(10.20 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pokusím se tu situaci zklidnit. Já jsem s velkým pochopením, a prosím nehledejte ani stín ironie v mých slovech, s velkým pochopením vyslechla vystoupení pana ministra vnitra a s pochopením bývalé členky vlády, která si procházela také krizí, a nesrovnávejme, která byla těžší, obě byly těžké, to znamená, já chápu ty problémy, které dnes vláda řeší, které řeší Ministerstvo vnitra. Chápu to, že pracují o víkendech, chápu to, že na koleně píší legislativu, byť se skvělou legislativou v zádech, i tak je to složité všechno probrat, zkonzultovat, prodiskutovat. Chápu to, že vytváří systém, ať už digitální, nebo organizační, který musí nějak fungovat, a chápu i to, že to nese celou řadu problémů. A chápu to o to víc, že jsme si tím prošli. A neuslyšíte od nás v tomto směru žádnou kritiku, ani kritiku toho, že navyšujete úředníky, protože je prostě potřebujete, a my jsme to skutečně velmi aktivně podpořili. Stejně aktivně, a mluvím tady za všechny poslance ANO, protože jsme ráno měli klub, stejně aktivně podpoříme i tento váš zákon.

Pan poslanec Lang pravděpodobně tuhle debatu, já si osobně myslím, že měla být odehrána spíš na výboru, že tam se to mělo vyjasnit jednoznačně, je to spíš technická debata, právní debata, není to politická debata, to bych chtěla zdůraznit. Není to politická debata. My podporujeme tento zákon a věřím, že prostě dojde k vysvětlení. Ale nelíbí se mi potom zkratky typu, promiňte, a čtu to už i na Twitteru, nechci tady nikoho osočovat, zachovejme i s úctou k těm uprchlíkům dnes nějakou úroveň. Nelíbí se mi osočování. Ta debata měla být odehrána na výboru, na tom si trvám, ale když proběhne i tady, není to nic proti ničemu. Ale není to politická debata. My podporujeme politiku vlády v uprchlické krizi, v přístupu k Ukrajině, k agresi Ruska. Řekli jsme to opakovaně, trvám na tom a podpoříme i tento zákon! Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Taktéž děkuji. Další vystupující je pan ministr Blažek a dále se hlásí s přednostním právem paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já začnu asi tím, že jsou situace, kdy nestačí jenom nějaké morální apely, protože mohou často zavánět už určitou falešností až kýčem a nemají vliv na chování obyvatelstva. Takže mi dovolte, abych byl až suše realistický. A úplně vynechám nějaká morální hesla.

Každý národ, který chce přežít, má ve svých dějinách určité okamžiky, kdy si musí zasloužit nárok na svou existenci. V krajním případě se to bohužel musí vybojovat v nějaké válce. V jaké jsme situaci my? Tak bojovat ochotni nejsme. To si prostě přiznejme, taková je realita. Když bojuje národ, který je nedaleko od nás, tak naší povinností nikoliv jenom morální, ale pudem sebezáchovy je v tomto případě vytvořit mu týlové zázemí tak, aby ti vojáci, kteří bojují, měli postaráno alespoň o své ženy a děti, ať jich už je jakékoliv množství, protože pokud ani tuto roli nezvládneme, tak já jsem přesvědčen o tom, že opravdu se můžeme nacházet na naší dějinné křižovatce, že ten nárok na existenci můžeme opravdu ztratit, a potom se naprosto klidně a možná oprávněně můžeme stát dalším úspěšným cílem Vladimíra Putina. Takhle to je. Pokud jsme národ, který jenom proto, že se najednou zdraží benzin či rohlík, začne přemýšlet o tom, že se na to svoje dějinné poslání a na ten nárok na existenci může vykašlat, pak vám natvrdo říkám, že si fakt nejsem jistý, pokud tento názor ovládne naši společnost, že ten nárok na existenci máme.

Copak je tak těžké pochopit, že jedním z válečných cílů Vladimira Putina je nepochybně rozvrat Evropy? Já nevím, jaký měl plán, jestli je buďto nebudeme přijímat, to znamená, že Ukrajinci se naštvou i na nás a budou bojovat i s námi, nebo jestli naopak měl plán zahltit Evropu uprchlíky, a třeba i tmavé pleti, to teď nebudu rozlišovat, a teď se jenom těší na ty debaty, které postupně budeme vést tak, aby ta Evropa, včetně České republiky, se vnitřně rozmlátila. Já jsem přesvědčen, a znovu říkám, nemluvím k vám jako moralista, povinností všech politiků, kteří to myslí dobře s těmi národy, které u nás žijí anebo budou žít, je prostě zachovat se tak, že musíme přijmout ty uprchlíky, postarat se o ně a musíme to zvládnout. Jinak se fakt se zamyslete, jestli ten národ má v této dějinné křižovatce, kterou zahájil Vladimir Putin, který zcela změnil svět, nebavme se už ve starých pojmech, svět se úplně změnil napadením Ukrajiny a několikanásobně se změnily naše dějiny do budoucna a změnily se i dějiny Evropy.

Takže vás moc prosím, a obracím se i na opoziční politiky, koaliční, abychom moc nefacebookovali a z tohoto národa nedělali národ, který kvůli tomu, že se zdraží rohlík, tak klidně zahyne! Děkuji vám. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: (Místopředsedkyně Mračková Vildumetzová se chystá u řečnického pultu.) Já ještě zastavím paní místopředsedkyni, protože faktická má přednost. Omlouvám se, ale je tady přihlášen pan poslanec Síla s faktickou a pak, pokud se nic nestane, je to právě paní místopředsedkyně s přednostním... Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych měl jenom takovou jednu připomínku. V žádném případě nezpochybňuji pomoc ukrajinským utečencům, ale je potřeba se také na to dívat trošku reálně a myslet také na naše lidi. Když jsem si jenom tak spočítal, co se týká počtu, nebo co se týká plateb za státní pojištěnce, a tito lidé budou prakticky všichni státní pojištěnci, každý tento člověk nebo každý státní pojištěnec nás stojí 21 000 korun ročně. Když si to vynásobíme půl milionem, tak je to kolem 11 miliard. A to nejsou započítány ještě náklady na skutečnou léčbu. A já se tudíž tážu, já nevím, vlády, nebo reprezentanta vlády, pana ministra, jakým způsobem se tady tyto finance budou řešit. Jestli to bude narůstat jako státní dluh nebo... Navíc ještě když si uvědomíme, že bylo 14 miliard korun z plateb za státní pojištěnce v novém rozpočtu odečteno. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě se, paní místopředsedkyně, prosím nechystejte, protože další faktická - pan poslanec Lochman. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne, vážení kolegové, vážená paní předsedkyně, vážení ministři. Měl jsem za to, že tu řešíme pouze technickou záležitost v danou chvíli, že je tu neporozumění jednomu termínu techniku v rámci toho zákona. Toto bylo, prostřednictvím paní předsedající, panem Haasem a dalšími vysvětleno. Mám pocit, že v tomto je jasné ujištění.

S čím mám nyní problém, je to, že jak vystoupení - prostřednictvím paní předsedající - pana kolega Langa, pana kolegy Síly, je to takové, že na začátku vždy řekneme: Ano, my podporujeme Ukrajinu, ano, my chceme přijmout všechny uprchlíky. Pak přijde to magické slůvko "ale" a v tu chvíli jakoby lehce to první neplatí. A je to vždycky o tom, že tu věc relativizuje. Když ji zrelativizujete, tak je to skvělé, opravdu skvělé zázemí pro celou tu dezinformační scénu, protože se řekne ano, my jim musíme pomoct, ale co ti naši lidé? Samozřejmě že toto všechno děláme kvůli tomu, že jsme čeští poslanci, snažíme se o to, aby zde byla stabilita. Ten zákon přichází proto, že ti ukrajinští uprchlíci už tady jsou, další sem míří. Bez tohoto zákona tu další stabilitu nezajistíme.

Já bych chtěl všechny požádat, ať už z této strany, či z této strany, především z této strany (ukazuje vlevo), prosím, nerelativizujme ty pojmy. Když to budeme dělat, tak vytváříme ještě více nejistoty u našich občanů. Máte pocit, že jsou lidé málo vyděšení? Mně jako starostovi volají, ptají se, jestli máme jaderné kryty. Volají, ptají se, co všechno se bude dít. Mají obavy. Chtějí pasy pro své děti, protože zvažují, kdyby to přišlo, aby mohli emigrovat. Takže prosím, neděsme ty lidi více. Buďme tady jasní, racionální, faktičtí a držme pohromadě! Děkuji. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já také děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka pana poslance Exnera. Zatím poslední faktická a pak je tady řada přednostních práv. Nebo vy chcete faktickou, pane poslanče? (Ano.) Tak pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Exner: Vážená předsedající, vážení kolegové, já jsem chtěl jednak říci, že velice oceňuji slova paní poslankyně Válkové, a chtěl bych poprosit, nepodporujme dezinformační kampaň, která už se objevuje na sítích, která bude ničivá, která bude dlouhá. V roce 2014 bombardovali Aleppo stejné ruské stíhačky jako dnes a někteří si z toho udělali kampaň a hrdě jsme říkali, že žádným uprchlíkům nepomůžeme. Ta kampaň byla stejná. Dneska se objevuje úplně jak podle kopíráku. Tak postavme se prosím k tomu problému čelem, hrdě, řekněme to naše české wir schaffen das. A prosím i kolegy alespoň z ANO, aby tento zákon podpořili. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP