(10.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní řeknu pořadí přihlášených. S přednostním právem jsou přihlášeni: paní místopředsedkyně Mračková, pan předseda Jakob, pan předseda Fiala, ale teď se ještě přihlásil s faktickou, pan poslanec Nacher, který má přednost. Pane poslanče? (Poslanec Radim Fiala z místa upozorňuje, že je přihlášený.) Vy chcete... to jsem se ptala. Bohužel vám to nerozumím přes ten... Omlouvám se. Je lepší se přihlašovat přes tlačítko, to má přednost, než přihlášení rukou, jak jistě víte. Nicméně faktická pana poslance Nachera a pak faktická pana poslance... (Poslanec Radim Fiala protestuje.) Ale prosím vás, to je jenom nedorozumění, že se nepřihlašujete přes tlačítko. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem jenom chtěl tu situaci uklidnit a poprosit kolegy, kteří tady nás vyzývají, abychom něco říkali nebo neříkali, aby ale oni nedělali totéž z druhé strany. Já si hrozně cením té odpovědi Karla Haase, který ve stejném duchu, odborně, konkrétně, na základě konkrétních paragrafů odpověděl i mně, když jsme tady měli předevčírem nějaký jiný bod. Takhle by to podle mě mělo vypadat. Prostě nějaký poslanec tady vystoupí, my říkáme, že to podporujeme, ale to neznamená, že ve sto procentech se přece shodneme. Na tom přece není nic špatného, aby okamžitě přilétla nějaká nálepka. Takže poprosím, pojďme se takhle navzájem respektovat. Karel Haas dobře a krásně odpověděl, já si toho hrozně cením, a v tomto duchu by to mělo pokračovat, a ne že tady kumulují další a další vystoupení, která potom vkládají mým kolegům něco, co neřekli, abyste s tím tady potom vedli nějaký spor a rozpor. To si myslím, že je úplně zbytečné. Takže ten můj požadavek platí jak na tu stranu, jak jste řekl, pane kolego, tak i na tuto stranu, a na tuto stranu (ukazuje doprava) v této chvíli víc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče. Ujala jsem se řízení schůze. A nyní s faktickou písemně je přihlášen pan poslanec Radim Fiala, respektive prostřednictvím elektronického zařízení. Prosím, pane poslanče, vaše faktická poznámka.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Já musím zareagovat na to, co tady bylo řečeno z té pravé strany. Vy říkáte: Tak vůbec se na nic neptejte, protože podporujete dezinformátory, vždyť my to myslíme dobře, nic není potřeba vědět. Opozice čím víc bude mít otázek, tím to bude horší. Budeme podporovat dezinformační scénu. Co to je za nesmysl? Takže my jako opozice se nemáme na nic ptát? A já se ptám! Já se ptám, jestli to nebude znamenat nestabilitu zdravotního systému pro české občany. Já se ptám, kde na to vezmete, na to se ptal pan doktor Síla od nás, aby zdravotní systém zůstal stabilní. Jestli zvednete daně, kdo to zaplatí? Nebo jestli si na to půjčíte. Na to přece máme právo se ptát! A na to by se ptal každý český občan. Tak co to tady zkoušíte?

A prostřednictvím paní předsedající, na toho poslance, který tady řekl to merkelovské wir schaffen das: To jste si spletl parlament, ne? To jste si spletl parlament! To máte sedět o pár set kilometrů na západ! Děkuji. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byla tedy faktická poznámka. A nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegové, mě také velmi mrzí, kam se ta debata dostala. Velmi mě mrzí i reakce některých kolegů z koalice, protože když jsem tady dnes v úvodu vystupovala, tak jsem velmi poděkovala panu ministrovi vnitra za předložení tohoto sněmovního tisku a pouze jsme řekli, že všechny věci v tomto sněmovním tisku podporujeme, se všemi souhlasíme. I musím dodat, že chápeme, že současné zákony... respektive nereflektují na tu situaci, proto pan ministr vnitra přišel rychle s tímto, protože to odráží i to, co se v tom území děje, aby se všechny ty věci mohly vyřešit, proto na to potřebuje legislativní oporu, proto to tady dneska předkládá. My jako hnutí ANO mu za to velmi děkujeme, velmi to podporujeme. Jediné, na co se ptáme a z čeho máme obavy, a já musím říct, že ale ve svém úvodním slově to řekl i pan ministr, říkal, a já jsem si to psala, že ohledně občanů třetích zemí, že ví, že se tady o tom povede diskuse. A my pouze, a pan ministr vnitra to jasně řekl, že pokud tady najdeme cestu, nebo pokud se domluvíme s legislativci, tak nemá problém, aby slovo, které se ze státního občana na Ukrajině změnilo na cizince, tak pokud přijdeme s pozměňovacím návrhem, který bude legislativně správně, tak nemá problém, aby se tento pozměňovací návrh podpořil.

Já ještě chci říct, že jak se odkazuje na to usnesení té dané Rady z toho 4. března, tak já vám ho přesně všem odcituji, na koho se to vztahuje. Vztahuje se to na ukrajinské státní příslušníky pobývající na Ukrajině před 24. únorem, dále na osoby bez státní příslušnosti a státní příslušníky třetích zemí, jiných než z Ukrajiny, kterým byla před 24. únorem poskytnuta mezinárodní ochrana nebo odpovídající vnitrostátní ochrana na Ukrajině, a zároveň se to vztahuje i na jejich rodinné příslušníky. A my bychom chtěli, aby toto bylo jasně dané v tom návrhu toho zákona, protože naši kolegové z našeho klubu mají obavu ne z tohoto rozhodnutí Rady, ale z té směrnice, na kterou se tam také odkazuje. A vy prakticky to rozhodnutí Rady a té směrnice pak máte tam dané jakoby dohromady jako rozhodnutí celé té jakoby Rady, že jsou tam oba ty právní dokumenty, byť samozřejmě Helenka Válková se tady k tomu vyjadřovala na základě vašeho vystoupení pana poslance. A řekl to tady dneska i můj kolega Drahoslav Ryba, že my jenom chceme, aby to bylo jasné i pro všechny lidi v České republice. Nic jiného. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní s faktickou se přihlásil pan poslanec Hayato Okamura, poté čeká s přednostním právem pan předseda Jakob, Radim Fiala a pan ministr Vít Rakušan a poté je řádně přihlášen pan poslanec. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, vážená paní předsedající, chci znovu přivést naši diskusi k tomu podstatnému. Jsou tady lidé, je to obrovské množství, kteří prchají před hrůzami války. Chceme jim pomoci, to je určitě jeden podstatný moment. Pak jako poslankyně a poslanci naší země máme povinnost zajistit bezpečnost našim občanům, uklidňovat je v této mimořádné situaci.

Připomínám také to, co řekl kolega ministr Pavel Blažek. Poukaz na evropský humanismus, na naše hodnoty, které nemají přece v této mimořádné situaci zůstat jenom nějakými tezemi z učebnic a na papíře, ale právě teď máme historickou možnost je opravdu žít, opravdu je uplatnit jako vysocí politici naší země. Takže pamatujme na to, aby závěr téhle debaty a výsledek hlasování opravdu sloužil lidem, aby byl ve znamení pomoci potřebným, humanismu a abychom ukázali tu potřebnou jednotu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. A nyní s přednostním právem pan předseda Jan Jakob. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já jsem rád za tu diskusi, jak tady probíhá. Myslím si, že sem patří, zvlášť když diskutujeme ve stavu legislativní nouze a opravdu je potřeba rozhodnout rychle. Já jsem i starostou a všechny ty tři zákony jsou naprosto nezbytně nutné, aby se tady ten právní stav posunul, aby to, co už mnohde se i ve skutečnosti děje, mělo oporu v legislativě. Takže proto je potřeba, aby to bylo přijato rychle a ta diskuse aby proběhla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP