(16.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Zeptám se, jestli se někdo hlásí v podrobné rozpravě? Vidím, že s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu ANO, paní poslankyně Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní předsedkyně. Já se do zemědělství nepletu, aby se neříkalo, že dělám do všeho, to v žádném případě, ale musím zareagovat na pana poslance Bendla, říkám to dobře, prostřednictvím paní místopředsedkyně, myslím, že toto byla zatím věcná debata. Z mých kolegů tady nikdo neřekl nic, co by nebylo věcného, určitě nějak doplňovali debatu nad tímto fondem. Myslím, jestli vaší motivací - a slyším to poprvé z vašich vládních kruhů - vaší motivací byl opět Antibabiš, tak to je hodně smutné. Poprvé jsem to slyšela od pana poslance - hodně smutné, protože já tomu vůbec nerozumím, ale čtu si na různých serverech, které určitě se nedají označit jako servery, které by fandily hnutí ANO - teď jsem četla před chvílí na Aktuálně.cz naprosto obrovskou zdrcující kritiku, takže si myslím, buďte tak hodní a odpusťte si tyto invektivy, prostřednictvím paní místopředsedkyně, protože to, že jste něco rozhodli, tak to nakonec musí schválit Poslanecká sněmovna, Senát, podepsat pan prezident, to určitě víte, že je to zákon o ochraně ovzduší, jestli se nemýlím, ale připomenu to, co tady už dnes zaznělo na mikrofon, že tu biosložku, tak jak já to chápu, bude muset něco nahradit, a to něco bude ruská ropa. A to je to, co si myslím, že se nemělo stát. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Beru to jako vystoupení s přednostním právem. Jsme v podrobné rozpravě.

Já bych v tuto chvíli poprosila, zda by přišel zpravodaj zemědělského výboru pan Bendl, který by nás seznámil s návrhem usnesení zemědělského výboru v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji. Návrh usnesení:

"Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po úvodním slově ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, zpravodajské zprávě poslance Petra Bendla a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby Dotační programy zemědělství pro rok 2022, poskytované podle § 1, § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 46, schválila;

II. pověřuje předsedu výboru..." a tak dále a zmocňuje zpravodaje - pouze takto.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane zpravodaji, za přednesení návrhu. V tuto chvíli se zeptám, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, tak podrobnou rozpravu končím.

Zeptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Pane ministře, nemáte zájem o závěrečné slovo? Omlouvám se, neslyšela jsem vás. Pan zpravodaj určitě také nemá zájem o závěrečné slovo.

Žádný jiný návrh na usnesení nebyl předložen než návrh zpravodajem zemědělského výboru.

V tuto chvíli zagonguji. Vidím, že je tady zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Počkám ještě chvíli, až se počet ustálí.

 

Všichni víme, o čem budeme hlasovat - o návrhu usnesení, které nám tady před chvílí v podrobné rozpravě řekl pan zpravodaj zemědělského výboru, pan poslanec Petr Bendl.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel hlasování?

Hlasování číslo 99, přihlášeno 172 poslanců, pro bylo 169, nikdo nebyl proti, 3 se zdrželi. Návrh usnesení byl schválen.

 

V tuto chvíli poděkuji panu ministrovi zemědělství a panu zpravodaji zemědělského výboru Petrovi Bendlovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se dostáváme k dalšímu bodu, k bodu

 

4.
Návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2022
a střednědobého výhledu SFŽP ČR na roky 2023-2024
/sněmovní tisk 148/

Poprosila bych, aby ke stolku přišla paní ministryně životního prostředí, paní Anna Hubáčková, a zároveň zpravodaj výboru pro životní prostředí, pan poslanec Ondřej Babka. Zároveň bych požádala paní ministryni životního prostředí paní Annu Hubáčkovou, aby nás provedla a ujala se slova. Děkuji.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Dobré odpoledne. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám Parlamentu České republiky návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí na rok 2022 a střednědobého výhledu Státního fondu životního prostředí na roky 2023 a 2024.

Návrh rozpočtu Státního fondu je předkládán v souladu se zákonem o Státním fondu životního prostředí České republiky a se zákonem o rozpočtových pravidlech. Návrh rozpočtu vláda schválila 16. února 2022. Návrh rozpočtu byl dále projednán výborem pro životní prostředí a schválen 23. února 2022.

Rozpočtové příjmy a výdaje Státního fondu životního prostředí České republiky netvoří samostatnou kapitolu státního rozpočtu, ale jsou agregovány do kategorie veřejných financí. Příjmy Státního fondu životního prostředí na rok 2022 jsou rozpočtovány ve výši 33,39 miliard korun. Výrazný nárůst oproti příjmům v předchozích letech je dán především současně rozpočtovaným příjmem ze státního rozpočtu z kapitoly 315, a to na Národní plán obnovy ve výši 9 miliard korun a příjmy na výdaje Modernizačního fondu z prostředků od Evropské investiční banky ve výši 20 miliard korun.

Základní příjmy Státního fondu vyplývají z poplatků za znečišťování životního prostředí nebo z čerpání přírodních zdrojů a patří mezi ně příjmy ze zákona o odpadech, předpokládaný příjem 850 milionů korun, příjmy za čerpání podzemní vody, předpokládaný příjem 312 milionů korun, příjmy za vypouštění znečištěné odpadní vody, předpokládaný příjem 180 milionů korun.

Dalším zdrojem příjmů jsou refundované již vynaložené náklady Státního fondu, mezi něž pro rok 2022 patří především transfer z kapitoly 315 MŽP na program financování vodohospodářských projektů obcí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ve výši 1,2 miliardy korun, transfery ze státního rozpočtu na refundaci státního fondu, proplacených výdajů technické asistence programu Evropské unie OPŽP 2014+, dále nákladů státu na administraci programu Nová zelená úsporám a z Národního fondu na financování projektů finančních mechanismů EHP Norsko. Předpokládaná částka refundace pro rok 2022 je ve výši 641 milionů korun.

Výdaje Státního fondu životního prostředí v roce 2022 v rozpočtované výši 27,55 miliard korun, se skládají především z následujících položek: 12,8 miliardy Modernizační fond, 9,01 miliardy Národní plán obnovy, 4,2 miliardy Národní program životního prostředí, 280 milionů finanční mechanismy EHP Norsko, 250 milionů zastřešující schémata OPŽP 2021+, 240 milionů půjčky na kofinancování projektů OPŽP 2014+. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP