(15.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Z toho státního dluhu vždycky jsem přidala každý rok ušetřené peníze právě na sociální služby, každý rok. Ušetřili jsme, protože jsme dobře dělali hospodaření státního dluhu, obsluhu státního dluhu, a vždy tam několik miliard šlo právě na sociální služby každý rok, proto také za naší vlády končil rozpočet kolem 25 miliard.

Podíváme se na graf, jak to bude vypadat v roce 2022. Víte, co je největším problémem tohoto rozpočtu? Že k němu není takzvaný střednědobý výhled. Slyšela jsem zvrácený výklad - abych byla spravedlivá, ne od pana ministra, to zdůrazňuji, ne od pana ministra financí - že toto je mimořádný rozpočet v mimořádné době, proto nemusí mít střednědobý výhled. No, já jsem na ten střednědobý výhled hrozně zvědavá. Já si myslím, že bychom se divili, kdyby tady byl střednědobý výhled. Včera překvapení, přes 4 miliardy ze SFDI, což bude znamenat samozřejmě zrušení silniční daně tak, jak jste to včera oznámili, ale nás spíš zajímalo, jak bude vypadat výhled, a nejen investic, ale obnovitelných zdrojů, protože jste dodneška nezměnili nařízení vlády - on tady není tedy pan ministr průmyslu a obchodu, tak to nemá cenu teď tady řešit - jak bude vypadat ve vztahu ke zdravotnictví, jak bude vypadat ve vztahu k investicím, jak bude vypadat ve vztahu k sociálním službám, to bude potom počteníčko.

A řekneme si, kam vy přivedete tuto zem, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Dneska mi napsal na Facebook jeden člověk - já ho neznám: Střetávají se dva světy, svět, který jsme znali do roku 2013, a všichni víme, kam to vedlo, a svět, který jsme znali za léta 2014 až 2021. Ale mně záleží na tom, jak bude to vypadat v naší zemi, protože to, co jste představili, to je katastrofa, ohlodaná kost. Tak, jak jsem to řekla, ohlodaná kost, a nevíme, jaké plány máte na léta 2023, 2024. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Projev vyvolal dvě faktické poznámky, takže nejprve pan zpravodaj, pan poslanec Ondřej Lochman, poté se připraví pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, pane zpravodaji, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já bych chtěl jenom tady tu diskusi vrátit zpátky do racionální úrovně. Na hospodářském výboru - jsem tam nováčkem, ale zvykl jsem si, že se tam bavíme racionálně a jasně. Bavit se tady o tom, že někdo na někoho útočí, to k tomu vůbec nepatří. Dívám se na tuto část, prostě tato vláda zdědila obrovský dluh, obrovský, obří dluh. Tak to je, to je fakt. Musí s tím nějak naložit. Přinesla rozpočet, který je vyrovnaný, který je stabilní, a jediné, o čem jsme tu mluvili, je to, že z hlediska údržby hospodářský výbor dal doporučení, že by bylo dobré, kdyby byly navýšené peníze.

Je to stejné jako já, když jsem starostou ve městě, tak vím, že někde bych během toho roku mohl udělat víc, i v té údržbě. Pokud se to povede, je to dobré. A my zde jako hospodářský výbor jsme pro to přijali toto usnesení, ale jinak ten rozpočet, jak jsem konstatoval, pro SFDI bude dostatečný, a střednědobý výhled je potřeba zpřesňovat. Mluvil jsem s panem Kolovratníkem o tom, jak vypadaly střednědobé výhledy dříve, a buďte teď upřímní, a dívám se opět na vás, vždy byly jiné další rok. Prostě se střednědobým výhledem je potřeba pracovat a souhlasím, že na příští roky bychom zde potřebovali víc financí, nicméně v danou chvíli představujeme rozpočet, který je dobrý, a myslím si, že pan ministr ho velmi dobře obhájil i na vládě s tím, že věděl, že musí vláda fungovat jako celek.

Tak pojďme, prosím vás, vrátit tuto diskusi na racionální úroveň, klidnou úroveň bez emocí, protože je to o tom, kde, kolik, čeho opravíme, co vystavíme, na co reálně budeme mít, a ne o tom tady na sebe útočit, případně říkat, kdo za co může. V danou chvíli opravdu potřebujeme schválit tento rozpočet a jsou zde další tisky, abychom mohli i další tisky také schválit, to bych poprosil.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Vít Kaňkovský a poté další faktická bude pan poslanec Jan Volný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Omlouvám se, kolegyně, kolegové, už jenom velmi krátce, prostřednictvím paní místopředsedkyně, k paní předsedkyni Schillerové. Paní exministryně, když hovoříte o dofinancování sociálních služeb, je potřeba to říct vždycky se vším všudy. Ano, v některých letech vašeho ministrování se přidávalo i v průběhu roku na sociální služby, ale bylo to poté, co například v roce 2019 tehdejší opozice zde vyvolala několik mimořádných schůzí, několik mimořádných bodů, kdy jsme museli apelovat na to, abyste ty sociální služby dofinancovala, a v té době jste nedala ani na doporučení vašich hejtmanů a dalších krajských a komunálních politiků. Takže když říkáte A, řekněte i B. A jinak v mezidobí tady probíhaly pouze bojůvky mezi vámi a paní exministryní Maláčovou.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě faktická. Jedna byla stažena, ale hlásí se s faktickou pan poslanec Robert Králíček. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl reagovat na pana Kaňkovského. Máte pravdu, my jsme reagovali na opozici. My jsme vám i schválili některé pozměňovací návrhy. Vy jste nám neschválili vůbec nic! (Zvýšeným hlasem.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Toto vyvolalo opět faktickou, a sice pan poslanec Ivan Adamec. Už to začíná připomínat smršť faktických poznámek. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem netušil, že si tady začneme vyčítat, co bylo, kdo, co, jak a podobně, že tady někdo vytváří ohlodané kosti, a když se vrátím v minulosti, tak bych mohl mít také jedovaté otázky, kdo nám tu ohlodanou kost, já bych řekl celou kostru ohlodaných kostí, tady nechal, ale to nechci.

Prosím vás, my jsme na hospodářském výboru se na to dívali velmi racionálně. Také si dovedeme představit lepší rozpočet, výraznější výdaje pro SFDI. Na druhou stranu víme, že někdy i sebelepší rozpočet na konci se nedočerpá. Také si vzpomínám, že část peněz jsme z rozpočtu, který byl původně určen pro silnice první třídy a dálnice a případně pro jiné věci, používali - a neříkám, že to bylo v té době úplně špatně, ale já jsem na to měl jiný názor z hlediska toho způsobu - jsme používali třeba na silnice druhých a třetích tříd pro kraje, což kraje kvitovaly - já už méně jako poslanec tohoto státu, protože si myslím, že by měly skončit ve státní dopravní infrastruktuře.

Musím říct, že právě proto jsme přijali doprovodné usnesení, Martin Kolovratník tady o tom hovořil, a přiznám se, že také chápu dopravu jako klíčovou, páteřní záležitost pro rozvoj naší země, ale věřím tomu, že... jo, a ještě se vrátím k těm rozpočtovým výhledům. Víte, ty se dělají dobře, když jsou dobré roky, jo? Když je krize, tak se to dělá výrazně, ty odhady, hůře, a někdy i vzpomínám, na městech jsme říkali, že prostě nám to ukládá zákon, je to povinnost, takže to nějak uděláme, ono to stejně bude jinak.

Tady my nevíme, co bude za půl roku, jak se vyvine situace v Evropě, nevíme, jak bude vypadat válka na Ukrajině, my jsme prakticky také ve válce a my tady fakt se hádáme, nezlobte se na mě, jak malé děti v tuhle chvíli. Prostě ten rozpočet je takový, někdo pro něj hlasovat nebude, někdo hlasovat pro něj bude, já si také přeji, aby během roku se podařilo ty peníze pro něj získat a naplnit ty částky... (Předsedající: Čas.) ... které nám budou chybět, ale prostě realita... (Předsedající: Čas.) ... je taková, smiřme se s tím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní s přednostním právem se přihlásil pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já už to nebudu prodlužovat, ale děkuji panu poslanci, panu předsedovi Bendovi, prostřednictvím paní předsedající, za poučení, jak se sestavují rozpočty, ale prosím, připomeňte to vašim ministrům. Podívejte se, když byl stanoven rozpočet jejich resortu, jakým způsobem to prezentovali v médiích - podařilo se mi získat, podařilo se mi, ubránil jsem rozpočet. To je přece naprosto normální věc, že ministr se snaží hájit zájmy svého resortu. A já jsem tady ani nechtěl chodit do minulosti. Mně šlo jenom o to, že když pan ministr Kupka prohrál první bitvu a přišel o 8 až 9 miliard korun, které tam budou chybět logicky i v příštích letech, protože se od té základny to bude odrážet, tak aby neprohrál bitvu druhou, a to je bitva o silniční daň, protože poté už by to nebylo o 8 až 9 miliardách, ale bylo by to o 14 miliardách korun, a to už je podle mého názoru zcela zásadní částka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A opět faktická, paní předsedkyně Alena Schillerová. Vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Máte pravdu, vrátíme to zpátky k tématu, racionální debatu. Pane předsedo hospodářského výboru, ano, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy jste k tomu přistoupili určitě věcně, ale vy jste neschvalovali reálný rozpočet, vy jste nevěděli v ten okamžik, že se zruší silniční daň a bude tam díra přes 4 miliardy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP