech, ale nechci tím zatěžovat debatu ve třetím čtení státního rozpočtu. Proto jsem ani bezprostředně nereagoval na jednotlivá vystoupení.

Úplně na závěr chci požádat Poslaneckou sněmovnu jménem vlády České republiky, aby podpořila návrh státního rozpočtu na rok 2022. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní se zeptám na závěrečné slovo zpravodaje.

 

Poslanec Josef Bernard: Já se vzdávám závěrečného slova, chci pouze navrhnout proceduru hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, tak to vás hned následně poprosím, abyste navrhl hlasovací proceduru, o které pan budeme hlasovat. Prosím, pane předsedo, seznamte nás s hlasovací procedurou.

 

Poslanec Josef Bernard: Já jsem pozorně poslouchal debatu, vyplynulo mi z ní, že je pouze jediný změnový návrh, to je od pana poslance Volného. Proto navrhnu následující proceduru.

Nejprve budeme hlasovat o opravném návrhu pana poslance Volného pod pořadovým číslem B57, poté budeme hlasovat o návrzích rozpočtového výboru ve znění schválených pozměňovacích návrhů v příloze 2.A, které máte k dispozici, a to jednotlivě. Začneme A1, A2, A3, A4. A teď zase v návaznosti na návrh pana poslance Volného, pokud bude schválen návrh rozpočtového výboru A4, nebudeme již hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Volného pod pořadovým číslem B57, tak jak navrhl. Dále budeme pokračovat pozměňovacími návrhy v příloze 2.B. Jsou to návrhy jednotlivých poslanců, tak jak byly předneseny ve druhém čtení, a budeme je hlasovat, jak tady zaznělo od ministra financí, chronologicky, tak jak se k nim jednotliví poslanci přihlásili. Až se vypořádáme se všemi pozměňovacími návrhy, potom budeme hlasovat o závěrečném usnesení Poslanecké sněmovny, zda bude státní rozpočet schválen, či ne. Bude-li schválen, budeme pokračovat v hlasování o doprovodných usneseních.

Toto je, pane předsedající, návrh procedury a prosím, abyste dal o této proceduře hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Chci se zeptat, jestli je všem jasno o tom, jak procedura vypadá a podle jaké procedury budeme postupovat? Zdá se, že ano, čili přikročíme k hlasování.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat o navrženém postupu při hlasování o tomto návrhu zákona, tak jak přednesl zpravodaj rozpočtového výboru. Já jsem již zagongoval, myslím, že v sále je drtivá většina poslanců.

Čili zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento postup? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 186 poslanců, pro návrh bylo 181 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A my můžeme postupovat podle vámi navržené procedury, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP