(13.00 hodin)
(pokračuje Vít Kaňkovský)

Já chápu opozici, že tak jak je navrženo, že by to šlo skrze nařízení vlády, že je možná jakýsi bianko šek, ale jsme v mimořádné situaci. A i ve stávajícím právním řádu máme některé paralely, které nejsou vázané ani na pandemickou krizi, ani na uprchlickou krizi, kdy vláda svým nařízením stanovuje některé parametry například na jeden kalendářní rok. To znamená, není nějaký institut, kdy bychom vládě dávali nějaké bezbřehé možnosti nakládat se státním rozpočtem. Takže bych tady chtěl požádat o určitou míru vstřícnosti. Chápu, že opozice bude velmi ostřížím zrakem kontrolovat, jestli ty nastavené parametry pomoci těm rodinám budou odpovídající situaci, ale na druhé straně věřte, že nikdo z vlády ani z vládní koalice nemá jakýkoliv zájem ohrozit péči o české občany, ale že skutečně tím motivem je stimulovat ty rodiny, podpořit je nejenom morálně, ale i faktickou pomocí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. A nyní je s faktickou přihlášen pan poslanec Aleš Juchelka, poté paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a dále paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji. Určitě budeme jakoby ostřížím zrakem kontrolovat, nicméně vždycky když se bavíme o nějakých zákonech, které jsou v legislativní nouzi, si vybavuji, že když to bylo u toho covidového období, že se ti poslanci dotýkali tak jako my teď různých oblastí a různých témat a vždycky ti gesční ministři byli připraveni na to odpovědět. Já třeba rozumím, že třeba pan ministr Bartoš z MMR by měl on jednat právě s těmi ubytovacími zařízeními a měl by nám on tady říkat, jak jsou de facto daleko a proč je 180 korun málo a proč je málo polovina.

Taky bych možná očekával, ale možná, že se to stalo a možná že vedení Sněmovny mi to potvrdí, ale já vyzývám vedení Sněmovny, aby i ono nabídlo své ubytovací kapacity v Harrachově a v Lipnici právě pro uprchlíky. A pokud to tak je, tak je to samozřejmě jakoby dobrá zpráva. A sami potom můžete vidět, jestli tady přímo v tomto provozu ty částky jsou na toho jednoho dospělého a na to jedno dítě adekvátní i s tou plnou penzí, s tím jídlem, anebo naopak nejsou. Protože já se domnívám, že naopak byste měli být vládou, která skutečně rozhodne, přijde s nějakou částkou, budeme se o ní bavit. Ale v tuto chvíli vypisovat opravdu jakoby bianko šek je dle mého názoru velmi nebezpečné, a tak jak říkala paní exministryně financí, i ústavně nekonformní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté paní poslankyně Lesenská. Prosím, máte dvě minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Teď paní Lesenská, nebo já? Po mně vystoupí. Děkuji, paní místopředsedkyně.

Já bych jenom chtěla navázat na to, co tady zaznělo, a potvrdit, že opravdu obě pobytová zařízení Ministerstva vnitra na základě paní předsedkyně Sněmovny, a protože jsem zrovna v sobotu měla jet do Harrachova, tak už zítra první uprchlíci z Ukrajiny budou ubytováni na objektu v Harrachově, protože Liberecký kraj má velký problém, nemá ubytovací kapacity, takže proto první se dá k dispozici Harrachov, a poté, až nebudou ubytovací kapacity, tak pak Lipnice. To jenom abych to uvedla na pravou míru.

A moje otázka na pana ministra ohledně těch ubytovacích kapacit a toho, co teď diskutujete s Asociací krajů a Svazem měst a obcí. Já vím, že už je teď k připomínkování nějaký dokument, který je tedy vypracovaný, a musím říct, že opravdu rezonuje docela z těch regionů, jaká ta finanční částka bude za to ubytování. V tom návrhu je těch 180 korun a pro děti mladší deseti let 100 korun. Ale vy jste tady říkal, že k tomu příští týden teprve budete mít jednání s hejtmany. Já si myslím, že by to mělo být daleko dříve. A chtěla jsem se zeptat, kdy tedy předpokládáte, že to schválíte na vládě, jestli byste byl tak moc hodný a odpověděl byste mi na to, protože se mě na to hodně ptají a mám na to řadu dotazů. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, mě trošku po včerejším jednání výboru zaskočilo, že vlastně ten solidární příspěvek dneska probíráme, protože se asi něco během noci změnilo. V pořádku. Ale chtěla jsem panu ministrovi trošku přidělat další vrásky, protože postupně řešit personální obsazenost sociálních služeb bude pro něj asi taky problém. Takže k těm personáliím, které jste zmiňoval, ty sociální služby jste nezmínil, tak jenom připomínám. A chtěla bych vás poprosit, zmiňoval jste úřad práce. Úřad práce je úžasná instituce, ale na tom úřadu práce nepracujou v současné době intenzivně jenom někteří, ale všichni, zapojují se všichni na úřadě. Tak jestli byste si vzpomněl v rámci mzdových a dalších možností odměňování na úplně všechny, ne jenom na některé. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. A nyní se táži, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím. Končím tedy obecnou rozpravu. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já myslím, že těch vrásek budeme mít všichni ještě mnoho, nejenom já a mí resortní kolegové, ale i tady kolegové ve Sněmovně, protože těch věcí, které budeme muset řešit ještě následně v rámci operativy, bude mnoho. Uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet, to prostě dneska neumíme predikovat vůbec nikdo. Přáli bychom si, aby se to zastavilo, aby se ti lidé mohli vracet co nejrychleji domů, ale řekněme si na rovinu, zkušenosti z obdobných situací ve světě i v Evropě ukazují, že pokud ti lidé přijdou do jiné země, pokud tam opravdu jsou dlouho, tak potom klesá to procento těch, kteří se vracejí. Je ta přímá úměra, čím déle ti lidé jsou v té zemi v okamžiku, kdy tam nastoupí děti do škol a podobně, tak s tím delším časem klesá to procento těch, kteří se vracejí. Takže přejme si, aby i pro budoucnost Ukrajiny bylo důležité to, aby se ti lidé vrátili, aby ta Ukrajina neztratila celou tuhle jednu generaci, která v tento okamžik odešla, protože i pro ně je to důležité. Já občas slyším, když někdo říká: možná nám to pomůže na pracovním trhu, možná nám to pomůže jinde. Vůbec na to touhle optikou nepohlížím a pohlížet nechci. Chci pohlížet optikou, že máme těm lidem pomoct po dobu nezbytně nutnou. Pokud tady budou, dejme jim možnost, aby mohli sami sebe živit, aby jejich děti neztratily v oblasti vzdělávací zbytečně mnoho času, ale děláme to z těchto důvodů. Neděláme to z nějakých jiných důvodů. Takto k tomu nemáme přistupovat.

A k těm dotazům, které tady ještě padly. Já myslím, že tu asociaci a ten termín toho setkávání svolává pan premiér po dohodě s panem předsedou Asociace krajů. Myslím si, že všichni vnímáme to, že ta naléhavost a hledání řešení roste. Pan premiér, pokud se nepletu, je myslím stále ještě v Paříži. Jednání bylo asi dlouhé, noční, možná do rána. Nevím přesně, jak to teď probíhalo. Budeme se o tom bavit. Uvidíme, jestli případně uděláme ještě nějaký dřívější termín. Prostě jsou ty věci teď opravdu velmi živé a aktuální. A i já se budu snažit, abychom případně i v rámci naší debaty mezi resorty vyřešili i tu otázku podmínek a výše toho solidárního příspěvku, ale i v návaznosti právě ve vztahu k těm krajům a obcím, ve vztahu k těm poskytovatelům z řad firem, které mají penziony, hotely. A pak jsou tady ještě rodiny. A pak je tady ještě jeden sektor a to jsou třeba, řekněme, různé typy občanských sdružení, která to ubytování poskytují také. Na ně také nesmíme zapomenout. Já to vidím ve svém okolí. Obce daly k dispozici hasičárny. Různé spolky daly k dispozici své bytové kapacity, nebo v některých případech i nebytové, takže i na ně se nesmí zapomenout.

Takže to budeme chtít řešit opravdu co nejdříve, protože vnímáme s ohledem na ten vývoj a na ten tlak počtu přílivu válečných uprchlíků to, že bude potřeba opravdu každá kapacita. A jsme v situaci, kdy nám ty kapacity velmi rychle nebudou stačit a budeme opravdu už řešit čistě humanitární ubytování, jenom to, že ti lidé prostě už budou i v těch velkokapacitních prostorách, ale budou tam mít bezpečí, budou tam mít teplo, budou tam mít zajištěné základní potřeby. I na to asi s vysokou pravděpodobností dojde, protože ta vlna a ten příliv je tak velký, jaký je, a bohužel boje na Ukrajině se zatím nezastavily. Takže toto budeme muset řešit nějakým způsobem krok za krokem s ohledem na vývoj té situace. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP