(15.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Už jsem tady jmenovala několikrát za ty dva měsíce, co se projednával rozpočet, státní pojištěnce, kteří tam jsou taky namalovaní, a zákon neprošel. Toto je další věc, že tam vlastně máte o 4 miliardy více a žádná právní úprava není. No, právní úprava projde, přes 4 miliardy vám tam nenatečou, prostřednictvím paní místopředsedkyně, pane ministře, a budete muset hledat, kde je vezmete. A 4 miliardy, věřte mně, jako bývalé ministryni financí, to není jen tak. Ve vládní rozpočtové rezervě máte necelých 6 miliard, teď po schválení rozpočtu - předpokládám, pan prezident slíbil, že ho podepíše, takže od 1. dubna by mohl být účinný - můžete začít konečně čerpat. Podnikatelé se radují, že dostanou covidové pomoci, sociální služby. Teď mně zase píše jedna starostka kolem dotačních programů, to je několikátý dopis. Ale to je jedno, to jsme si tady říkali. To znamená, že kdyby z té vládní rozpočtové rezervy šlo všechno k vám, tak tam nezbude nic, a bude potřeba na Ukrajinu. Zatím je schváleno v rámci tohoto rozpočtu, dnes se schválily asi 2,5 miliardy, když připočtu tu humanitární pomoc, tak 2,8. To není mnoho. Takže si myslím, že kdyby nic jiného, tak toto je důvod pro novelu, protože to už je velká rána. Určitě mě ještě třeba mí kolegové doplní.

A víte, nehodnoťte rozpočet. Spíš, jestli vás mohu poprosit velmi zdvořile, pane ministře, prostřednictvím paní místopředsedkyně, zkuste odpovídat na dotazy, kde ty peníze vezmete, jak je získáte do Státního fondu dopravní infrastruktury, jestli na ně můžete, laskavě a zdvořile vás prosím, odpovědět, protože já skutečně nevím, kde je v tomto rozpočtu vezmete. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tento projev vyvolal dvě faktické poznámky. Nejprve pan ministr Martin Kupka, poté se připraví pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Na slovech ministra financí není potřeba změnit vůbec nic. Budou platit přesně tak, jak zazněla. Budeme muset samozřejmě, a to tady zaznělo i ve vztahu k usnesení hospodářského výboru, i k tomu, co jsem říkal v návaznosti na vývoj daňových příjmů státu a dalších příjmů, řešit, jak dofinancovat, bude-li to třeba, investiční akce a údržbu, kterou máme v úmyslu udělat. To je celé. A vy víte velmi dobře, jak to vypadalo. Říkáte, že 4 miliardy nejsou jen tak. My si uvědomujeme, že 4 miliardy nejsou jen tak, ale těžko se nám to poslouchá z úst někoho, kdo zacházel s desítkami miliard ledabyle.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní poprosím pana poslance Víta Kaňkovského, poté ale konstatuji, že s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Havlíček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne. Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, kolegové, paní exministryně financí a paní předsedkyně Schillerová tady připomínala některé citáty z minulosti. Já si myslím, že je správné, abychom tady připomínali, co se tady dělo dopoledne, ale také, co se tady dělo třeba v uplynulých čtyřech letech.

Vy jste tady dopoledne plédovali za schvalování řady pozměňovacích návrhů do potřebných oblastí, jako třeba do sociálních služeb, do dopravy, ale i do některých dalších, do zdravotnictví. Já zde mohu říci, že považuji za důležité, abychom všechny tyto oblasti podporovali, ale když jste tady za tímhle pultíkem stávala jako ministryně financí, tak jsme si to tady poslouchali každý prosinec, a já vám ocituji váš citát z 15. 12. 2017, kdy Alena Schillerová, tehdejší nová ministryně financí, řekla, že s pozměňovacími návrhy, které budou znamenat snížení výdajů na obsluhu státního dluhu, vyjádří zásadní nesouhlas. A vy jste tady dneska prezentovali celou řadu pozměňovacích návrhů, které v té výdajové složce byly správné. Všichni bychom chtěli podpořit sociální služby, protože to potřebují, a teď se tady bavíme o Státním fondu dopravní infrastruktury. I tam bychom chtěli přidat, ale zase chcete sahat do obsluhy státního dluhu. A v roce 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 to nevadilo? Respektive my jsme si mysleli, že by to mohlo vyjít, a vám to velmi vadilo. A letos to, v tuto chvíli, nevadí?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu poslanci. Jenom upozorním, prosím k poslancům prostřednictvím předsedající a naopak k členům vlády není třeba prostřednictvím. A nyní pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane ministře, já jsem měl pocit, že tady teď k nám mluví ministr financí, a nikoliv ministr dopravy. Vy přece musíte bojovat za ten resort jako lev, za každou miliardu, která tam má být. My jsme zvedli rozpočet z nějakých 80 miliard před třemi, čtyřmi lety na částku 131 miliard. Taky to pro mě nebylo jednoduché, také jsem musel chodit za paní ministryní financí, také jsem musel chodit za premiérem, také jsem se musel hádat o každou půlmiliardu, ale nakonec se nám to vždycky podařilo.

A my tady suše přejdeme to, že 8 až 9 miliard korun jste šikovně vytáhli z toho rozpočtu ještě před ukrajinskou krizí a teď se jenom bavíme o tom, že je ohroženo dalších x miliard korun, v celoroku je to 5,5 miliardy korun, které jdou přes silniční daň. Vy ji tady obhajujete, silniční daň. Podle mého názoru silniční daň nebude mít žádný velký efekt, padne jenom na část podnikatelské sféry, pomalu ji ani nepoznají, ale bude nám chybět 5,5 miliardy v rozpočtu SFDI. Kdybychom těch 5,5 miliardy tady využili a použili jsme jinou formu kompenzace pro pohonné hmoty nebo pro energetiku, tak by se to určitě dotklo obyvatel, případně firem lépe.

Já vás ale beru za slovo. Vy jste říkal, že ty peníze, které jdou ze silniční daně, se nedotknou rozpočtu SFDI, to znamená, že budou z Ministerstva financí nahrazeny. Já bych byl rád, aby to tady takhle zaznělo, že v tomto roce ani v příštím roce nebude SFDI na tom bito. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní dvě faktické poznámky, a sice pan předseda Marek Benda, poté pan ministr dopravy. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já se k rozpočtům nikdy nevyjadřuji, protože jim nerozumím, ale to, co jsem tady teď zaslechl od pana ministra Havlíčka, to je právě to zoufalé nepochopení, kdo jsou členové vlády. Vláda je kolektivní orgán, prosím. Vláda je zodpovědná za tuto zemi. Vy jste to nikdy za svého vládnutí nepochopili, vy tam sedíte za svůj resort, dokonce vy konkrétně za dva resorty, a máte pocit, že máte něco urvat a Ministerstvo financí volně navýší schodek. Tak to prostě není. Vláda je zodpovědná za tuto zemi jako celek a musí se chovat tak, aby té zodpovědnosti dostála a neodevzdala zemi ve stavu, ve kterém jste ji odevzdali vy. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s faktickou pan ministr dopravy Martin Kupka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Marek Benda řekl přesně, co je klíčové z hlediska sestavení rozpočtu. Špatně fungující rozpočet znamená ve výsledku největší potíž pro všechny resorty. A jestli si někdo v domnění, že si něco vykřičí, tam opravdu něco vydobude, tak to ve výsledku poznamená celou ekonomiku a následky toho kroku pak ponese nejenom doprava, ale i obrana, zdravotnictví a všechno. To přece k ničemu nevede. Ten rozpočet, jak je připravený, garantuje veškeré investice, se kterými počítal i předchozí rozpočet. To je zásadní zpráva pro občany České republiky, pro všechny, kteří se podílejí na výstavbě dopravních staveb, to musí znovu zaznít.

Ta poznámka je nepatřičná, protože by ve výsledku v tomhle postoji vedla v dané ekonomické situaci k ohrožení daleko většího množství záměrů a investic, než je ten krok, který jsme učinili rozumně, odpovědně a hospodárně my.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní s přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane ministře Kupko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, včera jsme byli poprvé v Duelu, dneska to vidím podruhé. Vy máte takový styl, že když vám dojdou argumenty, tak zaútočíte. Já to nebudu dělat. Já bych tady mohla vydat takovouto knihu vašich citátů z různých období, z minulého funkčního období, kdy začala krize. Vy jste nás vyzývali k tomu, ať přidáme tam či onde, všude bylo málo, vy jste mluvil o dvojkách, trojkách pravidelně, o rozpočtovém určení daní, prostřednictvím paní místopředsedkyně, pan poslanec Kaňkovský, sociální služby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP