(16.20 hodin)
(pokračuje Anna Hubáčková)

Celkový plánovaný objem všech výdajů včetně výdajů Státního fondu ŽP administrovaných v roce 2022 dosáhne 41,55 miliardy korun, a to v následující struktuře: 27,55 miliardy korun dotace v jednotlivých výzvách programů financovaných z rozpočtu Státního fondu ČR (ŽP?) a výdaje na provoz Státního fondu ŽP v celkové rozpočtované výši, 11 miliard korun OPŽP 2014+, 2 miliardy OPŽP 2021+ a 1 miliarda operační program Spravedlivá transformace. Výdaje za OPŽP 2014+, 2021+ a Spravedlivé transformace jsou vykázány ve výdajích kapitoly 315 MŽP.

Rozpočtované provozní výdaje Státního fondu ŽP na rok 2022 činí 716 milionů korun, to znamená 1,72 % z celkového plánovaného objemu výdajů administrovaných Státním fondem ŽP v roce 2022.

Financování většiny programů hrazených z rozpočtu státního fondu nemá dopady na státní rozpočet s výjimkou 9 miliard na předfinancování Národního plánu obnovy, následně bude refundováno z EU, 1,2 miliardy dotace na vodohospodářské projekty, 641 milionů technická asistence operačního programu ŽP Nová zelená úsporám a refundace Norských fondů, 250 milionů korun transfer ze státního rozpočtu na zastřešující schémata OPŽP 2021+ a 100 milionů na program Nová zelená úsporám.

Součástí rozpočtu Státního fondu na rok 2022 je také návrh střednědobého výhledu, který predikuje příjmy a výdaje v letech 2023 a 2024.

Děkuji za pozornost a prosím o podporu a schválení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji paní ministryni životního prostředí za uvedení tohoto materiálu. Jak řekla, tento sněmovní tisk projednal výbor pro životní prostředí, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 148/1.

A nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro životní prostředí, pan poslanec Ondřej Babka, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Paní ministryně tady uvedla rozpočet SFŽP včetně čísel, takže já se v tomto případě opakovat nebudu. Možná jenom v krátkosti zopakuji příběh toho, jak jsme tady návrh rozpočtu Státního fondu již projednávali. My jsme ho zde měli totiž už jako tisk 59, který byl projednán ve výboru pro životní prostředí už 8. prosince 2021, nicméně jsme jednání o tomto tisku přerušili. Tento tisk byl nakonec stažen. Dnes ho tady máme v přepracované formě jako tisk 148. Ten tisk byl schválen vládou 16. února 2022 a liší se převážně v tom, že jsou rozpočtovány vyšší příjmy i vyšší výdaje vzhledem k predikcím u Modernizačního fondu, kde ten rozdíl na příjmech je o 12 milionů, pardon, o 12 miliard, a na výdajích růst o 7,8 miliardy. Výbor pro životní prostředí tento tisk projednal 23. února, 22. února ho projednal i podvýbor pro financování péče o životní prostředí. Na výboru pro životní prostředí jsme na 4. schůzi dne 23. února 2022 přijali usnesení, ve kterém doporučujeme Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky tento tisk projednat a schválit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: V tuto chvíli děkuji zpravodaji výboru pro životní prostředí. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které vidím, že je přihlášen pan poslanec a zároveň místopředseda klubu pan Richard Brabec. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vážená paní ministryně, kterou teď ruší můj milý kolega Babka, budu stručný, protože na rozdíl od mých připomínek a výtek vůči kapitole 315 v rámci schvalování státního rozpočtu, Státní fond životního prostředí obsahuje - aspoň tedy z našeho pohledu, určitě z mého pohledu - klíčové priority, ty velmi důležité priority, a musím říct společně, já věřím, že i paní ministryně mi dá za pravdu, ještě že ten fond máme, protože - teď nemyslím jenom jako orgán - podle mě je to nejlépe fungující fond, je to doslova fabrika na projekty. Dělá, administruje tisíce projektů ročně, od záležitostí typu Nové zelené úsporám přes kotlíkové dotace přes operační program Životní prostředí a teď nově Modernizační fond, Národní plán obnovy, Fond spravedlivé transformace a další a další, spolupracuje přitom s ministerstvem. Naštěstí vypadá, že tady je dost peněz na ty klíčové priority, a už to tady zaznělo jak od paní ministryně, tak od pana zpravodaje, že oproti té verzi, která byla předkládána ještě v závěru minulého roku, došlo k navýšení, především pokud jde o příjmy a výdaje z Modernizačního fondu. Takže podle mého názoru skutečně základní priority pokrývá.

To, co je velká neznámá, to je potřeba si říct, samozřejmě je vývoj ceny emisní povolenky, protože ještě před několika málo dny se blížila ke 100 eurům, teď se dostala v podstatě takřka na polovinu nebo pohybuje se někde kolem 57 až 58 eur. Samozřejmě, vývoj je možný tam i zpátky, ta povolenka může jít zpátky, může se zase ta cena zvyšovat, může se snižovat, a na to je samozřejmě i dán potom rozpočet Modernizačního fondu. Ale to se tolik nedotkne toho letošního roku, tam se domnívám bude nejdůležitější, aby se ty projekty zvládly, to znamená, peníze tam na ně budou. A důležité je, aby Státní fond i paní ministryně samozřejmě ustála ty tlaky, které byly a které jsou většinou z Ministerstva financí a z dalších sosáčků, které se rády samozřejmě dostanou k penězům z emisních povolenek, z prodeje emisních povolenek, a sají a sají. A to je něco, co je potřeba samozřejmě si ohlídat, protože těch peněz je tam hodně a je to velké lákadlo pro to, aby se za ně financovalo třeba něco jiného než projekty do životního prostředí. Samozřejmě tomu tlaku jsem byl vystaven také a myslím, že se mu dařilo docela úspěšně čelit.

Takže především v oblasti Národního programu Životní prostředí, tedy oblast nových zdrojů pitné vody, zlepšování kvality odpadní vody, respektive pokrývání ještě větší sítě, jak zajistit lidem novou pitnou vodu, projekty typu domovní čistírny odpadních vod, teď tedy nově v zásadě propojený projekt Nová zelená úsporám, nebo program Nová zelená úsporám s kotlíkovými dotacemi, to pokračování programu, to je ještě vlastně z minulé vlády připraveno, teď tedy navýšeno, aktualizováno o Modernizační fond. Takže já se domnívám, že na tento rok je o tyto projekty dobře postaráno. Z pohledu střednědobého výhledu 2023 až 2024 to je opravdu velká neznámá, to je teď věštění z křišťálové koule a myslím, že nikdo ji dneska nemáme takhle vyleštěnu, abychom řekli, jak to bude vypadat, ale za mě určitě podpořím tento návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo. Já si v tuto chvíli dovolím přečíst omluvu. Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, paní Markéta Pekarová Adamová, se omlouvá z dnešního jednání schůze od 14.30 do 17 hodin z pracovních důvodů.

Připomínám, že jsme ve všeobecné rozpravě, nikdo další není přihlášen. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím a končím všeobecnou rozpravu.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo? Není, děkuji.

Takže přistoupíme k rozpravě podrobné, kde poprosím opět pana zpravodaje výboru pro životní prostředí, pana poslance Ondřeje Babku, aby nás seznámil s návrhem usnesení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP