(16.00 hodin)
(pokračuje Karel Tureček)

Takže tolik vážně. Nicméně co se týče programů, dotačních programů pro zemědělství, jako největší klub ve Sněmovně jsme připraveni prakticky tyto dotační programy do zemědělství podpořit. Nicméně máme spoustu dalších otazníků nad směřováním zemědělské politiky a vůbec politiky soběstačnosti České republiky ze strany této vlády. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji, pane poslanče. Krásné odpoledne, vážené poslankyně, poslanci, přebírám řízení schůze.

Jsme v obecné rozpravě a další, kdo je přihlášený, je paní poslankyně Margita Balaštíková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, já už jsem část svého hovoru řekla směrem k rozpočtu, jenom bych chtěla říct jednu věc. Celý svět se začal zabývat soběstačností a myslím si, že i Česká republika by se dlouhodobě měla zaměřit na snižování závislosti na dovozech strategických surovin, na vyšší produkci potravin, vyšší produkci obnovitelných zdrojů, hlavně těch ze zemědělství.

Dovolím si i citovat paní prezidentku Potravinářské komory z jejich dnešního prohlášení, že z pohledu potravinářského sektoru by výrazně pomohlo zastropování cen plynu a energií, odpuštění zelených bonusů a tak dále a tak dále. A já se musím zabývat tím, kolik vlastně plánuje Ministerstvo zemědělství do svého rozpočtu, kolik plánuje do dotačních programů, a já musím říci a chci, aby to tu zaznělo, protože určitě se v budoucnu o tom budeme bavit - protože ty peníze, které tam dneska plánujete, nebudou stačit ani pro zachování současného stavu. O nějakém navyšování, pane ministře, přece nemůžeme vůbec hovořit, a my si to budeme často potom připomínat. Já nechci být zlá, já chci, abychom to dopředu věděli. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní poslankyně. Jsme ve všeobecné rozpravě, nikdo další se nehlásí. Zeptám se: Hlásí se někdo? Vidím, někdo s faktickou poznámkou se v tuto chvíli přihlásil. Vidím, pan poslanec David Pražák, takže ho poprosím, aby přišel k řečnickému pultu. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne. Já bych nevystupoval, ani jsem to neměl v plánu, ale při vší úctě jsem rád, že tady proběhla před hodinou dá se říct hodinová debata u Státního fondu dopravní infrastruktury. To tady vystupoval pan ministr Kupka za dopravu se zpravodajem.

A jenom pro nás zemědělce: Vážení zemědělci, jsme u bodu zemědělství a vystoupení - reakce, náš předřečník - nic. Pan ministr tady je - nemyslete si, že tady není, on tady je - ale byl bych docela rád, kdyby nám odpověděl na některé dotazy, které tady dneska padly. Myslím si, že ten průšvih, který je hlavně kvůli pohonným hmotám a ostatním energiím a cenám, které nám vylítly poslední dobou, nebo poslední dny nahoru, je tak velký, že by stálo za to vystoupit a říct, co si o tom jako ministr myslíte a jakým způsobem budete postupovat.

Já jsem dneska ve 14.15, ve 14.20 poslouchal pana premiéra, když odlétal do Bruselu, tak tam některé neuvěřitelné věci pro mě, pro nás jako pro zemědělce, jestli jste to slyšeli - a nemyslím si, že to dělal kvůli tomu, že by nám chtěl lhát, ale asi mu to připravil někdo, kdo o tom nic neví. Tak chápu to, je to pan premiér, nemůže mít tu oblast zmáknutou. Máme tady ministra zemědělství, tak bych byl rád, aby nám pan ministr zemědělství řekl, jakým způsobem pomůže zemědělcům minimálně ve výši pohonných hmot, minimálně ve výši krmiv, hnojiv a tak dále. Dneska hnojiva, pane ministře, jenom kdyby vás to zajímalo - ale dneska určitě to víte, věřím, že to ví i lidé kolem vás - v loňském roce touto dobou jsme nakupovali 6 000 za tunu, dnes 23 500 za tunu. Nafta loni 28, 29, 30, dneska 52. A tak dále, a tak dále, i řepka, i obilí. Řepka dneska 22 000, byla za 8 000, 9 000. Obilí 6 000, 7 000... (Předsedající: Pane poslanče, váš čas.) ... dneska 12 000. Děkuju a byl bych rád, kdyby pan ministr vystoupil. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Nyní máme přihlášeného dalšího s faktickou poznámkou, což je Jan Volný, ale ještě ho požádám, aby chvilku sečkal, protože chci ohlásit, že pan poslanec David Štolpa od 16 hodin ruší svou omluvu. A nyní pan poslanec Jan Volný. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Vážení kolegové, kolegyně, já bych chtěl doplnit pana kolegu předřečníka a upřesnit dotaz pro pana ministra, protože on jistě bude chtít odpovědět. Pan kolega mluvil o tom, co řekl pan premiér před odletem do Francie, a on přesně řekl, že se bude rušit přidávání biopaliv do nafty, protože je to příšerně drahé, příšerně drahé. Ale ráno jste si všichni jistě přečetli poznámku a vzkaz od pana ministra průmyslu, od pana Jozefa Síkely, od pana ministra, který píše, že se vlastně změna z bionafty na stoprocentní naftu finančně v podstatě vůbec neprojeví. Tak kde je ta pravda?

A vy, pane ministře, nezlobte se na mě, prostřednictvím paní předsedající, vy jste opravdu měl hájit zájmy zemědělců. Tady už to není o tom, my jsme vláda. Pokud řekne ministr průmyslu, že tam není rozdíl v ceně, tak potom nevidím důvod, proč bychom neměli spotřebovávat vlastní produkci a omezovat drahé dovozy, kór když budeme dávat velké peníze a velké dolary Moskvě, Rusku, která za to vede válku na Ukrajině. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Další, kdo se přihlásil s faktickou poznámkou, je paní poslankyně Berenika Peštová.

Než přijde k řečnickému pultu, dovolím si přečíst omluvu a to pana ministra zdravotnictví, pana Vlastimila Válka, a to dnes od 16 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Takže paní poslankyně Berenika Peštová, faktická poznámka. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych ještě chtěla doplnit pana poslance Volného, prostřednictvím paní předsedající. Ten zákon o ovzduší, samozřejmě se tady bavíme o dvou paragrafech, je to § 19 a § 20. (Otáčí se ke zpravodaji.) Máte problém, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající? (Zpravodaj reaguje.) Já mluvím k věci, chci jenom doplnit to, co řekl, mám faktickou poznámku. Jenom chci říct, že § 19 říká, že je povinnost přimíchávání, a § 20 říká, že dodavatelé pohonných hmot musí dodržet 6% snížení emisí skleníkových plynů. To znamená, že se vlastně nic nestane, to přimíchávání bude stále dál, protože aby splnili tuto podmínku, která je daná legislativou Evropské unie a je to transpozice, tak musí přimíchávat. Takže vlastně jste vůbec nic neudělali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času a chtěla bych moc požádat, aby se nepokřikovalo tady na poslance. Pokud máte nějakou připomínku, když tak přijďte, nebo popřípadě můžete i využít svou faktickou poznámku.

V tuto chvíli konstatuji, že jsme pořád ve všeobecné rozpravě. V tuto chvíli nevidím, že by se někdo hlásil. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím a tím končím všeobecnou rozpravu.

Zeptám se pana ministra zemědělství, zda chce vystoupit se závěrečným slovem? Pan ministr nechce. Zároveň se zeptám pana zpravodaje zemědělského výboru, jestli chce vystoupit se závěrečným slovem před ukončením všeobecné rozpravy? Chce. Poprosím tedy pana poslance a zároveň zpravodaje zemědělského výboru, pana poslance Petra Bendla. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Budu velmi stručný, já bych jenom poprosil, abychom se drželi zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, protože bod, ke kterému máme diskutovat, se jmenuje Dotační programy v zemědělství, které máte ve svých materiálech. Tam o biopalivech není vůbec nic, vůbec nic. Ale chápu vystoupení svých kolegů a kolegyně, neboť hájit svého šéfa je potřeba. Cui bono se tomu říká, v čí prospěch. Ale každý si udělejte obrázek sám. Já myslím, že je to všem jasné a že to nejen zemědělci, ale všichni ti, kteří rozumí motorům a jejich fungování, ocení, že nebude povinnost míchat biosložku do paliva jako takového.

Prosím, příště diskutujme k věci a držme se jednacího řádu. A prosím i vás, paní předsedající, když někdo tady začne otevírat jiné zákony a jiné záležitosti, netýkající se tohoto bodu, abyste je usměrnila. Děkuji vám za to předem. Jinak jsem připraven tady přečíst návrh usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, určitě děkuju, pane zpravodaji. Jsme zatím ve všeobecné rozpravě.

 

Poslanec Petr Bendl: Ne, ne, ta skončila.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Ta byla ukončena?

 

Poslanec Petr Bendl: Ano, vy jste ji ukončila.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: A vy jste v tuto chvíli využil svého práva přednést závěrečné slovo? (Ano.) Takže přednesl jste v tuto chvíli své závěrečné slovo? (Ano.) Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP