(12.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Já teď nabízím - nám se to nelíbí, to, co tady načítáte. Já vím, že si to prohlasujete, tu sílu máte. Není to dobře. Není to dobře, mrzí mě trošku, že třeba jste s námi o tom nemluvili, to je škoda, a znovu tady otevřeně nabízím, využijte naše know-how, my máme obrovské zkušenosti, a byť jste nás tady ostřelovali zleva zprava, nechme to teď stranou, já si nic neberu osobně, to bych nemohla být v politice, vy asi také ne, tak pojďme prostě to dát stranou a zkusit to využít. My jsme, i mí kolegové, Klára Dostálová tady dnes není, bývalá ministryně pro místní rozvoj, ona také strávila hodiny právě s těmito zástupci, když jsme to dávali dohromady, ale prosím, říkám to hlavně proto, abyste pochopili, proč my tento pozměňovací návrh nemůžeme podpořit, ale vyzýváme vás, prosím, abyste to urychleně, a nabízíme spolupráci, skutečně upřímně nabízíme spolupráci.

A jestli byste se ještě vyjádřil k té situaci, k těm krajům, když se pan hejtman Grolich vyjádřil v tom smyslu, já to mám jenom z médií, že prostě jim docházejí peníze a že už na to nebudou mít, tak kdy to vidíte vyřešit a kdy vidíte tu cestu, jak z toho ven. A znovu říkám, vím, o čem mluvím, takže není to ode mě nějaká plytká opoziční práce za každou cenu, ale ze znalostí a z podobných zkušeností, protože ty problémy sice mají jiný důvod, ale stejné řešení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. A nyní se přihlásil do rozpravy pan zpravodaj Vít Kaňkovský. Prosím. Ano, domluvili se s panem ministrem, že pan ministr vystoupí nyní v rozpravě. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já zareaguji, byť už jsem na to reagoval i částečně předtím. Já jsem apeloval, když jsem mluvil za poslední tři čtyři dny nejenom s hejtmanem Grolichem, ale i s ostatními, tak jsem říkal: podívejte se, my jsme v situaci, kdy jsme zhruba dva týdny od vypuknutí války, my se snažíme na té vládní úrovni dělat ty kroky tak, jak je maximálně dělat můžeme. Apeloval jsem i na komunální politiky, kteří se na mě také hodně obracejí, představitelé měst a obcí, starostové, primátoři. Říkám: podívejte se, my jsme dali nějakou základní částku k tomu, ti lidé dostanou 5 000 korun, kteří si o to pořádají, já myslím, že většina to udělá. Zhruba 40 000 si požádalo už o mimořádnou mopku, zhruba 2,5 tisíce korun dostávají tito lidé už na těch řekněme prvních 14 dní března, s tím, že když se sečte částka 180 korun plus zhruba dalších 160 korun, teoreticky vychází, když to vezmu v průměru, podělím těch 5 000 korun na těch 30 dnů na jídlo, na náklady jídla, tak už je to nějaká částka i pro ty poskytovatele, pro ty, kteří mají hotely a penziony, se kterou se dá pracovat, pokud ji ještě nějakou částkou budou ochotni doplnit kraje, města, obce. Já si myslím, že tady je potřeba, aby i oni, aspoň teď na nějakých pár týdnů, třeba do konce března, i na tom se spolupodíleli.

My hledáme i cesty v rámci Evropy, jak si nastavit pravidla a říct, co můžeme očekávat v přepočtu nákladů například na to ubytování nebo na některé další věci, které budeme řešit, jako jazykové kurzy a tak dále. To budou také náklady, s kterými se budou muset všichni ostatní vypořádat, co můžeme očekávat, a pak k tomu stanovit nějaký rámec, co garantuje Evropa, co garantujeme my na státní úrovni, a potom, kolik případně má být pro zapojení měst a obcí. Ale nemůžeme teď v té operativě, ve které jsme, říkat a čekat, že teď všechno do puntíku zaplatí stát za ceny, které - někdo třeba řekne 600-700 korun za noc. To není realita. To v těch počtech, o kterých se budeme bavit a bavíme už dnes, není reálné. Tak já apeluji na to, aby prostě opravdu i tohle naši kolegové z celé úrovně krajské i komunální politiky vnímali. My se budeme snažit hledat cesty, jak to opravdu stanovit nějakým způsobem, i s tou dlouhodobou perspektivou, nejenom tou perspektivou několika, dvou tří týdnů, protože asi taková jednoduchá situace to nebude. Příští týden máme jednání se zástupci Asociace krajů, se všemi hejtmany, takže o tom určitě bude velká diskuse. Já věřím, že i oni, ti hejtmani i ti zástupci měst a obcí, k tomu budou přistupovat s nějakým rozumem, tak na to apelujeme a snažíme se to takto komunikovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, a nyní se ptám pana zpravodaje? Pan zpravodaj má zájem vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou, tentokrát už hezké odpoledne. Já bych ještě rád do obecné rozpravy představil již dva z těch avizovaných pozměňovacích návrhů, které jsme společně s dalšími kolegy přichystali. Chci říci, že jsme některé ty věci diskutovali i se zástupci opozice, a opět mohu říci, že si vážím toho, že po tom včerejším výboru, nebo i před tím včerejším výborem, se některé ty věci, které v tom připraveném sněmovním tisku 171 ještě bylo potřeba upravit - a zkusme si uvědomit, že se to skutečně chystalo v řádech dnů a hodin, řekl to tady kolega Juchelka, já si vážím toho, že to tak reflektuje. A také si všichni uvědomujeme, že zatímco na začátku minulého týdne jsme se bavili někde o 50 000 uprchlících z Ukrajiny, v polovině minulého týdne už jsme věděli, že to bude možná 150 000, dneska se už bavíme o tom, že tlak na to může být až někde k 500 000, a bavíme se také o tom, že strop pro teď připravenou Českou republiku je někde kolem 250 000 přijatých uprchlíků. To znamená, berme ten kontext v tom smyslu, že skutečně predikovat teď konečné částky, kolik nás ty jednotlivé kroky budou stát, je neskutečně obtížné.

Děkuji paní předsedkyni Schillerové za věcnou diskusi. My skutečně ty náměty bereme, já osobně také mám některé reakce z terénu od komunálních politiků i krajských politiků, a jsem rád za to, že to tady řekl pan ministr, že ta diskuse s kraji i s těmi poskytovateli ubytovacích služeb nekončí, ta skutečně bude dál pokračovat, a samozřejmě budou hledány cesty k tomu, jak to nastavit tak, aby to na jedné straně co nejvíc pomohlo a tu kapacitu jsme mohli využít co možná nejvíce a na druhé straně abychom zabránili i nějaké formě zneužívání, a to jak co se týká těch ubytovacích kapacit, tak toho humanitárního příspěvku, tak příspěvku na solidární domácnost.

Teď již představím dva z těch pozměňovacích návrhů. První pozměňovací návrh předkládáme s panem vicepremiérem a kolegou poslancem Marianem Jurečkou, kolegyní Pavlou Pivoňka Vaňkovou, s kolegyní Jílkovou, s kolegyní Richterovou a s kolegyní Bačíkovou a týká se dětských skupin. Už o tom tady také hovořila kolegyně Jana Pastuchová. Týká se to té záležitosti, že v tuto chvíli víme, že z té skupiny přicházejících Ukrajinců je 55 % dětí, samozřejmě část těch dětí je v té nejmenší věkové skupině, a současná kapacita našich předškolních zařízení je už tak dost naplněná. To znamená, bude potřeba stimulovat k tomu, abychom otevírali nové dětské skupiny, a my těm dětským skupinám musíme dát nejenom status, ale musíme jim také dát způsob financování. Ve stávající legislativě je podmínka, že nově vznikající dětské skupiny si musí požádat do 31. ledna každého kalendářního roku, aby měly šanci na to, dosáhnout na příspěvek. Tímto pozměňovacím návrhem ta pravidla dočasně rozvolňujeme tak, aby pokud vzniknou nové kapacity dětských skupin, se mohly dostat do systému a mohly se dostat k financím. Takže je to samozřejmě vázáno na působnost tohoto zákona, není to opatření trvalé, ale pokud chceme, abychom mohli těm ukrajinský rodinám zajistit péči o předškolní děti, tak je potřeba ty dětské skupiny podporovat.

Druhý pozměňovací návrh opět předkládáme s kolegy Marianem Jurečkou, Janou Bačíkovou, Olgou Richterovou a Pavlou Pivoňka Vaňkovou, ten se týká poskytování sociálních služeb. O tom už tady také v obecné rozpravě byla diskuse, ve svém úvodním slově to zmiňoval i pan ministr. My chceme zdravotně hendikepovaným a seniorům, kteří přicházejí z Ukrajiny, nabídnout možnost sociálních služeb, tak jak je budou potřebovat, ale zároveň je musíme zase dostat do toho systému a nesmí tam vzniknout nerovnost mezi těmi přicházejícími a českými občany. My musíme zajistit péči o obě skupiny a k tomu směřuje ten pozměňující návrh. Jsem rád, že tady zmínil i pan ministr, že ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí a dalších institucí bude kontrolováno, jakým způsobem bude naplňována právě i ta myšlenka a potřeba zajistit tu rovnost, to znamená, že nebude ohrožena péče o české občany, a zároveň k maximální potřebě těch ukrajinských příchozích jim ty potřebné sociální služby zajistíme.

Třetí pozměňovací návrh potom představí pan ministr a kolega poslanec Jurečka, ten se týká tolik diskutovaného příspěvku na solidární domácnost. Já jsem rád za tu diskusi, která tady proběhla, protože ono nám to vrtá hlavou všem. Chtěl bych, tak jak už tady zaznělo od kolegů, velmi ocenit všechny rodiny a všechny jednotlivce, kteří i na úkor vlastního pohodlí jsou ochotni přijmout ukrajinskou rodinu, nebo i neúplné rodiny, protože často to jsou neúplné rodiny, do svých prostor. Není to jednoduché. Také chci velmi poděkovat všem, kteří jim v tom pomáhají, všem neziskovým organizacím, krajům, obcím. Ale je potřeba skutečně se zamyslet nad tím, že možná minulý týden si mnozí mysleli, že to bude na týden, že to bude možná na 14 dní. Dneska bohužel všichni vidíme, že ta situace zřejmě bude mít mnohem delší trvání. A je úlohou státu ty rodiny podpořit nejenom morálně, nejenom tím, že to tady řekneme na mikrofon, ale být směrem k nim vstřícní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP