(12.20 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

V té první části pomoc Ukrajině k obraně naší svobody, protože Ukrajina vede statečný boj i za naše bezpečí. Chci uvést, že naše vláda byla mezi prvními vládami v Evropě, které nabídly vojenský materiál. My jsme skutečně byli v tomto velmi napřed a velmi akčně jsme v tom postupovali. A i zde, na území České republiky, v našich městech a obcích, pomoc Ukrajině a občanům, kteří z ní prchají, patří mezi nejlépe zorganizované v Evropě.

Za druhé, trable českých rodin, mezi které patří zejména rostoucí ceny plynu, které ukrajují peníze z rodinných rozpočtů. Předně je potřeba si říci, že když tu máme válku, tak ta válka nemá jenom vojenský rozměr, ale má i ekonomický rozměr. A že jsme i my, i když nejsme pod přímým vojenským útokem, tak my, Česká republika a naši občané jsme v ekonomické válce proti ruskému autoritářskému režimu. Bohužel, ten si tímto způsobem vytváří zdroje na svoji vojenskou agresi a ty zdroje se snaží vytvářet zdražováním plynu a dalších produktů, které jsou potřeba pro paliva a výrobky. Takže je potřeba si jasně ukázat, že zde je příčina těch drahých cen v České republice. Opět to byli zástupci této vlády, opět to byli i zástupci od Pirátů, kteří upozorňovali na nebezpečí ruských machinací s cenami plynu, a to v době, kdy populisté nespravedlivě všechno házeli na opatření proti globálnímu oteplování. V této ekonomické válce ani v té vojenské válce nesmíme podlehnout. A já věřím, že jak Piráti, tak celá vláda budou spojenci na straně našich lidí. Už jsme to prokázali tím, co bylo naprosto nezbytné, samozřejmě - valorizace důchodů v návaznosti na vysokou inflaci. Ale považuji zejména za nevyhnutelné, aby se část z vyššího výběru daní a dalších zdrojů a příjmů státu použila na řešení energetické krize. Intenzivně pracujeme na tom, aby se našlo řešení, které je spravedlivé a motivační.

Poslední, závěrečný, třetí okruh se týká toho, že vládou předkládaný rozpočet myslí na budoucnost. Koaličně dojednaný rozpočet a přísliby a plány, které jsou s ním spojeny, myslí na moderní stát, o který se musíme zasadit teď, abychom se příští léta mohli soustředit na sklízení úrody. Zajištěna je zejména digitalizace, abychom ji nastartovali a měli na ni potřebné prostředky v rozpočtu.

Druhá zásadní věc je práce na expertním útvaru tak, abychom skutečně začali konkrétně hodnotit efektivitu výdajů státního rozpočtu, a tak abychom předkládali moderní zákony, počínaje sdílenou ekonomikou až po celou řadu dalších oblastí, kde nám dosud utíkají peníze nebo v důsledku neefektivní státní regulace přichází ekonomika o zdroje.

Takže toto jsou tři hlavní pilíře toho státního rozpočtu, kvůli kterým poslanecký klub Pirátů ten rozpočet podpoří v té podobě, ve které byla koaličně dohodnuta. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za pozornost. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, máte slovo a dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Musím reagovat na vystoupení mého předřečníka, ctěného kolegu pana Jakuba Michálka, prostřednictvím vás. Trable českých rodin... Vy tedy jste řekl ve svém projevu, kromě toho, že to byla spousta různých prázdných floskulí, které vůbec českým rodinám nepomohou, to, že jsme v ekonomické válce. Můžete mi konkrétně říct, co jste tedy pro ty české občany, když jsou v ekonomické válce, v rámci tohoto rozpočtu s cenami energií a pohonných hmot udělali, vy jako Piráti konkrétně? Jaký máte tedy ten návrh pro občany České republiky? (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktická poznámka vyvolala další faktickou poznámku pana poslance Václava Krále. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Možná by bylo dobré definovat, co to je ta rodina, když tady kolega tak hovořil o dopadech na rodiny. Tak si nejsem jist, jestli máme někde ten pojem rodiny definovaný, ale tím nechci rozbít tu dnešní diskusi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou je přihlášen pan poslanec Nacher. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já vás překvapím. Už jsem nechtěl vystupovat, ale musel jsem s faktickou na kolegu Jakuba Michálka, protože to byla největší hustota frází a floskulí za poslední měsíc. Já bych tam mohl reagovat na spoustu věcí, ale asi by to zabralo víc času, než jsem měl na svůj příspěvek k rozpočtu. Mě tam zaujala ale jedna věc, to si nemůžu odpustit. To je to řešení sdílené ekonomiky.

Tady připomenu, že my jsme tady nějaký návrh měli. Byl jste to, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, vy, který říkáte u návrhu Prahy kolem krátkodobého ubytování, že připravíte už asi třetí nebo čtvrtý vládní návrh, takže se to táhne nekonečně dlouho. Je tady váš primátor, vy nejste schopni si to domluvit ani mezi sebou, a to vás zase tolik není. Přitom budete říkat, že na tom pilně pracujete jako včeličky. Není to pravda. Stojíme zrovna u sdílené ekonomiky na místě, a i vaší vinou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byl poslanec Nacher. Další s faktickou přihláškou je pan poslanec Juchelka, kterému tímto dávám slovo, a připraví se pan poslanec Michálek.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji a souhlasím se svým předřečníkem panem poslancem Králem. Určitě, pokud tady pan Michálek nazval, že to jsou trable českých rodin, tak možná by to opravdu mohl vysvětlit, tady tento termín.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Další je k faktické poznámce přihlášen pan poslanec Michálek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já bych prosil, abychom se drželi diskuse o státním rozpočtu. Samozřejmě mohli bychom tady mluvit o celé řadě dalších zákonů, které mají vliv a dopad na státní rozpočet, ale ty zákony se opravdu musí připravit poctivě a zodpovědně. Bylo by skvělé, kdybychom se mohli na noc zavřít někam a přijít s návrhy zákonů, které by to všechno vyřešily, ale takhle to bohužel nefunguje.

Na pana předřečníka Juchelku, prostřednictvím předsedajícího, si dovoluji reagovat, že náš návrh na takzvaný bonus na energie jsme představili. Je to jeden z návrhů v diskusi, kde lze zvažovat jeho parametry. Jistě o tom velmi dobře víte, protože za vás v diskusi tam byl se mnou pan Havlíček. Takže i ten návrh pan Havlíček slyšel, a dokonce myslím, že i někde pochválil.

Za druhé, pokud jde o sdílenou ekonomiku, to opět byla věc, kterou jsme tady probírali, tak ji prosím nemíchejme ke státnímu rozpočtu. Vláda řekla, že připraví vlastní návrh. Opravdu připravit kvalitní návrh v situaci, kdy se paralelně připravuje short term rentals nařízení, kde je potřeba zohlednit i notifikace a další režimy napříč asi šesti ministerstvy, to se zase nedá udělat za jednu noc.

Takže prosím, nemějme v této oblasti nerealistická očekávání. Pracujeme na tom, je to poctivá a dlouhodobá práce a řekli jsme i konkrétní termín v oblasti sdílené ekonomiky. Ten návrh bude předložen na vládu v září tohoto roku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další k faktické poznámce je přihlášen pan místopředseda Bartošek, připraví se pan poslanec Juchelka. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Za mě jenom krátká poznámka. Já jsem navnímal pozměňovací návrh pana poslance Roberta Králíčka, vaším prostřednictvím, pane předsedající, ten pozměňovací návrh má ratio. Myslím si, že NÚKIB je potřeba podpořit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP